26/04/2023 | Yazar: Aslı Alpar

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde medyada lezbiyenler nerede? Nisan ayındaki gazetelere bakalım…

Gazeteler lezbiyenleri nasıl yazdı? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

26 Nisan Lezbiyen Görünürlük Günü’nde medyada lezbiyenlerin nasıl yer aldığına birlikte bakalım.

İçinde bulunduğumuz Nisan ayında yazılı basında lezbiyenlerden nasıl bahsedildiğine bakmak bize küçük bir veri daha sağlayabilir. Nisan ayında lezbiyenlerden bahseden beş gazete haberinden yalnızca biri hak temelli bir anlatıma sahipken diğer dört haber nefret söylemine sahip:

17 Nisan, Yeni Akit, Ali İhsan Karahasanoğlu: “Yoksa.. Gittiğiniz devlet dairelerinde, her türlü entelini-dantelini, gay tiplisini, lezbiyen tiplisini, küpelisini, dövmelisini görüyor musunuz? Ki daha acıklısı.. Özel önem verilmesi gereken okullar dahi, aynı işgal altında değil mi?.. Eğitim-Sen okulları tehdit altında tutarken, erkek öğrenciler, sıralarındaki kızları tehdit ediyorlar diye, aynı sınıfta kızlar ve erkeklerin ayrı sıralarda oturmasını isteyen müdürleri bile hedef tahtasına koyan solcu öğretmenler, nasıl kadrolara girdiler?”

18 Nisan, Yeni Şafak, Ersin Çelik: “Farklı cinsel yönelimi olan çocuklara gerekli bilgi, koruma ve desteğin temin edilmesi, ¦ Sağlık hizmetlerinde lezbiyen, gey, biseksüel ve transların özel ihtiyaçlarının dikkate alınması, ¦ Gençler ve çocuklar dâhil; lezbiyen, gey, biseksüel ve branşların karşı karşıya kaldığı evsizlik risklerine karşı barınma ihtiyaçlarının giderilmesi. Birileri "bu maddeler IYI Parti beyannamesinde geçmiyor" diyecektir. Evet geçmiyor. Ancak; "Cinsel yönelime dayalı ayrımcılığın önüne geçmek adına herkesin eşit olduğu ilkesini benimseyeceğiz" sözünü vermek yetiyor. Böylesine çok amaçlı, kapsayıcı ve sınırları olmayan "hakların" sözü ancak; uluslararası düzeyde temel dayanaklara dayanılarak verilebilir. Bunu herkes gayet iyi biliyor. Yani, Avrupa Konseyi'nin hazırladığı, üye devletlere sunduğu ve birçok Avrupa Birliği ülkesinde uygulanan eşcinsel yaşam kültürünü inşa eden bu rapor bugün IYI Parti'nin seçim vaadi olarak önümüze gelmiş durumda.”

21 Nisan, Yeni Akit, Ali İhsan Karahasanoğlu: “İstanbul Sözleşmesine dönmek, gayliğe-lezbiyenliğe, homoseksüelliğe kanuni güvenceler getirmek, Hak'ta mı var, Hz. Muhammed(sav)'de mi var, Hz. Ali'de mi var? "Ortaokulu bitirmeyenler, yani 14 yaşını doldurmayanlar Kur'an Kursuna gidemezler, hatta yaz Kur'an kursuna bile gidemezler" diyenler, siz değil miydiniz. Kur'an öğrenmek, Hak'ın emri değil miydi. Hz. Muhammed{sav)'in talimatı değil miydi? Hz. Ali'nin isteği değil miydi.. Ki, 2012 yılına kadar, olmadık engeller çıkarıp, AK Parti'nin bu değişikliği yapmasına engel oldunuz..”

25 Nisan, Yeni Şafak, Merve Safa Akıntürk: “Cinsel sapkınlığa yasal güvence vadediyorlar” başlıklı yazıda “CHP'li Nilüfer Belediyesi de LGBT için özel merkez kurdu. Belediyenin sitesinden merkeze ilişkin yapılan açıklamada, "LGBTİ+ bireylere (lezbiyen.gey, biseksüel, trans, interseks) hizmet vermesi yönü ile Türkiye'de bir belediye bünyesinde kurulan ilk dayanışma merkezi olma özelliğini taşımaktadır" denildi. 3 LGBT'Lİ ADAY Türkiye İşçi Partisi (TİP) 4 Mayıs seçimleri için İstanbul'da listelerinde 3 LGBT'liye yer verdi.”


Etiketler: insan hakları
nefret