06/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Erteleme kararında, Yüksek Mahkeme’ye yapılan itiraz ve Dünya Bankası Fonu’nun kesilmesi endişesi etkili oldu.

Gana Cumhurbaşkanı, Yüksek Mahkeme itirazı yayınlanana kadar LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı için harekete geçmeyeceğini belirtti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gana Cumhurbaşkanı Nana Akufo-Addo Salı günü Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, hükümetin Gana’daki LGBTQ+ topluluğunun üyelerini hedef alan yasa tasarısı üzerinde harekete geçmeden önce Yüksek Mahkeme kararını bekleyeceğini söyledi. Akufo-Addo, açıklamasında Gana'nın uzun süredir devam eden insan hakları ihlallerine sırtını dönmeyeceğine dair güvence vermeye çalıştığını söyledi.

Fox News’te yer alan habere göre; Akufo-Addo, bir vatandaşın Yüksek Mahkemede LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısına itirazda bulunduğunu belirtti. Bunun yanı sıra; Gana Maliye Bakanlığı, LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısının Dünya Bankası’ndan alınan fonu riske atacağını söyledi. 2023 yılında Dünya Bankası, LGBTQ+ karşıtı yasayı yürürlüğe koyduktan sonra Uganda’da yeni fon sağlamayı düşünmeyeceğini söylemişti.

Ne olmuştu?

LGBTİ+’ları hedef alan ve LGBTİ+ etkinliklerini hapis cezasıyla cezalandıran yasa tasarısı, aktivistlerin ve diğer Afrika hükümetlerinin benzer çabalarından endişe duyan uluslararası toplumdaki bazı kesimlerin kınamalarıyla karşılanmıştı. İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Larissa Kojoué, "LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı, Gana'nın uzun süredir devam eden barış, hoşgörü ve konukseverlik geleneğiyle bağdaşmıyor ve ülkenin uluslararası insan hakları yükümlülüklerine aykırıdır" ifadelerini kullanmıştı.

Gana’da parlamento 28 Şubat Çarşamba günü LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısını onaylamıştı. Bu yasayla birlikte “LGBTİ+ pratik ve etkinliklerinin reklamını yapmak ve bu etkinlikleri desteklemek” yasaklanmıştı. Söz konusu yasa tasarısı, Gana’daki Hristiyan, Müslüman ve muhafazakarların ittifakı ile onaylanmıştı. Parlamentoda onaylanan yasa tasarısı, Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo’nun onayını bekliyor. Addo’nun yasa tasarısını onaylamak için yedi günü var.


Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam