19/10/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Bu hafta ‘Gazetelerde ne kadar yer aldık?’ köşesinde Ankara Katliamı’nın ardından hayatı durduruan LGBT örgütleri, İstanbul LGBTT’nin Transevi, LİSTAG’ın söyleşisi, Timuçin’i andığımız yürüyüş ve Kaos GL etkinlikleri var.

Gazetelerde ne kadar yer aldık: Biz hayatı durdurursak hayat gerçekten durur! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu hafta “Gazetelerde ne kadar yer aldık?” köşesinde Ankara Katliamı’nın ardından hayatı durduruan LGBT örgütleri, İstanbul LGBTT’nin Transevi, LİSTAG’ın söyleşisi, Timuçin’i andığımız yürüyüş ve Kaos GL etkinlikleri var.

Kaos GL, medyayı takip etmeye devam ediyor, matbu basını yeniden okuyor. Homofobi, transfobi, nefret söylemi, ötekileştirme, ayrımcılık ve kalıp yargılar penceresinden yeniden okuyan Kaos GL Derneği, LGBT örgütlerinin matbu basındaki yansımasını da izleyecek. 29 Eylül-19 Ekim tarihleri arasında Türkiye’deki LGBT örgütlerinin yer aldığı haber şöyle:

BirGün: Davayı izledik

30 Eylül’de basılan BirGün Gazetesi’nde 'Askere Gitmeyin' kitabını yayına hazırlayanlardan vicdani retçi Mehmet Ali Başaran'a "halkı askerlikten soğutma" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşmasının Ankara Adliyesinde görülmesi haberleştirildi. BirGün haberinde davayı Kaos GL ve Ankara Feminist Kolektif’in izlemesinden de bahsetti.

Güncel Hukuk Dergisi: 2015 Uluslar arası Hrant Dink Ödülü Kaos GL ve Samar Badawi’nin

Aylık periyotla yayınlanan Güncel Hukuk Dergisi, bu ayki sayısında Kaos GL’nin Uluslar arası Hrant Dink Ödülü almasından bahsetti.  Ödül töreninde Kaos GL adına konuşan Ali Erol’un konuşmasına da sayısında yer veren Güncel Hukuk;  Erol’un konuşmasındaki “Eşcinsellerin ömürlerini, Hrant Dink'in hayatına mal olan 'tedirginlikle’ geçirdiklerini ve eşcinsellerin kurtuluşunun, toplumun özgürleşmesi için bir önkoşul olduğu” sözlerini vurguladı.

Nokta Dergisi’nden İstanbul LGBTT Misafirhanesi

“Yaklaşık iki milyon Suriyelinin sığındığı Türkiye'ye gelen/er arasında Suriyeli translar da var. Josef, Mişa veAmira o translardan üçü...” spotu ile yayınlanan röportajda İstanbul LGBTT’nin açtığı misafirhanede kalan 3 trans kadının hikâyeleri haberleştirildi.

Yurt Gazetesi: Timuçin’i anıyoruz

Yurt Gazetesi, İzmir’de intihar eden Timuçin’in intiharı ve 8. Bifobi, Transfobi ve Homofobi Karşıtı Öğrenci Buluşması'nda anılmasını haberleştirdi. Siyah Pembe Üçgen Derneği'nden Erdem Gürsu’nun görüşlerine haberinde yer verdi. Yurt Gazetesi Gürsu’nun "İzmir Onur Yürüyüşlerinde bizlerle en önde yürüyen, neşesi ile etrafına mutluluk saçan sevgili arkadaşımız Timuçin'in vefat etmiş olduğu haberini aldık. Kendisine rahmet yakınlarına sabır diliyoruz. Seni hep neşenle birlikte anacağız"  sözlerine de yer verdi.

Kalenin Sesi: LİSTAG ve Benim Çocuğum

Ece Ayhan Sivil Girişimi tarafından 7 Ekim tarihinde Ece Ayhan Kültür Evi'nde düzenlenen Film Günleri’nde Benim Çocuğum filmi gösterildi. Haberde LİSTAG ve Benim Çocuğum filminin içeriği ele alınırken, LİSTAG’tan 5 ailenin katılımıyla yapılan söyleşi de aktarıldı.

Gaziantep Sabah: Hayatı Durduruyoruz

Ankara Katliamı’nın ardından 143 LGBT ve kadın örgütünün yayınladığı deklarasyonu yayınlayan Gaziantep Sabah, Deklarasyonun “Böyle bir yaşamı sürdürmeyi kabul etmiyoruz 143 kadın ve LGBTİ örgütü, grev ve boykot çağrılarına destek veriyoruz” sözlerini kaydetti. Açıklamayı imzalayan ve haberde yer alan LGBT örgütleri arasında şu örgütler bulunuyor: Ahtamara LGBTİ WAN, Antakya Kavvs Kuzah Lgbti Topluluğu, Hevi LGBTİ Derneği, İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, İTÜ Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Kulübü -Cins Arı, Kaos GL, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık ve İnsan Hakları Derneği Kocaeli LGBTİ İnisiyatifi, Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği, LeGeBİT Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Araştırmaları Dayanışma Topluluğu, Lezbiyen Biseksüel Feministler (LB-Fem), LGBTİ Aileleri ve Yakınları Derneği (LİSTAG), Mersin LGBTİ 7 Renk Derneği, Mor El LGBTİ, Pembe Hayat Lgbtt Dayanışma Derneği SPoD Lgbti, Trans Danışma Merkezi Derneği (T-DER), ZeugMadi LGBT.

Agos: Ötekiler tartışılacak

Kaos GL Derneği, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Halkların Köprüsü Derneği'nin işbirliğiyle, 24 Ekim Cumartesi günü İzmir'de yapılacak 'Ölülerimiz, Biz / Öteki Olarak Ölmek' başlıklı bir sempozyumu Agos Gazetesi’nde yer aldı. Sempozyumda Agos'tan Pakrat Estukyan'ın da konuşmacı olarak katılacağı sempozyumda ötekileştirilen bireylerin maruz kaldığı, ölümlerinden sonra da devam eden ayrımcılık tartışılacak.

BirGün: LGBTİ'lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü Raporu

Kaos GL Derneği’nin "LGBTİ'lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü" raporunun yayınlanması, 18 Ekim tarihinde basılan BirGün’de yer aldı. Araştırma sonuçlarındaki “Türkiye'de internet yayınlarının içerikleri ve alan adı tahsisi ile ilgili mevzuatın genel anlamda ifade özgürlüğü alanında bir tehdit olduğunu ortaya koyuyor. LGBTİ bireyler ve kurumlar için bu engellemeler, "müstehcenlik, "kamu düzeni", "ahlak" gibi içeriği belirsiz kavramlarla düzenleniyor” sonuçları ile haberde raporun genel yorumu yansıtıldı.


Etiketler: medya
nefret