04/04/2023 | Yazar: Kaos GL

Pembe Hayat’ın muhabirler, editörler ve diğer medya çalışanlarının translar hakkında daha bilinçli, duyarlı ve kapsayıcı haberler yapmalarına rehberlik etmek ve kaynak sağlamak için oluşturulan “Gazeteciler için Trans Medya Rehberi” yayında.

“Gazeteciler için Trans Medya Rehberi” yayında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin “Gazeteciler için Trans Medya Rehberi” dijital ortamda yayında.

Tuveyç Timur’un hazırladığı Rehber; muhabirler, editörler ve diğer medya çalışanlarının translar hakkında daha bilinçli, duyarlı ve kapsayıcı haberler yapmalarını teşvik etmek amacıyla oluşturuldu:

“Bununla birlikte, her transın kendine özgü bir deneyimi ve kimliği olduğu için, rehberde önerilen dil kullanımı veya yaklaşım herkes için uygun olmayabilir. Bu nedenle, medya çalışanlarının, haber yaparken transların farklılıklarını ve tercihlerini dikkate alarak, özenli ve saygılı bir şekilde hareket etmeleri önemlidir. Bu rehber, gazeteciler için bir kılavuz niteliğinde olsa da, translara dair farkındalık ve hassasiyetin artırılmasında herkes için yararlı bir kaynak olabilir.

Transların haberlerde temsili, haber kaynağına ve ele alınan belirli bir hikayeye bağlı olarak büyük ölçüde değişebiliyor. Ne yazık ki, translar medyada tarihsel olarak yanlış temsil edilmiş ya da yeterince temsil edilememiş, hatalı terminolojilerin kullanılmasıyla klişeleştirilmiş, cinsiyet kimliğine odaklı haberler nedeniyle genelleştirmelere, damgalanmaya, ayrımcılığa maruz bırakılmış ve alay konusu, şiddet nesnesi ya da kötü insan olarak tasvir edilmektedir. Bu yanlış temsil, transların ruh sağlığına ve refahına zarar vermekte ve toplumdaki olumsuz klişeleri pekiştirmektedir.”

Transların medyada yer almasına dair haberleştirmede ortak üç temadan söz ediliyor: Sansasyonelleştirilme, cinsiyet kimliğine indirgenme ve olumsuz deneyimlere odaklanma.

Rehber; genel olarak, haberlerde trans görünürlüğünün ve temsilinin iyileştirilmesi; gazetecilerin, editörlerin ve haber kuruluşlarının haberlerinde çeşitliliğe, kapsayıcılığa ve doğruluğa öncelik vermeleri için ortak bir çaba göstermeleri gerektiğinin altını çiziyor:

“Klişelere meydan okumaya ve translar ve deneyimleri hakkında daha doğru ve incelikli bir anlayış geliştirmeye yardımcı olunabilir.”

Gazeteciler için Trans Medya Rehberi’ni buradan inceleyebilirsiniz. Güncellemeye açık olan rehberde herhangi şeyin eksik olduğunu düşünüyorsanız veya önerileriniz varsa, medya@pembehayat.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam