30/10/2017 | Yazar: Kaos GL

‘Sadece kazanımlarımızın değil, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelerin ve güçlüklerin de farkında olmamız gerekiyor.’

Feminist sanat tarihçi Linda Nochlin hayata veda etti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

“Sadece kazanımlarımızın değil, gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelerin ve güçlüklerin de farkında olmamız gerekiyor.”

“Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok” sorusunu sorarak sanata toplumsal cinsiyet perspektifi ile yeni bir yaklaşım getiren Linda Nochlin dün 86 yaşında hayatını kaybetti.  Feminist sanat tarihçisi Nochlin,  kadın sanatçıların tarihini ve başarılarını keşfederek bir dizi önemli serginin ortak küratörlüğünü yaptı.

Nochlin, 26 Mayıs 2015 tarihli artnews söyleşisinde en popüler çalışması “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok” yayınlanmadan öncesini şöyle anlatıyor: "Feminist bir sanat tarihi diye bir şey yoktu: Diğer tüm tarihsel söylem biçimleri gibi, inşa edilmesi gerekiyordu. Yeni malzemeler araştırılmalı, kuramsal bir çerçeve oluşturulmalı, aşamalı olarak bir metodoloji geliştirilmeliydi."

Aynı söyleşisinde Nochlin, bazı ataerkil davranışların kadınların kazanılmış haklarına rağmen geri döndüğünü vurguluyor ve şuraya dikkat çekiyor: “Sadece kazanımlarımızın değil, aynı zamanda gelecekte ortaya çıkabilecek tehlikelerin ve güçlüklerin farkında olmamız gerekiyor”

“Korkmayın”

Nochlin kadın sanatçılara şöyle sesleniyor: “Korkmayın. En önemlisi bu.  Korkuyorsanız da belli etmeyin. Hedeflerinizi belirl eyin ve onlara ulaşmak için ne yapmanız gerektiğini planlayın. 70'lerde yaptığım şeylerden biri de erkek eleştirmenleri incelemekti. Erkekler kamuoyu önünde, rahatça eleştiri yapabilir ve gözyaşlarına boğulmaz. Onlar birbirinden keskin, eleştirel şeyler söyleyebilir ve bunları kabul edilebilir. Kendine güvenmek ve eleştiriyi kabul etmek başarı için önemli ancak kadınlar yalnızca sert eleştirilere hazırlıklı olmak zorunda değil."


Etiketler: kültür sanat
İstihdam