23/01/2008 | Yazar: Kaos GL

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir lezbiyenin evlat edinme başvurusunu reddeden Fransa’yı kınadı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir lezbiyenin evlat edinme başvurusunu reddeden Fransa’yı kınadı. Mahkeme, öğretmen olan kadının cinsel yönelimi yüzünden ayrımcılığa maruz kaldığı sonucuna vardı ve Fransa’nın davacı kadına, mahkeme masrafları dahil 24 bin 500 Euro ödemesini kararlaştırdı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir lezbiyenin evlat edinme başvurusunu reddeden Fransa’yı kınadı. Mahkeme öğretmen olan kadının cinsel yönelimi yüzünden ayrımcılığa maruz kaldığı sonucuna vardı. AİHM, davacı kadına, Fransa’nın mahkeme masrafları dahil 24 bin 500 Euro ödemesini kararlaştırdı.

Fransa’nın Jura bölgesinde yaşayan bir lezbiyen, 1988 yılında evlatlık edinmek üzere ilgili makamlara başvurmuş, talebi kabul edilmeyince dava açmıştı. Fransız mahkemesi, aynı cinsten iki kişinin aynı çocuğu evlatlık edinmesinin yasal olmadığına karar vermişti.

Karar gerekçesinde Fransız kadının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ‘aile hayatı hakkından’ mahrum edildiği belirtildi. Mahkeme sözcüsü, mahkemeyi kuran 47 Avrupa Konseyi üyesinden birisine karşı ilk defa böyle bir karar alındığını vurguladı.

10 yargıcın kararı desteklediği, yedisinin ise karşı oy kullandığı belirtiliyor. Şu anda 45 yaşında olan Fransız öğretmen ilk başvurusunu 10 yıl önce yapmış ve bu başvuruda bir başka kadınla sekiz yıldır süren istikrarlı bir ilişkisinin olduğunu belirtmişti.

Başvuruyu reddeden Fransız mahkemeler, kadının cinsel yöneliminin bunda rol oynamadığını söyledi. Ancak kararın gerekçesinde evde ‘baba imajının eksikliğinden’ bahsediliyordu.

Bir başka mahkemenin de kararı onaması üzerine Fransız öğretmen 2002 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Fransız yasaları 28 yaşının üzerindeki bekarların evlat edinmesine izin veriyor, fakat evli olmayan çiftlerin çocuğu ortaklaşa evlat edinmesini engelliyor.

Mahkeme hükümeti gelecekte benzer olayların tekrarlanmaması için önlem almaya da çağırdı.




Etiketler: insan hakları, aile
İstihdam