07/10/2009 | Yazar: Kaos GL

Gabile.com’un servis yöneticisi yöneticisi Duman Doğan, Kaos GL’ye ilettiği açıklamada, yasal mücadele başlatacaklarını açıkladı. 

Gabile.com’un servis yöneticisi yöneticisi Duman Doğan, Kaos GL’ye ilettiği açıklamada, yasal mücadele başlatacaklarını açıkladı. 

‘TİB kapatılma gerekçesini fuhuşa teşvik olarak gösteriyor. Bununla ilgili sitede belirttikleri bazı profiller var bunların yayından kaldırılmasını istiyor. Ve hatta öyle ki, "Bu ve benzeri profiller" diye de genelleyip neredeyse tüm profilleri kapatmamızı istiyorlar. Örnek gösterilen profiller de fuhuşa teşvik bir kenara dursun, müstehcenlik tanımı kapsamına dahi girmeyecek içeriklerden oluşuyor. Bu nedenle biz profilleri yayından kaldırmama taraftarıyız ve bu yönde insiyatif kullanıp yasal mücadelemizi başlatacağız.’
 
GaBiLe’den Duman Doğan’ın haberi
 
SANSÜR SKANDALI DÜNYA BASININDA! 
TİB tarafından erişimi engellenen Gabile ve Hadigayri'nin kapatılmasına tepki yağıyor. Dünya Basını haberi skandal olarak nitelerken, Amsterdam Homoloket LGBTT aileleri ve yakınları inisiyatifi bir protesto mektubu yayınlanarak kararı ‘homofobik’ bulduğunu duyurdu.
 
AMSTERDAM'DAN KARARA PROTESTO!
Amsterdam Homoloket LGBTT aileleri ve yakınları insiyatifi yazılı bir protesto mektubu yayınladı. Hollanda Basınında da yer bulan protesto mektubunda, "Eşcinsellere yönelik hizmet veren iki büyük sosyal ağa Türkiye'de yapılan Erişim Engelleme Uygulaması Homoloket LGBTT aileleri ve yakınları insiyatifi tarafından şiddetle protesto edilmektedir" denildi. Amsterdam'da yapılan protesto açıklamasında Türk Bakanlıkları ve TİB'in iletişim bilgileri de verilerek vatandaşlarca protesto edilmesi istendi.
 
HABERİ KAOS GL DUYURDU!
Geçtiğimiz Cuma günü habersizce uygulanan Erişim Engellemesi, KAOS GL tarafından duyuruldu. Barış Sulu'nun imzası ile yayına alınan haber ülke genelinde yankı uyandırdı. Haberde GaBiLe ve HadiGAYri yöneticilerinin de açıklamalarına yer verildi. Haber Türkiye'deki LGBTT örgütleri tarafından da anında duyuruldu.
 
AKDENİZ "UYGULAMA USULSÜZDÜR" DEDİ!
Aynı saatlerde İngiltere Siber Haklar ve Özgürlükler Organizasyonu Üyesi, Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, kararı kişisel blog'unda tartışmaya açarak uygulamayı eleştirdi. Akdeniz'in TİB'in kararına tepki gösteren yazısı destek görürken, karar birçok hukukçu ve vatandaş tarafından "usulsüz" olarak değerlendirildi.
 
BATU'DAN TİB'E HOMOFOBİ SORUSU!
Haber Türk Gazetesi yazarlarından Pelin Batu Türkiye'nin iki büyük eşcinsel paylaşım ağına uygulanan erişim engellemesinin gerekçelerini sordu. Olayı köşe yazısında irdeleyen ve eleştiren Batu, TİB yetkililerine de "Homofobik misiniz?" diye sordu. Yetkili makamlara sorular yönelten Pelin Batu her iki sitenin de kaliteli birer içeriğe sahip olduğuna ve suç unsuru oluşturacak nitelikte olmadığına dikkat çekti.
 
ULUSAL BASIN NE DEDİ!
Hürriyet Port, haberi "Gabile ve Hadigayri'ye Engelleme" başlığı ile duyururken, Haber Türk Gazetesi "Eşcinsel sitelerine erişim engellendi" başlığı ile habere yer verdi. Radikal Gazetesi'nin geniş yer verdiği haberde "Sansürde hala sınır yok" başlığı kullanılırken, Vatan Gazetesi haberinde "Bu defa hedef eşcinsel siteleri" başlığı kullanıldı. Vatan Gazetesi, eşcinsel sitelerinin hedef alındığı ve tek tek kapatıldığını yazdı. İnternette yayın yapan birçok haber sitesi de, sansüre geniş yer verdi.
 
SANSÜR SKANDALI DÜNYA BASININDA!
Türkiye’de yaşanan bu gelişmeler Dünya basınında da yankı uyandırdı. Uluslararası Haber Örgütlerinin takip ettiği Cyber Right'da yayınlanan haberde, uygulanan sansür, "rezalet" olarak nitelendi. Türkiye'de iki büyük eşcinsel ağına usulsüz ve homofobik bir kararla erişimin engellendiğini duyuran Cyber Right, Türkiye'nin sansürde sınır tanımadığını yazdı.
Uluslararası yayın yapan Hürriyet Daily News ise geniş yer verdiği haberde 200.000'in üzerinde üyesi bulunan iki Türk Eşcinsel sitesine sansür uygulandığını belirtti.
İspanyol ve İtalyan Haber Örgütlerinin de yer verdiği haberde Newstin Ulusal Haber Örgütü'nün haberi kaynak gösterildi. Dünya basını, eşcinsel bireylere yönelik iki büyük sitenin sansürlenmesinin homofobik bir girişim olduğunu ifade etti. Uluslararası basında da geniş yer bulan sansür skandalı ilgi ile takip ediliyor. 
 
TİB "FUHUŞA TEŞVİK" DEDİ!
TİB ile yapılan yazışmalarda kararın gerekçeleri de gün yüzüne çıktı. TİB tarafından site sahiplerinin talebi üzerine gönderilen gerekçeli metinde sitenin arkadaşlık bölümünde yer alan profillerin "fuhuşa teşvik" niteliği taşıdığı belirtildi. Belirtilen profillerin mayolu fotoğraf içerdiğine dikkat çeken site sahipleri ise bunun bir çok site tarafından bu şekilde uygulandığını ve mayolu fotoğrafların Televizyon ve gazetelerde de boy boy yayınlanabildiğini ifade etti. İçerikleri yayından kaldırmamaktan yana tavır kullanacağı öğrenilen site yöneticileri "Mayolu fotoğraflar bırakın fuhuşa teşviki, müstehcenlik tanımına bile girmez. Yapılan usulsüz uygulamaya kılıf arama çabasındalar. Bu karar altını çizerek belirtiyoruz ne yazık ki homofobiktir. Belirtilen içerikler fuhuşa teşvik kriterlerine yakınlık bile göstermemektedir" dedi.
 
İNSAN HAKLARI RAPORLADI!
Türkiye İnsan Hakları Vakfı, 6 Ekim 2009 tarihinde yayınladığı İnsan Hakları Raporunda sansür skandalına yer verdi. Gabile, Hadigayri ve Shemaleturk adlı eşcinsel sosyal paylaşım ağlarına uygulanan tedbir kararını mercek altına alan İnsan Hakları Vakfı, yaşanan sansür skandalını rapor etti.
 
TEPKİLER BÜYÜYOR!
Uçan Gay, Türk Gay Club, Gay Alem,  gibi eşcinsel içerikli bir çok forum tartışma panosu oluştururken yaptıkları açıklamalar ile de sansürü kınadı. Kararın homofobik olduğuna vurgu yapan eşcinsel insiyatifler tarafından forumlarda açılan tartışma panolarında birçok LGBTT birey karara tepki gösterdi.
 
Hadigayri.com’dan açıklama
 
‘TİB'den tarafımıza çelişkili açıklamalar geldi. İlk başta, hadigayri.com'un ana sayfasında e-mail adresimiz olduğu halde, "siteye iletişim bilginizi koymamışsınız" anlamında bir yazı gönderdiler.

Bunun üzerine iletişim bilgilerimizi tekrar düzenledik. Ayrıca, -zorunlu olduğunu düşünmediğimiz halde- sitenin forum-kullanıcı profilleri-sohbet kısımlarını üye olmayanların erişimine kapadık. Müstehcen olmadığı halde -rahatsız etmiş olabilir- diye düşündüğümüz bazı resimleri de siteden kaldırdık.

Bunu TİB'e bildirmemizin ardından, daha önce adres bilgisini problem eden TİB, bu defa sitemizdeki bazı URL'leri göndererek 'fuhuşa teşvik' ettiği iddiasıyla bunları ve benzerlerini düzenlememizi istedi. Bu çelişkili tavır, TİB'in niyeti konusunda bizi şüpheye düşürdü doğrusu.

TİB'in gönderdiği URL'leri inceledik. Bu URL'lerden biri zaten daha önce kapatmış olduğumuz bir sayfaydı, diğerleri de üye olmayanların erişimine kapalıydı. Kaldı ki, verdikleri bu sayfaların birindeki tek resim, pantolon giymiş ve göbeği açıkta bir adam resmi. Bunun nesi fuhuşa teşvik oluyor, anlam veremedik. Danıştığımız avukat arkadaşımızdan da ‘fuhuşa teşvik’ konusunda TİB’in yetkili olmadığını öğrendik.

Bunun üzerine tekrar incelemelerini istedik ve TİB'den bu isteğimize hiçbir yanıt gelmedi.

Bu arada bu olayın iç ve dış basında çok yankılandığını gördük. Özellikle İspanyol basınında, en büyük İspanyol haber sitelerinde sansürlenmemiz haber yapıldı. Bu büyük haber sitelerinden birinde verilen yorum hayli ilginçti (bu arada biliyorsunuz Türkiye ve İspanya Medeniyetler ittifakı projesini yürütüyor): "Bu Türkiye’yle mi Medeniyetler İttifakı’nı yürüteceğiz? Hayır, teşekkürler!"

Henüz bu olanlara bir anlam verebilmiş değiliz. Sadece eşcinsel sözcüğünün, eşcinsel ilişki ve sevgililiğin fuhuş şeklinde yorumlanmadığını ummaktayız.’(AE)
 

Etiketler: medya
İstihdam