22/12/2021 | Yazar: Selma Koçak

Fransa, onarım terapisi işkencesini yasaklayan ülkelere katıldı: Hayır, kendin olmak suç değil!

Fransa’da onarım terapisi yasaklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fransa parlamentosunda geçtiğimiz Salı günü (14 Aralık) sözde onarım terapisini yasaklamak için oylama yapıldı. Bir kişinin cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini değiştirme girişimi olan bu tehlikeli uygulamayı yasaklamak için atılan adımlara giderek daha fazla ülke dahil oluyor.

Oylama, uygulamanın Kanada’da yasaklanmasından sadece bir hafta sonra yapıldı.

Onarım terapisi, bir kişinin cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini değiştirmeye kalkışan zararlı ve güvenilmez bir uygulama. Bu uygulama Amerikan Tıp Derneği ve dünya çapında önde gelen bazı tıp ve akıl sağlığı grupları tarafından yasaklanmıştı.

Fransız sitesi The Connexion’un haberine göre ülkedeki yasak “bir kişinin gerçek ya da algılanan cinsel yönelimini ya da cinsiyet kimliğini değiştirmeye veya bastırmaya çalışan ve zihinsel veya fiziksel sağlığı üzerinde etki sahibi olmak amacıyla yapılan “eylemleri, davranışları ve tekrarlanan ifadeleri” kapsıyor.

Fransız yasalarına göre LGBTQ+’lar için onarım terapisi öneren biri, iki yıla kadar hapis ile cezalandırılacak. Ayrıca bu kişi, The Thomson Reuters Foundation’dan alınan bilgiye göre 33,810 dolar tutarında para cezasına çarptırılacak. Haber ajansı, suçun çocuklara ya da savunmasız yetişkinlere yönelmesi durumunda cezaların daha da sertleşeceğini bildiriyor.

Tasarı, parlamentonun alt meclisi Ulusal Meclis’te Ekim ayında oybirliğiyle kabul edilmiş ve 7 Aralık’ta Senato’da 305’e karşı 28 oyla onaylanmıştı. Salı günü yasa tasarısı Parlamento tarafından onaylandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yasayı imzalaması bekleniyor. The Connexion’un haberine göre Şubat ayına kadar yasanın çıkacağı düşünülüyor.

Fransız Eşitlik Bakanı Elisabeth Moreno Twitter hesabından “Bu anlaşma beni çok mutlu etti. Hayır, kendin olmak suç değil” ifadelerini paylaştı.

Fransa Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri eşcinsel Clement Beaune, Twitter aracılığıyla, yasa lehine oy kullanan parlamento üyelerine teşekkürlerini iletti ve “bu anlaşmadan” gurur duyduğunu ifade etti.

Brezilya, Ekvador, Almanya ve Malta gibi ülkelerin yer aldığı ve giderek büyüyen onarım terapisini yasaklayan ülkeler listesine Fransa da dahil oldu. 

ABD’de yirmi eyalet bu uygulamayı 18 yaşından küçükler için yasakladı. Beş eyalette kısmi yasaklar var, üç eyalette ise federal karar nedeniyle yasak koyulamıyor.

Kaynak: Advocate


Etiketler: insan hakları, yaşam, sağlık, dünyadan
İstihdam