31/08/2016 | Yazar:
Fransa’da eşcinsel erkeklere kan bağışı yasağı 12 ay boyunca cinsel ilişkiye girmeme şartına bağlı olarak kaldırıldı.

Fransa’da eşcinsel erkeklere kan bağışı yasağı 12 ay boyunca cinsel ilişkiye girmeme şartına bağlı olarak kaldırıldı.
Fransa’da yasal olarak 33 yıldır kan veremeyen eşcinseller de resmi olarak kanlarını bağışlayabilecek. Eşcinsel erkeklere kan bağışının önünü açan bu karar Marisol Touraine tarafından Kasım 2015’te duyurulmuştu fakat etkisini 11 Temmuz Pazartesi günü gösterebildi.
Sağlık Bakanı bu durum hakkındaki görüşlerini şöyle beyan etti: “Kan Bağışı -bir cinsel yönelimin etkilememesi gereken- bir cömertlik, bir vatandaşlık görevi durumudur. Bugün bu bir tabu haline geldi ve ayrımcılık baş gösterdi.” Yasağın kaldırılması, 2012’deki başkanlık seçimlerinde François Hollande tarafından vaat edilmişti.
12 ay şartı
11 Temmuz Pazartesi’den itibaren, “genel kan bağışı” –en sıkça rastlanan kan bileşeni olan plazma ve hücre bağışı dışında– eşcinsel erkeklere de açıldı fakat bir zorunluluk getirildi. Kan verecek kişinin 12 ay boyunca cinsel ilişkiye girmemiş olması gerekiyor.
‘Kanı alacak olan kişinin güvenmesini’ isteyen Marisol Touraine, “Bu karar kan bağışının güvenliğini garanti altına almaktadır. Risk tabi ki tartışılabilir” dedi.
Son 4 ay boyunca, cinsel ilişkiye girmemiş ya da tek partneri bulunan erkekler plazmalarını (ameliyatta kullanılan kanın sıvı kısmı) bağışlayabilecekler ve bu plazma yaklaşık iki buçuk ay karantina altında tutulacak.
Bu düzenleme, ayrıca, sağlık otoritelerine bu yeni donörler üzerine çalışma fırsatı veriyor. Bakan’ın açıklamasına göre eğer hiçbir risk olmadan yapılabilirse, eşcinseller için olan bağış kuralları (ya da en fazla bir kişiyle beraber olmuş kişiler için), 2017’de diğer donörlere de uygulanabilecek.
Ayrımcılık sürüyor
Benoit Vallet’in verdiği verilere göre eşcinsellere olan bu yasağın kalkmasının ardından ek olarak 21.000 donör daha artması düşünülüyor, bu da 37.000’den fazla bağış anlamına geliyor. 2014’te, Fransa’da 1,6 milyon kişi kan bağışında bulundu.
Çeşitli kuruluşlar bu "gelişme” ye sevindiler fakat kan vermenin herkes için aynı olmaması durumundan şikâyetçiler. Cinsel yönelimler üzerinde hala daha ayrımcılığın sürdüğünü düşünen SOS Homofobie yine de eşcinsellere yönelik bu dışlamanın bitmesini hoş karşıladı.
Etiketler: insan hakları, sağlık