02/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Bu hafta ‘Gazetelerde ne kadar yer aldık?’ köşesinde LGBTİ örgütlerinin faaliyetlerini haberleştiren gazeteler yer alıyor. LGBTİ örgütleri artan haber sayısı ile medyada daha fazla yer alıyor, oluşumların faaliyetleri basılı medya ile daha görünür hale geliyor.

Gazetelerde ne kadar yer aldık: Burdayız aşkım! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu hafta “Gazetelerde ne kadar yer aldık?” köşesinde LGBTİ örgütlerinin faaliyetlerini haberleştiren gazeteler yer alıyor. LGBTİ örgütleri artan haber sayısı ile medyada daha fazla yer alıyor, oluşumların faaliyetleri basılı medya ile daha görünür hale geliyor.

Kaos GL, medyayı takip etmeye devam ediyor, matbu basını yeniden okuyor. Homofobi, transfobi, nefret söylemi, ötekileştirme, ayrımcılık ve kalıp yargılar penceresinden yeniden okuyan Kaos GL Derneği, LGBT örgütlerinin matbu basındaki yansımasını da izleyecek. 20 Ekim-1 Aralık tarihleri arasında Türkiye’deki LGBT örgütlerinin yer aldığı haber şöyle:

Hevi LGBT

26 Kasım’da görülen Ahmet Yıldız davasını takip eden Hevi LGBT Derneği, görüşleriyle Günlük Evrensel Gazetesi’nde yer aldı. HEVİ LGBTİ’de Rosida Koyuncu görüşlerini Evrensel Gazetesi aracılığıyla şöyle paylaştı: 

"Eril ve heteroseksist sistem, her zaman LGBTİ'leri hedef almaya devam etmektedir, ikiyüzlü sistemin adaleti, işine geldiğinde aranan kişiyi yakalayıp yargılayabiliyorken, bu davada üç maymunu oynamaya devam etmektedir. 6 yıldır devam eden bu dava adeta sürüncemeye bırakılmıştır. Nefrete, erkek adaletine, namus cinayetlerine, homofobiye ve transfobiye inat, bizler Ahmet Yıldız davasının takipçisi ve müdahili olacağız. Duyarlı olan herkesi katil baba hakkında teknik takip yapılması ve yakalanması için bireysel ve kurumsal düzeyde BİMER'e dilekçe göndermeye çağırıyoruz"

Haberde Ahmet Yıldız’ın katili babası Yahya Yıldız’ın henüz bulunamadığı ve HEVİ LGBTİ’nin davaya takip edeceği de vurgulanıyor.

İstanbul LGBTT

AK Parti’nin 1 Kasım seçimleri öncesinde diğer sivil toplum örgütleriyle birlikte LGBTİ derneklerine de mektup yollayarak oy istemesi Hürriyet Gazetesi’nde yer aldı. Hürriyet Gazetesi’nde yer alan haberde, gelen mektup hakkında LGBTİ Derneklerinin görüşlerine yer verildi. Gönderilen mektup Kaos ve İstanbul LGBTT tarafından değerlendirildi. İstanbul LGBTT’den Deniz Tunç mektubu şöyle değerlendirdi: 

"Mektupta sivil toplum örgütlerim geliştirmek adına açtıkları fonlardan bahsediyorlar ama hiçbir LGBT örgüt, hükümetin bu fonlarından yararlanamıyor. Anayasa çalışmalarında 10. maddeye cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ibarelerini eklemeyerek bizi yok sayıp seçim sürecinde oy istemek çok gülünç. İlk defa böyle bir mektup aldık. Sanırım durumun vahametini anladılar. Geçen haziranda bizi plastik mermi ve gaza maruz bıraktılar. Bu zarf bizim açımızdan hiçbir şey ifade etmiyor."

Özgür Gündem,  25 Kasım’da yayınladığı haberde İstanbul’da katledilen trans kadın Nilay’ı gündemine taşıdı. Haber içeriğinde İstanbul LGBTT’den Kıvılcım Arat’ın bütün gece karakoldan bilgi almaya çalıştığı ancak bilgi verilmediğini vurgulandı. Haberde ayrıca Arat’ınm polislerin, "Zaten ölmüş, gırtlağı kesilmiş, ne uğraşıyorsunuz" gibi şeklinde bilgi almalarını engellediğini bilgisi de yer aldı.

Mersin 7 Renk

Mersin 7 Renk’in düzenlediği 2. Homofobi ve Transfobi Karşıtı Sempozyum’un duyurusu ilk olarak BirGün Gazetesinde yer aldı. 9-14 Kasım tarihleri arasında Mersin'de gerçekleşen sempozyumun programı BirGün Gazetesi’nden paylaşıldı.

