08/04/2016 | Yazar: Kaos GL

Tüm özel bilgileri bir havuzda toplamaya olanak sağlayan ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ yürürlüğe girdi.

Fişleme artık yasal! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tüm özel bilgileri bir havuzda toplamaya olanak sağlayan ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ yürürlüğe girdi.

Fişlemeye ‘yasal zemin’ hazırladığı gerekçesiyle eleştirilere neden olan ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ yürürlüğe girdi.

Kanun; MİT, jandarma ve polise yurttaşların tüm bilgilerine erişim hakkı veriyor. Tüm özel bilgiler bir havuzda toplanacak.

Özgeçmiş, fotoğraf, cep telefonu, aile bilgileri, parmak izi, mezhep ve kıyafet gibi her türlü kişisel verilerin ‘Kişisel Verileri Korumu Kurulu’ tarafından korunacağı iddia ediliyor.

Yedi kişiden oluşacak kurulun üç üyesini Cumhurbaşkanı, dört üyesini de Bakanlar Kurulu atayacak. Kurul başkanı ve yardımcısı da Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.

Yasaya göre, sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ‘kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması yönetimi amacıyla’ sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin rızası aranmadan işlenebilecek.

Mahremiyet yerine fişleme akıllara geliyor

Kanun tasarı halindeyken görüşlerine başvurduğumuz 22. ve 23. dönem Cumhuriyet Halk Partisi Uşak milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu üyeliği yapan Alternatif Bilişim Derneği üyesi Osman Coşkunoğlu kanunu şöyle eleştirmişti:

“Şeffaf olmayan bir süreçte hazırlanan ve devletin yurttaşları fişlemesine adeta yasal zemin hazırlayan, AB’nin değiştirmekte olduğu bir direktifine bile uyum sağlayamayan bu tasarıyla korunmak istenen bireylerin kişisel verileri veya özel hayatın mahremiyeti yerine, başka bir şeyler olmalı düşüncesi ister istemez akla geliyor.”

Bilgiler sızdırılmıştı

Öte yandan geçtiğimiz günlerde devletin korumakla yükümlü olduğu 50 milyon Türkiye vatandaşının kimlik bilgileri internete sızdırıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ilk açıklamasında sızdırmanın gerçek olmadığını öne sürdü, “Eski bir hadise” dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise yasal işlem yapılacağını söyledi.


Etiketler: medya
İstihdam