18/03/2014 | Yazar: Kaos GL

Festus Okey davasını bozan Yargıtay, "Festus’un ailesinin müdahilliğini değerlendirin" dedi. Dava, 5 Haziran’da görülecek.

Festus Okey Davası Yeniden Başlıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Festus Okey davasını bozan Yargıtay, "Festus’un ailesinin müdahilliğini değerlendirin" dedi. Dava, 5 Haziran’da görülecek.
Nijeryalı Festus Okey’in 7 yıl önce Beyoğlu Polis Merkezi’nde vurularak öldürülmesine ilişkin karar, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nce, usulden bozuldu. Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre; 1. Ceza Dairesi, Festus Okey’in ailesinin avukatlarının müdahillik talebinin reddedilmesini hatalı buldu ve bu bakımdan karar verilmesi için dosyayı iade etti.
 
Ne olmuştu?
Nijeryalı Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu Polis Merkezi’nde polis Cengiz Yıldız’ın silahından çıkan kurşunla can vermişti. İlk duruşma 27 Kasım 2007’de görüldü. Mahkeme, cinayetin ‘kasten adam öldürme’ suçuna girdiğini belirterek görevsizlik verdi. Yıldız, müebbet hapis istemiyle yargılanmaya başladı.
 
Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne taşınan davada, sanık avukatı, “Adı Festus Okey değil, kaçak vizeyle gelmiş, adını Okey koymuşlar” dedi. Mahkeme, 2008’den itibaren Okey’in kimliğiyle ilgili Nijerya Büyükelçiliği’nden bilgi beklemeye başladı. Bekleyiş tam 4 yıl sürdü. Bu süre içerisinde hiçbir müdahillik başvurusu kabul edilmediği için Okey Ailesi’ni hiçbir avukat temsil etmedi.
 
Kasım 2011’de, davayı izleyen Göçmen Dayanışma Ağı, Okey’in Nijerya ve Güney Afrika’daki ailesine ulaştı. Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu; avukat Burcu Özaydın, Muhsin Kemal Şimşek, Can Atalay ve Alptekin Ocak’a vekâlet verdi. Nijerya’dan yola çıkarılan vekâlet 27 Kasım 2011’de, 14. duruşmaya yetiştirildi. Ne var ki mahkeme, 13 Aralık 2011’de Festus Okey’in ailesi tarafından Avukat Ocak’a verilen belgeler ve vekâleti kabul etmedi. Aynı gün mahkeme, sanık polisi 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırdı.
 
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 27 Ocak 2014’te verdiği kararında, esasa girmediği dosyayı, “Ogu’nun maktülle biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için” kararı bozdu. Mahkeme de 5 Haziran için duruşma günü verdi. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi 15 duruşma boyunca reddettiği müdahilliği kabul ettiğinde, dava yeniden başlayacak.
 
Avukat Ocak, müdahillik talepleri kabul edilmediği için karakolda keşif dahil hiçbir işlem için mahkemeyi harekete geçiremediklerini anlatarak şimdi çıkan kararı olumlu bulduklarını belirtti. Ocak, “Hem taksirle öldürmeden hafif ceza verilmesi hem de katılma talebimizin reddi kamu vicdanını çok yaralamıştı” diye konuştu. 

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam