24/07/2012 | Yazar: Kaos GL

Eşcinsel evliliğine izin verilmeyen Fransa’da bir lezbiyen çift evlenme kararı aldı. Aşıklardan bir tanesi kanun önünde "erkek" kimliği taşıdığı için, evliliğin önüne yasal bir engel çıkması beklenmiyor. Türkiye’deki eşcinsel evlilik girişimi ise engellenmişti.

Fransa’da Lezbiyen Evlilik İçin Adım Attılar Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eşcinsel evliliğine izin verilmeyen Fransa’da bir lezbiyen çift evlenme kararı aldı. Aşıklardan bir tanesi kanun önünde "erkek" kimliği taşıdığı için, evliliğin önüne yasal bir engel çıkması beklenmiyor. Türkiye’de de pembe ve mavi kimlik taşıdıkları için evlenmeye çalışan eşcinsel çift Aras Güngör ve Barış Sulu, sağlık raporu alamamaları üzerine evlilikleri engellenmişti.

Gobert’le Jenny Blanchet, birbirine aşık iki kişi. Her ikisi de doğum anında “erkek” olan Gobert ve Blanchet, geçtiğimiz yıllarda geçirdikleri operasyonlarla cinsiyet inşasını tamamladılar. Jenny Blanchet, cinsiyet inşasını yasal düzleme de taşıdı ve cinsiyetini kadın olarak gösteren nüfus kağıdını aldı. Blanchet gibi cinsiyet inşasını sürdüren Joanna Gobert’se, bu son adımı henüz gerçekleştirmedi. Şimdi bu ikili birbirine aşık ve evlenmek istiyor.
 
Fransa yasalarına göre, Joanna’yla Jenny’nin evlenmesinde hiçbir sakınca görünmüyor. Zira cinsiyet inşasından önce kamyon şoförlüğü yapan Joanna, evlilik akdi imzalanırken, kayıtlara "evin erkeği" olarak geçecek. Çiftin 4 Eylül tarihinde evlenmek üzere yaptığı başvuru, yetkili merciler tarafından değerlendiriliyor.
 
Ama asıl sorun, daha sonra başlayabilir. Zira Joanna Gobert, evlenme gerçekleştikten sonra, cinsiyetini kanun düzeyinde de “kadın” olarak değiştirmeyi planlıyor. Eşcinsel evliliğine izin verilmeyen Fransa’da bunun nasıl karşılayacağıysa şimdiden merak konusu oldu.
 
Eşcinsel evliliğinin yasak olduğu Avrupa ülkelerinden Fransa, eylül ayında ilk eşcinsel evlilik törenine sahne olabilir.
 
Türkiye’de de Aras Güngör ve Barış Sulu, kimlik renklerinin farklı olması dolayısıyla evlilik başvurusu yapmış ancak sağlık raporu alamamışlar, ayrımcılığa uğramışlar ve sağlık raporu vermeyen doktora da evlilik hakkını engellediği için dava açmışlardı. 
 


Etiketler: insan hakları
İstihdam