23/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Diyarbakır’da tutuklanan gazeteciler için Ankara’da yapılması planlanan basın açıklamasına katılmak isterken darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler Sibel Yükler, Yıldız Tar ve Deniz Nazlım hakkında dava açıldı.

Gazetecilere “peyder pey alana gelen şahıslar” davası! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Diyarbakır’da tutuklanan gazeteciler için Ankara’da yapılması planlanan basın açıklamasına katılmak isterken darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler Sibel Yükler, Yıldız Tar ve Deniz Nazlım hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa Muhalefet suçlamasıyla dava açıldı. Savcı, gerekçe olarak gazetecilerin alana peyder pey gelen şahıslar olmasını sundu.

Gazeteciler Yıldız Tar, Deniz Nazlım ve Sibel Yükler, 16 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır’da tutuklanan meslektaşları için 5 Temmuz 2022’de Ankara Ulus Meydanı’nda yapılması planlanan basın açıklamasına katılmak istemiş ve burada polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı.

Aradan geçen bir yılın ardından gazeteciler Tar, Deniz ve Yükler hakkında 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet suçlamasıyla dava açıldı.

Gazetecilerin darp edilerek gözaltına alındıları alandaki toplanma görüntülerini izleyen savcı, davaya gerekçe olarak gazetecilerin “peyder pey alana gelen şahıslar” olmasını sundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen iddianameyi kabul eden Ankara 71. Asliye Ceza Mahkemesi, duruşma için 9 Ocak 2024 tarihine gün verdi.

Tar, Nazlım ve Yükler’in suç duyurusuna takipsizlik verilmişti

Gazeteciler Tar, Nazlım ve Yükler; aldıkları darp raporlarıyla birlikte Kasım 2022’de, ilgili kolluk görevlileri hakkında “işkence”, “hakaret”, “suçu bildirmeme”, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle yaralama” suçlarından suç duyurusunda bulunmuştu.

Soruşturmayı yürüten savcı, “kolluk görevlilerinin zor kullanma yetkisinin sınırını aşarak kasten yaralama ve işkence suçlarını işlediklerine” dair yeterli delil olmadığına kanaat getirerek 25 Nisan 2023’te kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti.

Ali Safa Korkut’un bu haberi ilk olarak MLSA’da yayınlanmıştır.


Etiketler: insan hakları, medya
İstihdam