12 Kasım’da Çukurova Gazetesi’nde yer alan haberde, İkinci Homofobi ve Transfobi Karşıtı Akdeniz Sempozyumu’ndan Haber Yazma Atölyesi paylaşıldı. Ahmet Buğra Tokmakoğlu yürüttüğü atölye hakkında görüşlerini Çukurova Gazetesi ile şöyle paylaştı:

“Sadece mail akışı ile iş döndürmeye çalışıyor medya. Bu mail akışına sivil toplum kuruluşlarının dahil olmasını bekliyoruz. Bunun içinde kendi yaptığınızı anlatabiliyor olmanız gerekiyor. Medyanın istediği haberleri yazabiliyor olmanız gerekiyor. Kullanılan formata uymanız gerekiyor. Bu atölye sayesinde farkındalık oluşturacağını düşünüyorum”

Tamamlanan sempozyumun haberci ise Haberci Mersin Gazetesi’nde yer aldı. Mersin 7 Renk, Pembe Hayat ve Kaos GL’nin desteklediği Sempozyum “Susma haykır eşcinseller vardır” başlığı ile yer aldı. Haberde Mersin LGBT 7 Renk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Tuna Şahin’in görüşleri de yer aldı. Şahin’in görüşleri haberde şu şekilde yer aldı:

"Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) görünürlüğü var olduğu günden beri Mersin'de yaşanan tüm nefret cinayetleri, saldırılar, baskı ve şiddete "Susma haykır eşcinseller vardır!" maruz kalan bizler artık örgütlü bir şekilde alandayız. Nerede bir ayrımcılık varsa bunu görünür kılmaya çalışacağız. Okulda, işyerinde, evde, sokakta, karakolda, kamusal mekanlarda sistematik olarak şiddete maruz kalan, intihara sürüklenen LGBTİ'ler yalnız değildir. Bizler içinde bulunduğumuz emperyalist savaşa, savaş ortamında yaşamayı normalleştirmeye karşı her zaman barışı savunacağımızı ve tüm bu kötülüklere karşı barıştan vazgeçmeyeceğimizi buradan tekrar haykırıyoruz. Ayrımcılığın, zorbalığın ve şiddetin tüm ötekiler üzerinde artarak devam etmesi anlamına gelen savaş, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks toplumuna karşı da açılmış bir savaştır. Barış yoksa eşit ve özgür bir arada yaşamdan söz etmemiz mümkün olamayacaktır”

Kırmızı Şemsiye

Kırmızı Şemsiye ise Kaos GL, İstanbul LGBTT ile birlikte 24 Ekim tarihinde Günlük Evrensel gazetesinde yer aldı. Haberde Ak Parti’nin seçim öncesi LGBTİ Derneklerine gönderdiği mektup aktarıldı. Evrensel Gazetesi haberinde “12 yıldır her sene düzenlenen Onur Yürüyüşü'nün 13'üncüsü, İstanbul Valiliğince son dakikada yasaklanmış, polis gaz bombalan ve tazyikli su ile insanlara saldırmıştı. Bunun üzerine AKP hükümeti, seçim afişinde gururla bahsettiği Onur Yürüyüşü'ne katılanları 'ahlaksız' ilan etmiş, 'muhafazakar medya' da nefreti körüklemişti” yorumunu yaptı.

Sportif Lezbon

30 Ekim tarihinde Milliyet Ankara’da yayınlanan haberde Özgür Lig’in açılışı yer aldı. Endüstriyel futbola, passolige, devlet şiddetine, ırkçılığa, cinsiyetçiliğe, eril tahakküme, homofobiye, ve transfobiye karşı bir araya gelen grupların içinde yer aldığı bir dayanışına ağı olarak kurulan Özgür Lig, 2. sezon açılışında Özgür Lig takımlarından Sportif Lezbon’a gönderme yapılarak, lig bileşenlerinde LGBT’lerin de yer aldığından bahsedildi.

Lambdaistanbul

5-6 Aralık'ta Cinsel Eğitim ve Araştırma Demeği (CETAD) ve Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği Ruh Sağlığı komisyonu ortaklığı ile düzenlenecek 1. LGBTİ Ruh Sağlığı Sempozyumu haberi BirGün Gazetesi’nde yer aldı. 9 Kasım tarihinde yayınlanan haberde Ruh Sağlığı Sempozyumu içeriği hakkında bilgilendirmeler yer aldı.

SPoD

13 Kasım’da Gaziantep Sabah Gazetesi’nde yer alan haberde AB İlerleme Raporu’nda yer alan kadın ve LGBTİ konusu ele alındı. Haberde SPoD’un yaptığı Türkiye’de LGBTİ’lerin Sosyal ve Ekonomik Sorunları Araştırması referans olarak kullanıldı.

