05/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Galatasaray Üniversitesi’nde heteroseksizm karşıtı çalışmalar yürütecek Kuir Çalışmalar Kulübü, resmen kuruldu.

Galatasaray’da Biz de Varız! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Galatasaray Üniversitesi’nde (GSÜ) heteroseksizm karşıtı çalışmalar yürütecek Kuir Çalışmalar Kulübü, GSÜ Kültürel ve Sportif Kulüpler bünyesinde resmen kuruldu. Yönetim Kurulu’nun 28 Kasım’da verdiği karar bugün paylaşıldı. Kararla birlikte kulüp, Türkiye’deki devlet üniversitelerinde resmen tanınan ilk LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) öğrenci topluluğu oldu.
 
Kulübün danışmanlığını Kaos GL Derneği üyesi olan Araştırma Görevlisi Doktor İdil Engindeniz yapacak. Engindeniz, kulüple birlikte kuir alanında üniversitede üretilmiş akademik ve akademi dışı çalışmalardan düzenli bir arşiv oluşturmayı amaçladıklarını belirtiyor.
 
Kulübün oluşmasına katkıda bulunan öğrencilerden Seçil, kulüp ve kulübün resmiyet kazanmasıyla ilgili kaosGL.org’un sorularını yanıtladı.
 
Kulübü oluşturan ekip olarak nasıl bir araya geldiniz?
Grubu oluşturan çekirdek kadro okul dışında bir şekilde tanışıyordu zaten Lambda’dan, Kaos’tan bir bağlantıyla. Mesela ben de Gezi Parkı’nda tanıştım bir arkadaşla, sonra o da Galatasaray’a geldi, ikimizde de okulda LGBTİ öğrenci örgütlenmesi yaratma fikri vardı. Birkaç arkadaşla daha konuşup düşünüp Lion Queer’i oluşturduk. Aslında 30 Eylül’de atıldı temeller.
 
Okulun sizi resmen tanıyacağını bekliyor muydunuz?
Kabul kararı herkeste şok etkisi yarattı. Ben mesela, toplantılarda %95 kabul edilmeyeceğimizi düşünerek hareket edelim derdim. Hatta kabul edilmemenin daha mücadeleci bir tavır yaratacağından bahsederdik. Kararla beraber bayağı ters köşe olduk. Ama mücadeleci tavrımızda herhangi bir değişiklik olmayacak. Resmi olmanın nimetlerinden yararlanacağız tabii. Daha rahat afiş asabilmek, etkinlik yapabilmek, salon talep edebilmek, okula birilerini davet edebilmek gibi. Zira bunlar küçük kampüsümüzde izinsiz olarak yapılması zor şeyler.
 
Resmiyet kazanmanın ardından neler yapmayı planlıyorsunuz? Kulübünüzün ne gibi etkileri olacağını düşünüyorsun?
Yapmak istediklerimizden bahsedersem, okul içinde görünürlük, farkındalık sağlamak. İnsanların kafalarında “queer, heteronormativite, interseks” gibi birçoğu için yabancı kavramları oluşturmak, LGBTİ’lerin karşılaştığı psikolojik, fiziksel şiddeti fark etmelerini sağlamak, bununla mücadele etmek. Okulda herkesin heteroseksüel olmadığını, olması gerekmediğini de gösteriyoruz. Örneğin biz etkinliklerimize başladıktan sonra tuvalete “okulda ibnelere yer yok” yazılmış. Yani daha önce ibne yok muydu okulda şimdi mi aklına geldi? Evet, şimdi aklına getirdik. Bu yazılanı gördüğümde mutlu oldum bile diyebilirim bu yüzden. Ayrıca okula yeni giren, belki ailesinden ayrılıp gelen LGBTİ öğrenciler olacaktır. Yalnız olmadıklarını bilecekler. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam