23/03/2021 | Yazar: Kaos GL
Kaos GL’nin 9. Feminist Forumu’nda Prof. Dr. Susan Stryker ve Transfeminist Manifesto’nun yazarı Emi Koyama konuşacak. 28 Mart’taki çevrimiçi foruma kayıt yaptırmayı unutmayın!
Nilbar Güreş, The Sea Said Okay, 2020, Tuval üzerine yağlı boya, 50 x 70 cm. Fotoğraf: Reha Arcan. Görsel Tasarım: Erkal Tülek
Kaos GL Derneği’nin her yıl Mart ayında düzenlediği Feminist Forum bu yıl 28 Mart Pazar günü gerçekleşecek. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen forumun teması ise "Karanlığın Tahakkümünden Transfeminist Eleştirinin Ufuklarına".
Açılışını Kaos GL Derneği Akademi ve Kültürel Çalışmalar Programı koordinatörü Aylime Aslı Demir’in yapacağı forumun konuşmacıları Prof. Dr. Susan Stryker ve Transfeminist Manifesto’nun yazarı Emi Koyama. Bu isimlere eşlik edecek moderatörler ise Evren Savcı ve Sema Semih.
Zoom üzerinden gerçekleşecek olan etkinlik herkesin katılımına açık ancak öncesinde kadin@kaosgl.org adresine kayıt olmak gerekiyor. Etkinlik boyunca İngilizce-Türkçe simültane çeviri yapılacak.
Programın akışı şöyle:
18:00 Açılış – Aylime Aslı Demir
18:10 Susan Stryker – Zeminsizlik Üzerine: Transfobik Feminizm, Toplumsal Cinsiyet İdeolojisi, Transfeminist Eleştiri
Moderatör: Evren Savcı
20:00 - 21:30 Emi Koyama - Transfeminizmi yeniden düşünmek
Moderatör: Sema Semih
Leviathan’ın -toplumsal cinsiyetin- hikâyesinin işte şimdi en baştan yeniden anlatılması gerekiyor
Biz transların yaptığı şey, kimliklerimizin ne kadar da gerçek olduğunu açıkça göstermektir ve bizler kendimizle beraber dünyaları da getirebiliriz. İşte bizim süper gücümüz de, mesuliyetimiz de, mecburiyetimiz de, hünerimiz de budur. Fiiliyat ile arzu arasındaki uçurumun üstünden atlarcasına, olandan olacaklara akan yeni gerçeklikler, oluşum halindeki transgerçeklikler işte şimdi gün yüzüne çıkıyor.
Bir şey çoktan değişti; tektonik, iklimsel bir değişiklik. Etrafımıza bakınca, nasıl kıtaların sürtüne sürtüne yerlerini yeniden bulmaya çalıştığını, gezegenin gitgide ısınan yüzeyinde toprağın, havanın, ateşin ve suyun yeni örüntüler oluşturduğunu görüyorsak, bunun alametlerini de öyle açıkça görebiliyoruz. Toplumsal cinsiyet dediğimiz, kimliğimizin sırrını kulağımıza fısıldayıp, bizi türümüzün içine yerleştiren bu muazzam gayrişahsi toplumsal aygıtın kendisi de değişti, hâlâ da değişiyor ve bizi de değiştiriyor. Hem de hepimizi. Ama biz de onu değiştiriyoruz. Kültürün kaynayan kazanında kabarcık gibi yüzeye çıkan yepyeni bireylikler, toplumsal tanınma için feryat eden yeni azınlıklar, yaşam sahasındaki daha derin bir akışın işareti ve belirtisinden başka bir şey değildir. Hepimizin kendi yol yordamınca içinden geçtiği ve karşı geldiği, biçim değiştiren bu Leviathan’ın -toplumsal cinsiyetin- hikâyesinin işte şimdi en baştan yeniden anlatılması gerekiyor.
Susan Stryker
Susan Stryker, Arizona Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Bölümü’nde emekli profesördür. 2020-2022 döneminde Mills College Barbara Lee Kadın Liderliği Profesörlüğünü yürütmektedir.
TSQ: Transgender Studies Quarterly (Üç aylık Trans Çalışmaları Dergisi)’nin kurucu direktörüdür. Transgender History: The Roots of Today’s Revolution (Trans Tarihi: Bugünün Devriminin Kökleri) kitabının yazarı ve Emmy ödüllü belgesel Screaming Queens: The Riot at Compton’s Cafeteria’nın yardımcı yönetmenidir. Çok sayıda kitap ve antolojinin yazarı, ortak yazarı, editörü veya yardımcı editörüdür: The Transgender Studies Reader (Routledge 2006), The Transgender Studies Reader 2 (Routledge 2013), and Transgender History: The Roots of Today’s Revolution (Seal Press 2008, 2017).
Emi Koyama, kim olduğunu kesin tanımlamasa da bu sıfatların hayatında etkili olduğunu düşünüyor: toplumsal adalet aktivisti, feminizmi sentezleyen bir yazar, Asyalı, hayatta kalan, dyke, queer, seks işçisi, interseks, queer ve crip politika. Emi, www.eminism.org adresinde emi'yi feminizme yeniden yerleştiriyor.
Evren Savcı, Yale Üniversitesi Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Cinsellik Çalışmaları bölümünde yardımcı doçenttir. İlk kitabı Queer in Translation: Sexual Politics under Neoliberal Islam (2021, Duke University Press) çağdaş Türkiye’nin AKP rejimi altında cinsel politikayı, seyahat ve cinsel politik kelime dağarcığının tercümesi gözüyle analiz ediyor. İkinci kitap projesi, Failures of Modernization: Polygamy, Islamic Matrimony and Cousin Marriages, Türkiye Cumhuriyeti tarafından "medeniyetsiz" olarak nitelendirilen veya ağır şekilde caydırılmış ya da yasadışı ilan edilmiş bu cinsel uygulamalara yöneliyor. Savcı'nın dil, bilgi, cinsel politika, neoliberalizm ve din kesişimleri üzerine çalışmaları Journal of Marriage and the Family, Ethnography, Sexualities, Political Power and Social Theory, Theory & Event, Journal of Feminist Studies in Religion and GLQ'da ve çeşitli düzenlenmiş koleksiyonlarda yayımlanmıştır.
Sema Semih, 1987 İstanbul doğumlu, Boğaziçi’nde Felsefe, İstanbul Bilgi Üniversitesi’de Kültürel İncelemeler eğitimi aldı. Türkiye’de Trans Dışlayıcı Radikal Feminizm: Tarihsel Bir Genel Bakış başlıklı yüksek lisans tezini 2020’de tamamladı. 2016-2020 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nde Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüşleri ve Dönüştürücü Aktivizm: Toplumsal Cinsiyet ve Siyaseti Yeniden Düşünmek isimli programların koordinatörü olarak çalıştı. Bu aralar Badecanlar: Zehirsiz Şeyler ekibinde sabun ve cilt bakım ürünleri üreterek hayatına devam etmektedir.
Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam