10/08/2010 | Yazar: KAOS GL

Bu sayının dosya konusu, "Boşanma: Evlilik ile &ou

Feminist Politika Dergisi'nin Yedinci Sayısı Çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Bu sayının dosya konusu, "Boşanma: Evlilik ile özgürlük arasında". Boşanmaya evlilik kurumunun sürekliliğini sağlayan bir kurum olarak bakamaz mıyız? Boşanmanın kadınları özgürleştirici bir eylem olması ve kurumsal çatının yıkılması neden mümkün olmasın?

Feminist Politika Dergisi'nin yedinci sayısında, dosya konusu "Boşanma: Evlilik ile özgürlük arasında." Dergiyi hazırlayanlar, "Feminizm yıllardır erkek egemenliğini pekiştiren başlıca kurumlarla, evlilikle ve aileyle hesaplaşıyor. Biz de bu sayıda bunu yapmayı amaçladık; ama tersinden bir bakışla" diyorlar:
 
"Eğer evlilik, birbirini seven (heteroseksüel) bir çiftin biraraya gelerek 'bir aile kurması'ndan ibaret değil de (erkek egemen) sistemin devamlılığını sağlayan toplumsal bir kurumsa; boşanmaya, başarısız evliliklerin sona ermesi olarak değil, tam tersine, evlilik kurumunun sürekliliğini sağlayan bir diğer kurum olarak bakamaz mıyız? Boşanmanın kadınları özgürleştirici bir eylem olması ve kurumsal çatısının yıkılması neden mümkün olmasın?"
Boşanmanın evlilik kurumunu nasıl ifşa ettiğini, evlilik hakkında neler söylediğini ortaya koymaya çalışan derginin "Beden" bölümünde taciz ve tecavüze ilişkin hukuki süreçler konulu bir de mini dosya yer alıyor.
 
Bir sözlü taciz vakası ve sürmekte olan davası, Adli Tıp Kurumuyla ilgili mücadelede gelinen son nokta ve Tecavüz Kriz Merkezleri'ne ilişkin yeni kanun tasarısı hakkında eleştirel bir değerlendirme, okurlara, konuya farklı boyutlardan yaklaşma imkânı sağlıyor.
Anadilde eğitimin neden feminist bir talep olduğuna ilişkin düşünceler, milliyetçiliğe ve militarizme karşı güçlü bir feminist algı geliştirmenin neden öncelikli bir gündem olması gerektiği de dergide yer buluyor.
 
Hakkarili kadınlarla Hakkari'de kadın olmak üzerine bir söyleşi, ev eksenli kadınların sendikalaşma serüvenleri, sendikalarda nasıl feminist politika yapılacağına ilişkin tartışmalar, Onur Haftası ve Trans Haftası etkinlikleri, Afrika'da kadın sünetti de dergi sayfalarında yer alıyor.
 
Bu sayıda Özlem Kaya, Ece Kocabıçak, Aslı Davas, Öznur Subaşı, Lale Tırtıl, Hale Eyüpoğlu, Cemre Yeşil, Cemre Baytok, Gülnur Acar Savran, Filiz Karakuş, Müge Yetener,Fatoş Hacıvelioğlu, Ayşe Akaya, Funda Ekin, Selin Nakipoğlu, Zahide ve Latife, Özge Yenier Duman, Hasbiye Günaçtı, Ayşegül Devecioğlu, Hatice Erbay, Derya Divrikli, İsmigül Şimşek ve Nacide Berber de yazılarıyla yer alıyor.

 
* Feminist Politika'ya ulaşabilmek için tıklayın.



Etiketler: kadın
nefret