26/08/2021 | Yazar: Aslı Alpar

Gana’da gündem, LGBTİ+’ları kriminalleştirecek yasa tasarısı. Birleşmiş Milletler tasarının insan hakları ihlali olduğunu söylüyor.

Gana, LGBTİ+’ları kriminalleştiren yasa tasarısını tartışıyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Gana Parlamentosu

Gana Parlamentosu’na Haziran ayında 8 milletvekili tarafından sunulan yasa tasarısı, LGBTİ+’ları kriminalize edecek maddeler içeriyor.

“Uygun İnsan Cinsel Haklarının ve Ganalı Aile Değerlerinin Teşvik Edilmesine Dair Kanun Tasarısı” başlıklı yasa tasarısı; Gana'da LGBTİ+ hakları savunuculuğunu ve LGBTİ+’ların eylemlerini suç olarak niteliyor.

AfricaFeeds haberinde tasarının yasalaşması durumunda “aynı cinsiyetten kişilerle cinsel ilişkiye giren herkes para cezasına veya bir süre hapis cezasına çarptırılacağını ve bu cezanın aynı zamanda lezbiyen, gey, trans, queer, panseksüel, nonbinary gibi aykırı olduğu ileri sürülen herhangi bir cinsel yönelim veya cinsiyet kimliği taşıyan herkesi” kapsayacağına dikkat çekiyor.

Tasarı ayrıca LGBTİ+ hak savunucularını da hapisle cezalandırmayı öneriyor.

BM: Yasa tasarısı insan haklarına aykırı

Gana'nın insan haklarına aykırı, LGBTİ+’ları kriminalize edecek yasa tasarısına karşı Birleşmiş Milletler’den (BM) açıklama geldi. BM, “Yasanın bu haliyle tamamen ya da kısmen kabul edilmesi, mutlak işkence yasağı da dahil olmak üzere önemli sayıda insan hakkını ihlal edecek” diyor.



Etiketler: insan hakları, dünyadan
İstihdam