05/06/2014 | Yazar: Kaos GL

Feministler, cinsel saldırı suçlarında torba değişiklik tasarısına karşı #sözdecezaartirimiozdecezasizlik kampanyası başlatıyor.

Feministlerden ‘Cinsel Saldırı’ Tasarısına Tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Feministler, cinsel saldırı suçlarında torba değişiklik tasarısına karşı #sözdecezaartirimiozdecezasizlik kampanyası başlatıyor.
 
İstanbul Feminist Kolektif (İFK) Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yer alan kadın ve çocuklara karşı cinsel saldırı suçlarındaki değişiklik tasarısına karşı sosyal medya kampanyası başlatıyor.
 
Feministler, bugün (5 Haziran) saat 12.00-13.00 ve 16.00-17.00 arasında sosyal medyada #sözdecezaartirimiozdecezasizlik hashtagini yaygınlaştıracak. Cinsel saldırılara dönük cezaları arttırdığını iddia eden ancak cinsel saldırı suçlarına cezasızlık getiren düzenlemeyi teşhir edecek.
 
Tasarı ne diyor?
TCK’da yer alan kadınlara ve çocuklara karşı cinsel saldırı suçları bakımından değişiklik önerisi var. Önümüzdeki günlerde bu tasarının Meclis gündemine gelmesi söz konusu. Tasarı, bütünlüklü bir TCK değişikliği değil, son yıllarda sürekli hale geldiği üzere, torba yasa yapma usulü ile, birden fazla kanun değişikliği ile birlikte, TCK’da cinsel saldırı suçlarının da değişikliğini içeriyor.
 
Yasa Tasarısı ne getiriyor?
- Cinsel saldırı suçları bakımından yargısal süreçlerde suça maruz kalan kadın ve çocukların beden ve ruh sağlığı bakımından gerekli teşhis ve adli tıp süreçlerinin ortadan kaldırılıyor.
 
- Suça maruz kalan kadınlara karşı, direncin kırılmasının ötesinde cebir ve şiddet uygulanması cezanın artması sözkonusuyken yeni tasarı bu ceza artırımını daha zor koşullara bağlıyor.
 
- Tasarı, hükümet tarafından cezaların artırımına ilişkin olarak reklamının yapılmasına karşın aslında bu ceza artırımı özde değil, uygulanmayan yasalar, açılmayan soruşturmalar, davalar ile sözde ceza artırımı olarak kalıyor.
 
- Çocuklara karşı cinsel istismar suçunda, kategorileştirmeye gidilerek, çocukların cinsel istismarı suçu bakımından bir algı değişikliğine gidiyor.
 
- Tasarıda hala cinsel saldırı suçları bakımından kadının beyanını esas alan bir yaklaşım perspektif yok.
 
Feministler neye itiraz ediyor?
 - TCK gibi temel bir kanunun ve cinsel saldırı suçlarının torba yasa kapsamında düzenlenmesine,
 
- Sözde ceza artırımları ile, yargı paketlerinde, torba yasalarda, kadınlara ve çocuklara karşı suçların vitrin olarak kullanılmasına,
 
- Tasarıda kadının beyanını esasa alan yaklaşımın benimsenmemesine,
 
- Çocuklara karşı cinsel istisma suçunun değiştirilmesine,
 
- Suça maruz kalan kadın ve çocuklar hakkında maruz kalınan suçun bedensel ve ruhsal olarak araştırılması süreçlerinin kaldırılmasına İFK itiraz ediyor. 

Etiketler: kadın
İstihdam