Kaos GL

Agos Gazetesi’nde 24 Ekim tarihinde yer alan haberde yapılan “Medyada Ayrımcı Söylem” paneli haberleştirildi. Haber içeriğinde Kaos GL'den Yıldız Tar’ın katıldığı panelde, LGBTİ'lilere yönelik ayrımcı haber takip sistemlerinin  ve Kaos GL'nin kuruluşundan beri yaşanan deneyimlerin Yıldız Tar tarafından aktarıldığı belirtildi.

Kaos GL’nin Heteroseksizm ve Türcülük oturumuyla yer aldığı İklim İçin Forumu Hürriyet Akdeniz Gazetesi’nden paylaşıldı. Hürriyet Akdeniz Foruma katılan grupları sıralarken TEMA Vakfı, WWF Akdeniz, KAOS GL, Küresel Eylem Grubu gibi demek ve kampanyaların yanı sıra çok sayıda ekoloji hareketi de katılım gösterdiğini belirtti.

Forum öncesi, “75'in üzerinde oturumun düzenleneceği forumda toplam 200'den fazla konuşmacı yer alacak. Toplantılardan sonra 'iklim yürüyüşü' düzenlenecek. Antalya'da 15-16 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek olan G20 zirvesi öncesi çevreciler, liderlere "Temiz iklim borcunuzu ödeyin" diye çağrıda bulundu” cümleleriyle iklim forumunun çağrısı tekrarlandı.

Milliyet Gazetesi 26 Ekim tarihinde Kaos GL’nin hazırladığı LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü Raporu’nun haberini paylaştı. Rapor için, “Avukat Yasemin Öz tarafından kaleme alman raporda Türkiye'de internet ortamında LGBTİ site ve yayınlara getirilen kısıtlamalar değerlendirildi. LGBTİ sitelerin, hukuka aykırı şekilde 'müstehcen' olarak değerlendirilerek erişime engellenmesi ve buna yönelik başlatılan hukuki süreçlerin yer aldığı raporda dikkat çekici bazı örnekler de yer aldı. Sonuç bölümünde, Anayasa ve Türkiye'nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış olan ifade özgürlüğünün uygulamada etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, otoritelere internet erişimini kısıtlama yetkisi veren yasal düzenlemelerin, muğlak kriterlere yer verilmeden, ayrımcılığa yol vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmelerine ihtiyaç olduğu vurgulandı.” Nitelendirmeleri yapıldı.

Ankara'nın 'muhalif' kitapçılarından Dost Kitabevi, 'William S. Burroughs ve Kur'an-ı Kerim' isimli Muhammed Knight çalışması ile Tuli Kupferberg'in 'Askere Gitmemenin 1001 Yolu' kitaplarına raflarında yer vermemişti. Bu olay ile ilgili haber yapan KaosGL.org’a Dost Kitabevi'nin bu tutumuyla ilgili konuşan Şenol Erdoğan, "Bu bizim 'kitaplarımız ile ilintili' ve dahası kitapla ilintili bir durum değil gördüğümüz kadarıyla. Burada 'satma', 'satmama' kelimeleri yanlış, insanların duyduğu kaygı ticari değil tamamen politik" demişti. 1 Kasım tarihinde bu durumu gündeme taşıyan Yurt Gazetesi haberinde hem olaya, hem KaosGL.org’a konuşan Erdoğan’ın görüşlerine yer verdi.

26 Kasım’da yayınlanan Özgür Gündem Gazetesinde İstanbul Valiliği’nin Onur Yürüyüşü'ne saldıran, çok sayıda kişiyi yaralayan, gazetecileri gözaltına alan polise soruşturma açılmasına izin vermediği haberi yer aldı. Haberde Kaos GL'nin haberini alıntılandı. Suç duyurusunun sonucu ve İstanbul Valiliği’nin gerekçesi aktarıldı.

Türkiye'deki kadın hak ihlalleri CEDAW'da BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığa Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) Sivil Toplum Yürütme Kurulu, İsviçre'nin Cenevre Kantonunda toplandı. Toplantıda Türkiye'nin görüşüldüğü ön oturumda hazırlanan konular listesi raporu CEDAW Komite üyelerine sunuldu. 23 Kasan tarihinde gerçekleştirilen ön oturumda CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu adına Kaos GL Derneği’nden Ezgi Koçak ve Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Pınar Çetinkaya sunum yaptı. Bu gelişmeyi haberleştiren Özgür Gündem Gazetesi, hem uluslararası çalışmaları hem de kadın ve LGBTİ hakları ile gelişmeleri görünür kıldı.


Etiketler: medya
İstihdam