09/03/2016 | Yazar: Kaos GL

MOKU’dan Şener Yılmaz Aslan’ın objektifinden isyan ve kadın dayanışması kareleri…

Binlerce kadın 14. Feminist Gece Yürüyüşü’nde Taksim’i mora boyadı. Kadınlar artan şiddet ve baskılara dayanışma çağrısı yaptı. MOKU'dan Şener Yılmaz Aslan’ın objektifinden isyan ve kadın dayanışması kareleri…

Her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce kadın Feminist Gece Yürüyüşü için İstiklal Caddesi’nde bir araya geldi. Pazar günü Kadıköy’de düzenlenen 8 Mart mitingine polis saldırısının ardından kadınlar hem polis şiddetini hem de ataerkiyi alkış, zılgıt ve düdüklerle protesto etti.

Kadınlar yürüyüş için Fransız Kültür Merkezi'nin önünde bir araya geldi. Tünel’de İstanbul Feminist Kolektif adına Türkçe basın metnini Tuğçe Canpolat, Kürtçe metni ise Feride Eralp okudu.

Kadınlar, “Jin, jiyan, azadi”, “Erkek şiddetine direnen kadınlara bin selam”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Trans cinayetleri politiktir”, “Homofobik devlet yıkılacak elbet” sloganları attı. Yürüyüşte Türkçe, Ermenice, Kürtçe ve Arapça “Nikahta cinayet var”, “Kadınların öfkesi sınırları aşıyor”, “Topla saçını Rapunzel deyyus merdivenleri çıksın” dövizleri taşındı. Lezbiyen, biseksüel feministlerde yürüyüşe gökkuşağına boyanmış feminalar taşıdı. Lezbiyen, biseksüel, trans ve interseks kadınlar burada dövizleri taşındı.

Basın açıklamasında şunlar vurgulandı:

“Geçen 8 Mart’tan bu yana ülkenin ve bölgenin sürüklendiği savaş ortamında, artan nefret ve kutuplaşmaya karşı biz feministler yaşamdan yana olduğumuzu belirtiyor, silahların susmasının aciliyetini bir kez daha vurguluyoruz.

“Türkiye'nin her yerinde patlayan bombaların, savaşın tek sonucunun şiddet, ölüm ve telafisi zor yıkımlar olduğunu biliyoruz.

“Biz feministler, kadınların emeklerine, kimliklerine ve bedenlerine yönelik baskılara gündelik ve politik hayatlarımızda direnmeye devam ediyoruz. Biz, kadınları aileye hapsetmeyi amaçlayan, boşanma komisyonları adı altında kadın erkek eşitliğini gölgeleyen, erkek şiddetini önlemek yerine şiddet evlerden dışarı taşmasın, gözden ırak olsun diye uğraştığınız tüm aile politikalarınız farkındayız!

“Alanlarımızın kısıtlanmasına, süren erkek egemen politikalara, savaş ortamıyla tacizle, nefretle, şiddetle örgütlenen erkeklere karşı bizler hayatlarımıza sahip çıkıyoruz! Alanları, meydanları, sokakları dolduruyor, bizleri ayrı düşürmeye çalışan erkek egemen sisteme karşı hayatlarımızı, özgürlüğümüzü savunuyor, feminist mücadelede buluşuyoruz!”

Fotoğraflar: Şener Yılmaz Aslan/Moku


Etiketler: kadın
İstihdam