07/05/2009 | Yazar: KAOS GL

Galler Sağlık Komisyonu son dönemlerde, kişilerin yanlış cinsiyette bir vücut ve cinsiyet rolü içerisine sıkıştığını hissettiği koşul olan cinsiyet rahatsızlıklarına ayırdığı fon uygulamalarındak

Galler Sağlık Komisyonu son dönemlerde, kişilerin yanlış cinsiyette bir vücut ve cinsiyet rolü içerisine sıkıştığını hissettiği koşul olan cinsiyet rahatsızlıklarına ayırdığı fon uygulamalarındaki politikasını değiştirdi.
 
Bu konumdaki iki kişi bu karar hakkında neler hissettiklerini anlattılar. Beşeri bilimler öğrencisi olan Pearce 2005 yılından beri bir kadın olarak yaşıyor. Ve yıllardır hormon ilaçlarını Internet üzerinden yüksek fiyatlara alması gerekiyor.
İlk ismini saklamayı tercih eden ve “Ailemle olan bağlantım ortadan kalktı. Babam nasıl bir yoldan geçtiğimi anlamayı reddediyor” diyen Pearce “Ama ben bu şekilde doğdum. Kafam karışıktı ama artık değil ve ben bunun onarılmasını istiyorum,” dedi.  
Kasım ayında GP’sinden, cinsiyet düzeltme sürecinin ilk aşaması olarak psikiyatriye sevkinin onaylandığını belirten bir mektup aldı. İlk randevusu Temmuzda.
“Bu kadar uzun sürmesinden rahatsızlık duyuyorum ama umarım yakında ameliyat olacağım” diyor.
 
Galler’de Ayrım Araştırması
 
Ayrımcılığa dair Galler’de yapılan bir araştırma transeksüellere karşı en sert tavrın “önyargı” olduğunu gösterdi.Yetişkinlerin sadece üçte biri akraba olarak transseksüel bir kişiyle uzun süreli ilişki içinde olmaktan mutlu olduklarını belirtti. (Kaynak: Eşitlik ve İnsan Hakları Komisyonu – 2008)
 
Cardiff’te ofis ekipmanı mühendisliği yapan 57 yaşındaki Dee Jenkins Galler Sağlık Komisyonuyla tedavisinin karşılanması için “kavga ederken” tedaviye başladı.    
“Beni aşağıya sürüklüyordu. İşime yoğunlaşamıyordum ve harekete geçmem gerektiğinin farkındaydım” dedi.
Bazıları için ameliyat bir cinsiyetten diğerine geçişin başlıca kısmı.
Jenkins kadına dönüşen erkeklerin “ekstra yol kat etmeleri” gerektiğini düşünüyor.
“Yanlış türde dikkatleri üzerimize çekmemek için mümkün olduğunca dişi görünmeliyiz, ne yazık ki dışarıda hala büyük bir bağnazlık söz konusu.” diyor Jenkins. 
Gelecekteki ilişkiler için de önemli bir şey” diyor Pearce, “ve günlük yaşam için de. Mesela ameliyat olmadan yüzmeye gidemeyeceğimin söylenmesi çok utanç verici olurdu. Diğer kadınlar için de rahatsız edici.”
 
2007 yılında Equality Review tarafından yürütülen bir araştırma İngiltere’deki transseksüel insanların %73’ünün kamu alanlarında sözlü tacize, tehditkâr davranışlara veya fiziksel, sözel veya cinsel istismara maruz kaldığını ortaya çıkarmıştır.
             
Şu an Llanelli’de yaşamakta olan Pearce “dik bakışlara” ve “bağırışlara” maruz kaldığını belirtmiştir.
“Ayrımla karşılaşacağımı düşündüğüm yerlerden özellikle uzak durdum – böylece evde çok zaman geçirdim.”
 
Jenkins kendisini tanıdığı birçok transseksüelden “daha şanslı” hissettiğini söylüyor ve kendi işini yürüten bir mühendis olarak müşterilere karşı açık ve dürüst davranmanın önemli olduğundan bahsediyor konuşmasında. İş arkadaşlarından birisi hariç hepsi bu kararını desteklemiş. Eski iki evliliğinden olan altı çocuğu da duruma ayak uyduruyor ve onu çoğunlukla Dee olarak çağırıyorlar.
 
Geçen Noel’de Jenkins’in 84 yaşındaki babası işte giymesi için Jenkins’e iki etek ve bluz almış. “Beni kızı olarak kabul etti. Bu benim için dünyalara bedel”
Cinsiyet düzeltme ameliyatı Jenkins’in 2007’de başladığı “dönüşümü tamamlayacak”.
Ve diyor ki: “Olabildiğim kadar tam bir kadın olmak istiyorum”.
 
Galler’deki hastalar Galler Sağlık Komisyonunun (HCW) yeni politikası sayesinde cinsiyet düzeltme ameliyatları için fon erişimine sahip olacaklar. Önceleri cinsiyet rahatsızlıklarının tedavisi için yapılan fon başvurularında “istisnai durumlar” göz önünde bulunduruluyordu.
Buradaki koşul, kişilerin kendilerini yanlış cinsiyette bir vücut içerisinde sıkışmış hissettikleri anlamındadır. HCW, Galler sağlık bakanının bu politikayı onayladığını belirtti. Bu da Galler’in diğer Birleşik Krallıklar ülkelerini takip ettiği anlamına geliyor.
 
HCW sözcüsü: “bu tedavinin Galler’e erişmesi için bir kanun geliştirilmesi adına Gender Trust ile beraber çalıştık.” “Bu kanun net bir erişim kriteri altında tedaviye erişimi artıracak.”
Son 12 ay içerisinde HCW 2005 yılından beri birikmiş olan başarısız vakaları gözden geçirdi ve yaklaşık 20 tanesine fon sağladı. Diğer trans organizasyonları olan Gender Trust ve Press for Change bu hareketi memnuniyetle karşıladılar. Trans terimi, travesti, transseksüel ve cinsiyet değiştirenler de dahil sıklıkla karmaşık cinsiyet kimliğine sahip insanları tanımlamak için kullanılıyor.
 
Gender Trust başkan yardımcısı Benjamin Thom “Galler’deki trans insanlar politikadan önemli ölçüde etkilendiler ve bu intihar girişimlerine, kamu istismarına ve mali çöküntülere yol açtı.” dedi. Mr Thom Galler’de yılda beş civarı transın cinsiyet düzeltmeyi araştırdığını tahmin ediyor. 27 yaşındaki Pearce’a altı sene önce cinsiyet bozukluğu teşhisi konduğunda hiçbir tedavi seçeneğinin de olmadığı söylendi.
 
Dee Jenkins duyuruya verdiği tepkiyi anlatıyor
 
Bridgend eyaletinde Pontycymer’de yaşayan Pearce “Son altı yıldaki bu bekleyiş ruhumu tamamen çökertti. Üç kere kendimi öldürmeye çalıştım” dedi. Cinsiyet düzeltme ameliyatında erkekten kadınlığa geçiş £8000 ila £15000 arasında değişirken kadından erkeğe geçiş ameliyatları daha pahalı.
 
Galler Birleşik Hükümeti sözcüsü “tedavi fonu mevcut HCW bütçesinden gelecek, ilave bir fon söz konusu değil.” dedi.
 
“Cinsiyet düzeltme, hayatının geri kalan kısmını tercih ettiği cinsiyet rolüyle yaşamak isteyen trans insanlar için çok ‘can alıcı’ olabiliyor” diyor Manchester Met Üniversitesi eşitlikler hukuku profesörü ve Pres for Change başkan yardımcısı Stephen Whittle. “İnsanlar hala cinsiyet düzeltme tedavisinin kişisel bir yaşam tarzı meselesi olduğunu düşünüyor ki aslında bu tedaviler hayat kurtarıcı eylemler.”
 
Kraliyet Psikiyatri Üniversitesi sözcüsü olan Psikiyatrist Dr Keneesh Khoosal cinsel bozukluk tedavisinin ameliyatı, hormon tedavisini, danışmanlığı ve konuşma tedavisini kapsayabilen “karmaşık bir süreç” olduğunu belirtiyor.  

Çeviren: Vahap Karakuş


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam