27/02/2017 | Yazar: Aslı Alpar

Baharın yavaşça kendini hissettirdiği, ilk cemrenin düştüğü bu hafta gastelerde yağmurla karışık kar vardı sevgili okurlar.

Gastelere cemre düşmedi, düşmüyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Baharın yavaşça kendini hissettirdiği, ilk cemrenin düştüğü bu hafta gastelerde yağmurla karışık kar vardı sevgili okurlar. 

                              Slovenya'da düzenlenen Onur Yürüyüşünden bir fotoğraf.

Baharın yavaşça kendini hissettirdiği, ilk cemrenin düştüğü bu hafta gastelerde yağmurla karışık kar vardı sevgili okurlar. Yine de çiçeğin açtığını gören, topraktan başını uzatan filizden haber verenlerde var. Gastelerden dört mevsimi sizin için derledik.

Haftanın ilk gününe bir köşe yazısı ile başlayalım.

Malatya Net Haber Gazetesinden Ali Yiğit köşesinde, referandum tartışmalarını “evet” cephesinden ele almış. Yiğit “evet” ve “hayır” cephesi arasındaki gerginliği kendince yumuşatmak istiyor, “hayır” cephesinin terörist ilan edilmesine karşı çıkıyor. Ali Yiğit soruyor: “Şimdi diyelim lezbiyenin biri çıksa ben “evet” diyeceğim derse evetciler lezbiyen cephesinde mi oluyor?” Ali Yiğit, “lezbiyenin biri” örneğiyle referandum tartışmalarının yarattığı gerilimi düşürdüğünü zannediyor, oysa yaptığı tek şey cinsel yönelim ayrımcılığını beslemek, eşcinselleri marjinalleştirmek.

Bulut’u kaybettik…

Haftaya iyi başlayamadık sevgili okur. Pazartesi günü kötü bir haber aldık. Bulut Öncü’yü 20 Şubat günü geçirdiği trafik kazasında kaybettik. Gastelerde Salı günü, Bulut Öncü’nün vefat haberlerine rastladık… Bu haberlerden birisini haftalık kritiğimize almak istedik. Milliyet Gazetesi, Bulut’un vefat haberini “LGBTİ üyesi kaza kurbanı” manşeti ile verdi. Gazetelerin ısrarla LGBTİ olmayı yani açılımı lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks olan bir kısaltmayı, ısrarla örgüt, dernek vb. olarak görmeyi sürdürüyor. Milliyet Gazetesi bu yanlış ifadeyi manşetinden verecek denli durumdan habersiz görünüyor. 

Haftanın ikinci günü haberleri ile devam edelim, Şok Gazetesi 114'üncü Uluslararası New York Oyuncak Fuarında tanıtılan dünyanın ilk trans oyuncak bebeğini haber olarak görmüş. Türkiye’de yaşayan translarla ilgili bir haber hazırladığı zaman, haberi “travesti” nitelemesiyle vermeye alışık olan gazete, bu haberi ile oldukça doğru bir dil kullanmış. Bu çelişki de bize haber metninin çeviri olduğunu düşündürüyor olsa da, haberin gazetede yer almasını sevdik…

Ankara Zafer Gazetesi’nden Cengiz Özer’le devam edelim. Başkent Notları isimli köşesinde Özer, Aids’i eşcinsel bir hastalık olarak tanımlamış. Köşe yazarları yargılarını, görüşlerini yazmalılar ancak bunu yaparken halkı doğru bilgilendirmek gibi bir sorumlulukları var. Yani Cengiz Özer, Aids’in hastalık değil bir sendrom olduğu ve yalnız eşcinselleri değil heteroseksüelleri de etkilediği bilgisini vermek zorunda. Aklımıza gelmişken HIV/AIDS hakkında sık sorulan sorular için sizi şöyle alalım. 

Barbaros Şansal hala hedefte…

Perşembe günü ne var ne yok diye gazetelere baktığımızda  CHP Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı'nın Barbaros Şansal’ı ziyaret ettiğine yönelik Güneş Gazetesinde bir habere rastlıyoruz. Gazete haber görsellerinin üzerine, okuru nefrete yöneltmek için büyük puntolarla “Türk halkına küfür etmişti” ve 

“Vatandaşı alenen aşağılayan Şansal’ın, CHP’li vekil tarafından neden ziyaret edildiği bilinmiyor” yazılmış. Haberin içeriğinde de durum farklı değil. Şansal’ın paylaştığı “suç unsuru” haline getirilen videonun Reina saldırısı ile ilişkilendirilmesi ve Şansal’ın küfürbaz olarak nitelendirilmesi habere dâhil…

Hürses Gazetesi ile devam edelim. Gazete, Dr. Zeynep Akıncı Pınar’ın yazdığı “Türk Psikiyatristin Divanı” isimli kitabı tanıtmış. Kitabın içindekiler, “ters ilişkiden günahsız aşka, anksiyete bozukluğundan şizofreniye…” diye devam etmiş… Kitap tanıtımı şöyle sona eriyor, “Türkiye'den en uçlardaki 70 psikiyatrik vaka! Benzer vakaları yaşadıysanız ders çıkarıp bilgilenecek, yaşamadıysanız Allah'a şükredeceksiniz!” Kitap tanıtımı –bilemiyoruz ama belki kitapta da bu görüş savunuluyor- anal seksi, psikiyatrik vaka olarak ele almayı tercih etmiş. Oldukça rahatsız edici! Bu haber eşcinsel ilişkinin ve anal seksin hastalık olarak görülmesinin bir sonucu… Bu tatsız, sözümona kitap tanıtımına daha fazla yer ayırmaya gerek yok, canınızı sıkmayalım boşuna… Keyfimiz yerine gelsin diye, sizi şöyle alalım: anal sekste daha fazla zevk almanız için yapabileceğiniz yoga duruşları…

Haftanın sonuna doğru

Haftanın son günü, Milliyet Gazetesinden Arif Balkan’ın Türkiye’deki mülteciler üzerine hazırladığı özel habere göz gezdirelim. Arif Balkan haberine, İranlı trans mültecilerin sorunlarına da yer vermiş. LGBTİ mülteciler çifte ayrımcılık yaşarken, basın gözlerini yummuyor, dedirtti Arif Balkan’ın bu haberi.

Cumartesi günü oldukça homofobik bir yazıya iki ayrı gazetede rastladık.

Milat Gazetesi ve Trabzon’da dağıtılan Günebakış Gazetesinin köşe yazarı olan Hasan Köse, Avrupa’da Müslüman çocukların Hristiyan ve eşcinsel ailelere verildiğini, bu uygulamanın da Müslümanlığı bitirmek için yapıldığını öne sürüyor.

Hızını alamayan Hasan Köse, Hollanda İşçi Partisi Milletvekili Keklik Yücel’e getiriyor konuyu. Hasan Köse, Keklik Yücel’in, daha önce Amsterdam’da bir kiliseye, gökkuşağı flaması asılmasına dair uygulamanın, camilerde de olabileceği talebine ateş püskürüyor. Köse, "eşcinselliği lanetleyen bir dinin mabedine lanetlediği fiillerin meşrulaşması için” bayrak asarak yozlaşmalarını istediğini ileri sürmüş ve konuyu referanduma bağlamış… Hasan Köse’nin muhtemel kendi siyasi çıkarı için, farklı inançlara sahip insanları birbirine kışkırtmakta beis görmeyerek bulduğu yol, LGBTİ’leri öne sürmekmiş. Yazısının manşetinin bile en kışkırtıcısından seçilmesi, bu tezimizi doğrular nitelikle…

Pazar günü Hürriyet Gazetesi Çukurova eki, işadamı ve yazar olarak tanıttığı Hamit İzol ile bir röportaj gerçekleştirmiş. Röportajda, Hamit İzol karısına şiddet uygulayan erkeklerin bir yanının kesinlikle homoseksüel olduğunu iddia etmiş, araştırılmasını talep etmiş. Eşcinsellerin şiddetle bir anılması mitini kuvvetlendiren bu ifade, röportajı yapan Duygu Sedefoğlu tarafından pek önemsenmemiş, bir şerh düşmemiş…

Pazar gününün diğer haberleri keyifli… Evrensel Gazetesinden Yücel Sayman, halen tutuklu bulunan Barbaros Şansal’ın kendisine yolladığı mektubu paylaşmış. Yurt Gazetesi eşitlikçi bir dille, Slovenya’da eşcinsel evliliğin yasalaşmasını haberleştirmiş. Yerel Güneydoğu Ekspress Gazetesi, Trump’ın tuvalet yasağını gündeme taşımış ve haberini mağdur edilen için hazırladı.

Gastelerde LGBTİ gündemi böyleydi sevgili okur.

Bulut Öncü’nün uğraşını, mücadelesini, ışığını, telaşını anarak bitirelim yazımızı.

Haftaya görüşmek üzere…


Etiketler: medya
nefret