13/08/2011 | Yazar: Kaos GL

Fransa’da yıl sonuna kadar 30 bin oturum izni olmayan göçmen sınır dışı edilecek. İtalya’nın Lampedusa adasına bir gemi içerisinde 35’i kadın, 11’ü çocuk olmak üzere 320 göçmen ulaştı. Paris’te kağıtsızlar yürüdü. Hollanda’da, mültecilerin üçte biri yoksul.

Fransa’da yıl sonuna kadar 30 bin oturum izni olmayan göçmen sınır dışı edilecek.

İtalya’nın Lampedusa adasına bir gemi içerisinde 35’i kadın, 11’ü çocuk olmak üzere 320 göçmen ulaştı. 
 
İtalya’da, sığınma taleplerine yanıt alamayan yüzlerce göçmen, polisle çatıştı; 20’si polis 35 kişi yaralandı.
 
Fransa’nın başkenti Paris’te kağıtsızlar (oturum izni olmayan kaçak göçmenler), bir yürüyüş düzenleyerek yeniden düzenleme istediler. 

Hollanda’da, mültecilerin yaklaşık üçte biri yoksulluk sınırı altında hayat sürüyor.


Fransa 30 bin göçmeni sınırdışı edecek
 
Fransa’da yıl sonuna kadar 30 bin oturum izni olmayan göçmen sınır dışı edilecek. İçişleri Bakanlığı’nı Şubat ayında devralan Claude Guéant, bu yılın ilk 7 ayında 17 bin 500 yabancıyı sınır dışı ettiklerini yıl sonuna kadar da bu sayının 30 bine yükseleceğini açıkladı.
 
Fransız basınında çıkan haberlere göre, İçişleri Bakanlığı kaçak yabancıların sınır dışı işlemlerinde bugün eskiye oranla daha “profesyonel” davranıyor. Göçmenler bir iki yıl öncesine kadar, ulusal havayolu şirketi Air France’ın uçaklarıyla, zor kullanılarak, elleri ve ayakları kelepçeli uçaklara bindiriliyor, bu görüntüler, başta pilot ve yolcular olmak üzere protesto ediliyor ve medyaya yansıyordu. Bu görüntülerin Fransız toplumunda yarattığı rahatsızlık İçişleri Bakanlığını Air France yerine küçük tip uçaklara kiralamaya ve normal havalimanları yerine gözlerden ırak küçük pistler kullanmaya yöneltti.
 
Lampedusa’ya 320 göçmen ulaştı
 
İtalya’nın Lampedusa adasına bir gemi içerisinde 35’i kadın, 11’ü çocuk olmak üzere 320 göçmen ulaştı. 

İtalyan haber ajansı Ansa’ya göre 320 göçmeni taşıyan bir gemi Lampedusa adasına bugün ulaştı. Kökenleri hakkında henüz bilgi edinilemedi. 

Son haftalarda Libya’dan kaçan binlerce kişi Lampedusa adasına ulaştı. Çoğu Afrika’dan gelen bu göçmen işçilerden yüzlercesi boğularak hayatını kaybetti. Göçmenlerin getirildikleri gemiler genellikle çok kötü durumda ve kötü hava koşullarında denize çıkıyor. Kuzey Afrika’dan Lampedusa’ya ulaşmak için iki gün denizde yol almak gerekiyor.

Nisan ayında ada açıklarında 250 göçmen boğularak hayatını kaybetti. 1 Ağustos günü İtalya sahil güvenliği, Lampedusa Adası’na ulaşan bir gemi içerisinde 25 göçmen cesedi ile karşılaşmıştı. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseryası (UNHCR) sözcüsü Laura Boldrini, Ağustos ayı başında yaptığı açıklamada Libya’da çatışmaların başladığı Mart ayı ortasından bu yana Libya’dan yola çıkan göçmenlerden en az 1500’ünün Akdeniz’i geçerken kaybolduğunu bildirdi. 
 
İtalya’da Göçmenlerin Öfkesi
 
İtalya’da, sığınma taleplerine yanıt alamayan yüzlerce göçmen, polisle çatıştı; 20’si polis 35 kişi yaralandı.
 
Bari kentindeki göçmen kampında kalan yüzlerce kişi, aylardır siyasi sığınma talepleri cevaplanmadığı gerekçesiyle tepki gösterdiler. Caddelerde lastik yakan göstericiler, kentin sanayi bölgesinden geçen kara ve demiryolları üzerinde barikatlar kurarak, ulaşımı bir süre engellediler.
 
Öfkeli göçmenler, kendilerine müdahale etmeye çalışan güvenlik güçlerine de demir çubuklar ve taşlarla saldırdılar. Olayda, çok sayıda polis aracı hasar gördü.
 
Kağıtsızlar Paris’te yürüdü
 
Fransa’nın başkenti Paris’te kağıtsızlar (oturum izni olmayan kaçak göçmenler), bir yürüyüş düzenleyerek yeniden düzenleme istediler. 

Çoğunluğu kağıtsızlardan oluşan 400 kişi, eski Sosyal Güvenlik binasındaki işgal eyleminin birinci yıldönümünde Paris’teki Republique meydanında toplanarak yürüyüşe geçti. Eski Sosyal Güvenlik binasına yürüyen eylemciler, bina girişinde yoğun polisiye tedbirlerle karşılaştı.

Eylemciler sık sık “Tüm kağıtsızlara yeniden düzenleme (oturum izni)” ve “Herkese özgürlük, onur” sloganlarını attı. Paris Kağıtsızlar Kolektifi sözcüsü Musa Camara, bir yıldan bu yana kağıtsızların durumunda herhangi bir iyileşme olmadığını aksine daha kötüleştiğini ancak eylemde olmaya devam ettiklerini belirtti. 

Göçmenlere yönelik “sayı” politikasını değiştirmeyen Fransa hükümeti, “kaçak göçe karşı mücadele” adı altında göçmen yasalarını daha da sertleştirirken, çözümü de göçmenlerin sınırdışı edilmesinde arıyor. 

Haziran ayında Fransa İçişleri Bakanı Claude Guéant, yaptığı açıklamada bu yıl sınırdışıların artacağını söylemişti. Önceki İçişleri Bakanı yıllık olarak 28 bin göçmeni sınırdışı etmeyi önüne hedef olarak koymuştu.
 
Hollanda’da mültecilerin üçte biri yoksul
 
Hollanda’da, mültecilerin önemli bir çoğunluğunun ekonomik açıdan oldukça zor durumda oldukları belirtildi.

Merkezi İstatistik Bürosu’nun (CBS) iltica edenlere yardımcı olan Vluchtelingenwerk adlı kurum adına yaptığı araştırmaya göre ülkedeki mültecilerin yaklaşık üçte biri yoksulluk sınırı altında hayat sürüyor.

Mültecilerin hayat standartlarının düşük olmasının temel sebeplerinin ise dil eksikliği ve yürütülen politikalar olduğu belirtildi.

Araştırma sonuçlarının mültecilerin yaşadıkları zor şartları gözler önüne serdiğini belirten Vluchtelingenwerk yetkilisi Dorine Manson, bu kişilerin Hollanda toplumuna uyum sağlamalarının yolunun mevcut politikaların değişmesinden geçtiğine işaret etti.

Mültecilere yönelik sosyal rehberlik, dil dersleri ve işle ilgili kurslar düzenlenmesini isteyen Manson, bu tür önlemlerin daha hızlı iş bulunmasına yardımcı olacağını ifade ederek, "Bu hem mülteciler hem de Hollanda için iyi olur" dedi.

Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam