26/03/2024 | Yazar: Yusuf Çelik

2017 yılında Türkiye’de yaşamaya başlayan ve ardından Almanya’ya yerleşen Filistinli yazar ile Filistinli LGBTİ+’ları konuştuk.

Filistinli kuir yazar: “LGBTİ+’lar, İsrail için hala aşılmış bir mesele değil” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İsrail’de doğup büyüyen yazar, “Aşırı muhafazakâr Yahudiler, aşırı muhafazakar Müslümanlardan çok daha tehlikeli. Özellikle Yahudi veya Arap eşcinseller aşırı muhafazakâr Yahudilerden korktukları için gizli bir yaşam benimsiyorlar ve cinsel hayatlarını bile evin dışında, dağlarda ve görünmeleri mümkün olmayan yerlerde yaşıyorlar” dedi.

Filistin topraklarında doğmuş olmana rağmen İsrail vatandaşı olduğuna karar verilmiş ve İsrail vatandaşı olduğuna kanaat getirilmiş bir yazar olarak, nasıl bir çocukluk geçirdin, yaşadığın yerde hayat nasıldı?

Çocukluğum hep kitaplarla geçti. Önce kitaplar beni seçti sonra ben kitapları seçtim. Diğer çocuklar gibi çok fazla sokakta koşuşturmayı ve oyunlar oynamayı sevmiyordum. Benim için kütüphanede bulunmak kitap okumak daha keyif verici bir aktiviteydi.

Ancak çocukluk dönemlerime ait aklımdan silinmeyen anılarım var. Bunlardan biri de sokağa çıkma yasağı olduğu bir anda sokakta çıkmış olmamdı. Askerlerle karşı karşıya gelmem benim için ölüm senaryolarından biriydi. Askerlerin bana “sokağa çıkma yasağı var, bilmiyor musun?” demesiyle eve koşmam arasında çok kısa bir zaman dilimi var. Filistin’de yaşayan her çocuk en az bir kere bunu yaşıyor ve şansı olan eve yetişebiliyor.

Filistin’de ve İsrail’de yaşayan, Filistinli LGBTİ+’lar neler yaşıyorlar?

İsrail’de yaşayan LGBTİ+’ların hakları devlet tarafından korunuyor. Ancak aşırı muhafazakâr Yahudiler, aşırı muhafazakâr Müslümanlardan çok daha tehlikeli. Özellikle Yahudi veya Arap eşcinseller, aşırı muhafazakâr Yahudilerden korktukları için gizli bir yaşam benimsiyorlar ve cinsel hayatlarını bile evin dışında, dağlarda ve görünmeleri mümkün olmayan yerlerde yaşıyorlar. Muhafazakâr olmanın dışında İsrailli aileler çok radikaller LGBTİ+’lar konusunda. Bu yüzden de birçok kişi kimliğini ve yönelimini ailesinden gizlemek zorunda kalıyor.

Ben doğduğum andan itibaren vatanımı böldükleri için İsrail vatandaşı olarak yaşıyorum.  Filistinli olduğumu belirttiğim, Yahudi LGBTİ+’lar benimle bir savaş içine girmesi gerekirken, bunu yapmıyorlar ve “sizinle her şeyin kavgasını veririz ancak penisiniz tartışmaya kapalı” cevabı ile karşılaşıyoruz.

Elbette mesele yalnızca cinsel hazlardan ibaret değil ancak benim için en çarpıcı örneklerden biri bu olduğu için bunu aktarıyorum.

“İsrail soykırımı ve döktüğü kanı gizlemek için bu tür haberler yapıyor”

 İsrail’in savaş esnasında LGBTİ+ bayrağı açmasını nasıl değerlendiriyorsun?

Ben arzularının peşinden giden bir insanım. Yönelimim veya kimliğim ne olursa olsun bunları belli etiketler altında toplamayı ve bu yönde ifade etmeyi tercih etmiyorum.  Bir noktada bayrak açılmasının diğer bir nedeni de Hamas’ı Filistin’de yaşayan LGBTİ+’lara karşı kışkırtmak. Yoksa İsrail özgürlüklerin olduğu bir yer değil.  LGBTİ+’lar hala İsrail için aşılmış bir mesele değil. 

Ayrıca açılan gökkuşağı bayrağı benim için herhangi bir anlam ifade etmiyor. Sadece bu yapılan şeyin adın “pink-washing” ve İsrail yıkımına hem LGBTİ+’ları dahil etmek hem de savaşı meşrulaştırmak için bunu yapmayı tercih ediyor.   

Tel Aviv İdari İşler Bölge Mahkemesi, cinsel yönelimleri nedeniyle tehlikede olan LGBTİ+ Filistinlilerin İsrail´e sığınma talebinde bulunabileceğini açıkladı. Çevrende LGBTİ+ olduğu için İsrail’e sığınma talebinde bulunanlar oldu mu?

Bir arkadaşım Filistin’den İsrail’e sığınma talebinde bulundu yöneliminden dolayı. O dönemlerde çok küçüktüm ancak hatırladığım şeyler çok net değil. Sığınma talebinde bulunan arkadaşıma Filistin’i, Filistin’de yaşayan Müslümanları kötüleme şartı ile kimlik verildi. İsrail devleti kimseye öyle kolay kolay kimlik veya sığınma hakkı vermez. İsrail’e sığınma talebinde bulunan çok fazla insan oldu. Ancak birçoğu pişman oldu.

Her gün bir çocuk öldürüyor İsrail. 5 yaşında ya da 1 aylık bebekler ölüyor. Bu ölümleri gölgelemek için yine LGBTİ+’ları kullanıyor.  İsrail soykırımı ve döktüğü kanı gizlemek için bu tür haberler yapıyor.

filistinli-kuir-yazar-lgbti-lar-israil-icin-hala-asilmis-bir-mesele-degil-1

*Bu haber, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla KaosGL.org’un sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, yaşam, siyaset
İstihdam