23/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Bu hafta ‘Gazetelerde ne kadar yer aldık?’ köşesinde Milli Gazete ve LGBTİ örgütlerinin faaliyetlerini haberleştiren gazeteler yer alıyor.

Gazetelerde ne kadar yer aldık: Gafletin mi böylesi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bu hafta “Gazetelerde ne kadar yer aldık?” köşesinde Milli Gazete ve LGBTİ örgütlerinin faaliyetlerini haberleştiren gazeteler yer alıyor. 

Kaos GL, medyayı takip etmeye devam ediyor, matbu basını yeniden okuyor. Homofobi, transfobi, nefret söylemi, ötekileştirme, ayrımcılık ve kalıp yargılar penceresinden yeniden okuyan Kaos GL Derneği, LGBT örgütlerinin matbu basındaki yansımasını da izleyecek. 2 Aralık-23 Aralık tarihleri arasında Türkiye’deki LGBT örgütlerinin yer aldığı haber şöyle:

Kaos GL Dünya AIDS Günü için Bursa’da

Kaos GL, Dünya AİDS Günü'nde toplumdaki farkındalığın artırılması kapsamda Nilüfer Belediyesi ve Özgür Renkler Topluluğu işbirliğinde 1 Aralık Dünya AİDS Günü dolayısıyla panel düzenlendi.

2 Aralık tarihinde Bursa Hakimiyet Gazetesi’nde yayınlanan haberde, Kaos GL, Özgür Renkler Topluluğu ve Nilüfer Belediyesi işbirliğine dikkat şekildi. Kaos GL HIV/AIDS Danışmanı Hasan Atik’in HIV’le yaşayanların oranının Türkiye’deki arttığını belirtmesi ve HIV’e dair önyargılar yer aldı.

Nefretin adı Milli Gazete

Nefret söylemini sistematik hale getiren Milli Gazete, Kaos GL’nin Dünya AIDS Günü etkinliklerini hedef göstererek nefret söylemi üretmeye devam etti.

“AIDS'in yaygınlaşmasının sorumlularından olan LGBTİ sapkınlarına AIDS'i anlattıran Nilüfer Belediyesi'nin bu tutumu, içine düşülen gafleti görmeleri adına önem taşırken, LGBTİ sapkınlığının sistematik bir şekilde normalleştirildiğini de gözler önüne serdi” cümlesiyle aktarılan haber, bilimsellikten uzak yakalamışıyla LGBT’leri ve konuşmacıları hedef gösteren Milli Gazete, HIV’le yaşayanların oranını kullandı.

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum Kadın Gazetesi’nde

Kıbrıs’ın kuzeyinde çıkan Kadın Gazetesi, 4. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyumun programını 4 Aralık’ta okurlarıyla paylaştı.

LGBTİ’ler özgür internet istiyor

Kaos GL’nin başlattığı internet kampanyası 06 Aralık Evrensel Gazetesinde yer aldı. Haber gazetede “LGBTİ özgür İnternet istiyor LGBTİ bireylerin ayrımcılığa uğradığı alanlardan biri de internet özgürlüğü. Çok sayıda LGBTİ sitesi TİB'in radarına takılırken Facebook Türkiye ekibi de mevzu LGBTİ'ler oldu mu mahallenin ahlakçı külhanbeyi kesiliyor.” spotuyla paylaşıldı.

Pembe Hayat, LİSTAG, Ankara Gökkuşağı aile grubu Eskişehir’de

09 Aralık’ta yayınlanan Milli İrade Gazetesinde Eksi 25 Derneği, KaosGL, Pembe Hayat, LİSTAG, Ankara Gökkuşağı Aile Topluluğunun işbirliğinde cinsel yönelimler ve yönelimlerinden dolayı bireylerin karşılaştığı güçlükler konusunda farkındalık atölyeleri haberleştirildi.

Aynı etkinlik, Eskişehir İstikbal Gazetelerinde de ertesi gün yer aldı.

Kaos GL Sergisi Milliyet'te

Kaos GL'den 20'nci yılı dolayısıyla düzenlediği Queer Gelecek Sergisi Milliyet Gazetesi’nde yer aldı.

“Bu yıl 20. yaşını kutlayan Kaos GL dergisi, Övül Durmuşoğlu küratörlüğünde 'Gelecek Queer' adlı bir sergi düzenliyor. Bugüne dek dergide işlerine yer verilmiş sanatçılar arasından seçilen isimlerin eserlerinden oluşacak serginin açılışı 26 Aralık'ta gerçekleşecek. Sergide, Ahmet Öğüt, Alper Şen & Özge Çelikaslan, Canan, Erdem Taşdelen, Erinç Seymen, Fulya Çetin, Gökçen Cabadan, Gözde İlkin, İstanbul Ûueer Art Collective, Melanie Bonajo, Metehan Özcan, Nilbar Güreş, Oktay İnce, Pauline Boudry & Renate Lorenz, Susanne M. Winterling'in işleri yer alacak” şeklinde tanıtılan sergi, ana akım medyanın LGBT Derneklerine ve faaliyetlerine olan ilişkisini gösteren bir gösterge niteliğinde.

Sivil toplum buluşmasına kayseri milletvekilleri katılmadı

“TBMM'nin her yeni döneminde, seçilen milletvekillerini sivil toplum temsilcileriyle bir araya getirmeyi hedeflenen, "Sivil Toplum-TBMM Buluşmasının” birincisi gerçekleşti.” spotu ile Kayseri Yeni Haber Gazetesi’nde paylaşılan haberde Sivil Toplum Kuruluşlarının katıldığı ancak Kayseri Milletvekillerinin katılmadığı belirtildi.

Haberde toplantıya katılan STK’ların isimleri de yer alıyor. STK’la arasında KAOS GL, Kırmızı Şemsiye, SPoD da bulunuyor.


Etiketler: medya
nefret