03/03/2021 | Yazar: Aslı Alpar
Türkiye’de gazeteler son bir yılda seks işçiliğini kriminalize etmeye devam etti, trans seks işçilerine yönelik transfobik söylem üretti.
Bugün Dünya Seks İşçileri Hakları Günü.
2001’de Hindistan’ın Kalküta kentinde düzenlenen seks işçileri karnavalından bugüne dünyanın birçok ülkesinde kutlanan Dünya Seks İşçileri Hakları Günü, seks işçilerinin haklarını dile getirdikleri bir onur günü kabul ediliyor.
Türkiye’de gazeteler 3 Mart 2020-3 Mart 2021 tarihleri arasında yayımladıkları haberlerde seks işçiliğini kriminalize etti, trans seks işçilerine yönelik transfobik söylem üretti.
Kriminalleştirme, transfobi, HIV’e dair önyargılar… Hepsi bu haberde!
Gazeteler son bir yılda trans seks işçilerine yönelik ayrımcı söylem üreten 33 haber yayımladı. İncelediğimiz tarih aralığındaki ilk haber, Dünya Seks İşçileri Hakları Günü olan 3 Mart’ta çıktı. 17 gazetenin “Aydında fuhuş operasyonu” başlıklarıyla duyurduğu haberler seks işçiliğini suç olarak göstererek halkı yanlış bilgilendiriyor, transfobik dil kullanıyor ve HIV’e dair önyargıları artırıyor.
Bu haberlerde, “Aydın, Efeler'de, kiraladıkları evlerde para karşılığı fuhuş yapan ve yaptıran 6'sı travesti toplam 11 şüpheli polisin eş zamanlı operasyonuyla gözaltına alındı” ayrımcı ifadesinin yanı sıra, “Aydın’da AIDS paniği: Öte yandan sağlık kontrolünde travestilerden birinde AİDS, birinde ise frengi hastalığı tespit edildiği öğrenildi” gibi HIV’a dair önyargıları artıracak ayrımcı ifadeler yayıgınlaştırıldı.
29 Temmuz 2020’de “İzmir polisi fuhuşa geçit vermiyor” başlıklı İlkses gazetesi haberi, ayrımcılığı övgüyle karşıladı: “Polisler hayat kadınlarına ve travestilere nefes aldırmıyor.”
Katillerin savunmasını üstlenen gazeteler!
22 Eylül 2020’de beş ayrı gazetede “Fuhuş buluşması kanlı bitti” haberleri yayımlandı. Gazeteler trans cinayetlerinde katillerin en çok kullandığı “savunmayı” haberlerinde kullandı: “Eve çağrılan M.S. burada B.Ş.'nin trans birey olduğunu fark etti. İkili arasında başlayan tartışma büyüyerek kavgaya dönüştü. M.S. tartışma sırasında B.Ş.'yi boğazından ve bacağından hafif şekilde bıçakladı.”
25 Kasım’da 9 haber yine Aydın’dan… Haber başlıklarından biri şöyle: “Aydın'da! 3 erkek 3 travesti 3 kadın”. Seks işçiliğini kriminalize eden gazeteler cinsiyet kimliğini öne çıkararak bir ayrımcı söylem de buradan üretiyor! Haberin devamı şöyle: “AYDIN'IN Nazilli ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyon kapsamında 11 kişi yakalandı.”
2021 yılının ilk haberi de 17 Şubat günü Didim A Haber gazetesinden: “Nazilli Asayiş Büro Amirliği'nin eve düzenlediği baskında 3'ü travesti 1 kadın yakalandı.”
Hangi gazeteler?
Ayrımcı haberleri yayımlayan gazeteler şöyle:Aydın Hedef, Yeniden Nacak, Aydın Ses, Manşet, Zeybek Haber, Söke Ekspres, İlkses, Haber Aydın, Yörük Efe, Gazete Aydın, Didim A Haber, Denge, Yenigün, Aydın Ses, Aydın Kulis, Yeni Kıroba, Denizli Horoz, Aydın Demokrat Haber, Yurt Gazetesi.
Hatırlatalım!
Avukat Kerem Dikmen “Seks işçiliği Türkiye Cumhuriyeti yasaları tarafında yasaklanmış bir çalışma biçimi değil aksine tüzüklerle düzenlenen, ne şekilde çalışılacağı belli prosedürlere tabi kılınan bir meslek” diyor. Gazetelerin büyük bir iştahla sayfalarına taşıdığı polis bültenleri ise seks işçilerini suçlulaştırıyor.
Hem Türk Ceza Kanunu’nda hem de diğer kanunlarda gazetelerin “fuhuş” olarak tanımladığı eylem suç kabahat ya da yaptırım gerektiren bir eylem değil.
Burada da yer alan haberlerde, evlerine baskın yapılan, sokaklarda müşteri ararken idari para cezası kesilen ya da evleri mühürlenen, gazetelerde cinsiyet kimlikleri ya da HIV statüsü paylaşılan seks işçilerinin hakları böylelikle bir kez de medya aracılığıyla ihlal ediliyor.
Etiketler: medya