14/06/2024 | Yazar: Seçin Tuncel

Bodrum'da 12 Haziran’da gerçekleşen Queer-Feminist Buluşma’da farklı kuşaklardan lubunyalar ve feministler bir araya geldi

“Feminist ve queer yoldaşlık, tüm hak mücadeleleriyle bir arada kapsayıcı politikalar inşa edebilmeli” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Etkinlik, "queer feminist yoldaşlık" kavramı etrafında bir araya gelen farklı kuşaklardan lubunya ve feministlerin katılımıyla 12 Haziran’da Bodrum’da gerçekleşti. Gümüşlük Akademi’de düzenlenen buluşmada, queer teorinin dünya genelinde ve Türkiye'deki gelişimi, feminist hareket üzerindeki etkisi ve tanımlanamayan ve tanımlanabilen haller üzerine deneyimler paylaşıldı.

Etkinliğin moderatörlüğünü Kaos GL Derneği'nden Seçin Tuncel üstlendi. Katılımcılar arasında yer alan Kadının İnsan Hakları Derneği’nden Berfu Şeker, Türkiye'deki iktidarın kutuplaştırmayı bir araç olarak kullanarak hak mücadelelerini kendi alanına sıkıştırmaya çalıştığını ifade etti.

Şeker, "Özgürlük, eşitlik ve hak mücadelesini en kapsamlı ve etkili şekilde yürütebilmek için iktidarın kurduğu oyun alanından çıkmamız lazım. Bunun için feminist ve queer yoldaşlık, tüm hak mücadeleleriyle bir arada kapsayıcı politikalar inşa edebilmeli" dedi.

Kadın Savunması’ndan Ceren Barış ise deneyim paylaşımının ve kolektif bir yaşamın kurulabilmesi için kimlik politikalarının gerekliliğini vurguladı ve aynı zamanda baskı aygıtlarına, şiddet ve sömürü biçimlerine karşı mücadele pratiklerinin benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Barış, "Kimlik politikaları bir gereksinim ancak baskı aygıtlarına, şiddet ve sömürü biçimlerine karşı benimsediğimiz kimlikleri de aşacak mücadele pratiklerine ihtiyaç duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği’nden üyelerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 20 katılımcının yer aldığı etkinlik boyunca katılımcılar  queer ve feminist perspektifleriyle etkinliğe katkı sundu.

Etkinlik, Bodrum'da hak mücadelelerinin çeşitliliği ve kapsayıcılığına dair yapılan çalışmaların bir parçası oldu. Gelecekte benzer buluşmaların daha geniş katılımla ve etkileşimle gerçekleştirilmesi hedefleniyor.


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam
İstihdam