06/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Tutuklu gazetecilerle dayanıştıkları için darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler Yıldız Tar, Deniz Nazlım ve Sibel Yükler’in yargılandığı davada, Ankara Valiliği, emniyetin hazırladığı fezleke ve iddianamenin aksine basın açıklamasıyla ilgili yasaklama kararı olmadığını bildirdi.

Gazeteciler darp edilip, gözaltına alınmıştı: Valilik, Emniyet’i yalanladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara’da 5 Temmuz 2022’de Diyarbakır’da tutuklanan gazetecilerle dayanışmak amacıyla yapılmak istenen basın açıklamasının engellenmesi sonrası darp edilerek gözaltına alınan ve yargılanan gazetecilerle ilgili davada, Ankara Valiliği’nin söz konusu açıklama için herhangi bir yasak kararı olmadığı ortaya çıktı.

Haklarında “polise kendilerini darp ettirdikleri” iddiasıyla ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ten suçlamasının yöneltildiği ve savunmanlığını MLSA’nın üstlendiği davada, MLSA Eş Direktörü Veysel Ok'un talebiyle Ankara 71. Asliye Ceza Mahkemesi’nin valilikten istediği yazı dosyaya ulaştı.

Mahkeme, 9 Ocak günü görülen davanın ilk duruşmasında valiliğe müzekkere yazılarak, Diyarbakır’da tutuklanan gazeteciler için “Tutuklu 16 gazeteci için bir araya geliyoruz” başlığıyla yapılmak istenen basın açıklamasına dair herhangi bir yasaklama kararı olup olmadığını sormuştu.

Darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler Yıldız Tar, Deniz Nazlım ve Sibel Yükler’in yargılandığı davada, Ankara Valiliği emniyetin hazırladığı fezleke ve iddianamenin aksine basın açıklamasıyla ilgili yasaklama kararı olmadığını bildirdi.

Gazeteciler hakkında polislerce tutulan fezlekeyle hazırlanan iddianamede, basın açıklamasına çağrı amacıyla sosyal medyada yapılan paylaşımlar kapsamında “kanuna aykırı eylem gerçekleştirecekleri bilgisi elde edildiği” ileri sürülmüştü. Yine iddianamede, gazetecilerin “kanuna aykırı olduğu açıklamaya katılma” ile “hayatın olağan akışını engelledikleri” gerekçesiyle gözaltına alındıkları kaydedilmişti.

Valilik: Valiliğimizin yasak kararı yok

Ancak, valiliğin mahkemeye ulaşan yazısında, basın açıklamasına dair alınan herhangi bir yasaklama kararı olmadığı aktarıldı.

Valiliğin ilgili yazısında şu ifadelere yer verildi: “İddianame evrakının incelenmesi neticesinde; 05.07.2022 tarihinde Ulus Atatürk Anıtında gerçeklesen ‘Tutuklu 16 Gazeteci İçin Bir Araya Geliyoruz’ konulu basın açıklaması etkinliğine ilişkin 05.07.2022 tarihi itibariyle toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile basın açıklamalarına yönelik Valiliğimiz tarafından verilmiş̧ bir yasaklama kararı bulunmamaktadır.

Üç gazetecinin darp edilerek gözaltına alınmalarıyla ilgili olarak polisler hakkında yapılan suç duyurusuyla ilgili alınmış darp raporlarına rağmen takipsizlik kararı verilmişti. Bunun üzerine MLSA Hukuk Birimi, gazetecilerin ihlal edilen haklarına ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulundu. Valiliğin son gönderdiği yazı da AYM başvuru dosyasına eklenecek.

Davanın ilk duruşması da Ankara Valiliği’ne müzekkere yazılması ve o güne ait kesintisiz kamera görüntülerinin dosyaya eklenmesi kararıyla 25 Nisan tarihine ertelenmişti.

Haber: MLSA


Etiketler: insan hakları, medya, dava
İstihdam