09/09/2015 | Yazar: Kaos GL

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı, Dicle Haber Ajansı’nın 13 kez erişime engellenmesini kınadı, sansürlenen sitelerin haberlerini yaygınlaştırmaya çağırdı.

Gazetecilerden DİHA’ya 13. sansüre tepki Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı, Dicle Haber Ajansı’nın 13 kez erişime engellenmesini kınadı, sansürlenen sitelerin haberlerini yaygınlaştırmaya çağırdı.

Yaşanılan çatışmaların şiddeti artarken medya üzerindeki baskılar da ağırlaşıyor. Gazetecilere yönelik baskılar sansür uygulamaları ve fiili saldırılar hız kazanıyor. Bu saldırıların yoğunlaştığı yayın kuruluşlarından biri de Dicle Haber Ajansı (DİHA).

TİB tarafından 24 Temmuz’da 96 haber sitesi ile birlikte erişime engellenen DİHA’nın internet sitesi, o tarihten bu yana 13 kez sansürlendi. Son olarak 8 Eylül’de DİHA’nın www.diclehaber.link adresi de erişime engellendi.

DİHA muhabirlerine saldırılar

Sansüre Karşı Dayanışma Ağı, DİHA’nın 24 Temmuz’dan bu yana 13 kez erişime engellenmesini kınadı, DİHA muhabirlerine dönük polis ve asker şiddetini hatırlattı:

“10 Ağustos’ta Hakkari’de eylemler sırasında yaşanan çatışmalarda DİHA muhabiri Gökhan Altay yaralandı.

“21 Ağustos’ta DİHA İzmir muhabirlerinden Cihan Başakçıoğlu, evine gitmek için bindiği tramvayda üç kişinin saldırısına uğradı.

“26 Ağustos’ta Diyarbakır Bağlar’da kepenk kapatma eylemi sırasında polis gaz bombası ile DİHA muhabirini hedef aldı. Muhabir arkadaşımız yara almadan kurtuldu

“5 Eylül’de Cizre’de DİHA muhabirleri Nuri Akman ve Cihan Ölmez, polislerin silahlı saldırısına maruz kaldı. Polis, akrep tipi zırhlı araçtan muhabirlerin bulunduğu yeri yaylım ateşine tutarken, 2 muhabir ara sokağa atlayarak kurşunların hedefi olmaktan son anda kurtuldu.

“6 Eylül’de haber takibi yapmak için Amed’in Sur ilçesine giden JINHA ve DİHA muhabirlerine polis tazyikli su ve biber gazı ile hedef gözeterek saldırdı.

“8 Eylül’de Mersin'de ırkçı saldırıları takip eden DİHA muhabiri Feyyaz Imrak'ın parmağı kırıldı.”

Dayanışma çağrısı

Ağ, basın ve haber alma özgürlüğüne sahip çıkan gazeteci ve okurlara çağrı yaptı:

“DİHA haberlerinin kamuoyuna ulaşmasına katkı sunmaya, yayın organlarımızda her gün DİHA kaynaklı haberleri yayımlamaya ve DİHA’nın yeni yayın adresinin duyurulmasında etkin görev almaya

“Sosyal medyada #sansürekarşıdayanışma etiketi ile sansürü duyuran, protesto eden ve başta DİHA olmak üzere sansüre uğrayan basın kuruluşlarının haberlerini paylaşan içerikler yayımlamaya

“Medyada yayımlanan tüm haberlerde savaş, nefret ve çatışma dilini değil barış dilinin kullanılmasını benimsemeye, kullanmayanları kınamaya,

“Tüm meslek örgütlerini, emek örgütlerini ve basın özgürlüğünden yana kurumları bu sansüre karşı tavır almaya başta basın meslek örgütleri olmak üzere uluslararası emek ve meslek örgütlerini Türkiye hükümetinin sansürcü tutumuna karşı aktif tavır almaya çağırıyoruz.”

İlgili haber:

Savaşın 40 günlük basın bilançosu


Etiketler: medya
İstihdam