19/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Güne anlam ve önemini 1978 ve 1997 yılları arasında çeşitli kulüplerde forma giyen ilk açık kimlikli eşcinsel futbolcu Justin Fashanu veriyor.

Futbolda Homofobiye ve Transfobiye Karşı Gün kutlu olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bugün 19 Şubat Uluslararası Futbolda Homofobiye ve Transfobiye Karşı Gün.

Güne anlam ve önemini 1978 ve 1997 yılları arasında çeşitli kulüplerde forma giyen ve gey olarak açıldıktan sonra homofobiye maruz kaldığı için hayatına son veren eşcinsel futbolcu Justin Fashanu veriyor.

futbolda-homofobiye-ve-transfobiye-karsi-gun-kutlu-olsun-1

LGBTİ+ Tarih Ayı kapsamında kutlanan gün kapsamında dünyanın her yerinde çeşitli etkinlikler düzenlenerek spor alanlarında lubunyalara uygulanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığına karşı ses çıkarılıyor. 

Justin Fashanu kimdir?

Kariyerine Norwich City ile başlayan Justin Fashanu, 1978 yılında 17 yaşında profesyonel bir futbolcu oldu. Üç yıl sonra Nottingham Forest’e transfer oldu ancak transferden sonra Fashanu’nun cinsel yönelimi hakkında söylentiler yayılmaya başladı. Futbolcu, The Sun’a verdiği röportajla 22 Ekim 1990’da gey olarak açıldı. Ve açık kimlikli ilk gey futbolcu olarak tarihe geçti.

Fashanu'nun futbol kariyeri, Ekim 1990'da The Sun gazetesine çıktığında düşüşe geçti. Daha sonra BBC ile yaptığı bir röportajda şunları söyledi:

“Geçmişin tümünü ortaya çıkarmak istediğimi hissettim, sadece kendime karşı değil, diğer insanlara da karşı dürüst ve doğru olmak istedim.”

Makaleden sonra Newcastle United ile bir deneme yaptı ancak sözleşme verilmedi ve üçüncü lig Torquay United’a geçti. 1990’ların sonunda emekli oldu ve 1998’de sadece 37 yaşında ölü bulundu. 


Etiketler: insan hakları, yaşam, spor
İstihdam