09/04/2024 | Yazar: Kaos GL

“Bazı mağdurlar kimliklerinin ailelerine ifşa edilme korkusuyla karşı karşıya kalmaktadır. Dolandırıcıların, tüm bu verileri, yasa dışı yollarla ele geçirmesi ve yukarıda sayılan yollarla özel hayatın ifşasının gerçekleştirmesi, suç teşkil etmektedir”

Genç LGBTİ+ Derneği, date uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirilen dolandırıcılık hakkında bilgi notu yayınladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yayınlanan bilgi notunun tamamı şöyle:

“Son zamanlarda aldığımız hukuki destek başvurularında, çeşitli date uygulamaları  üzerinden kişilerin ifşa edilmesi ve mağdurların ekonomik olarak sömürülmesini içeren şekilde gerçekleştirilen dolandırıcılık vakalarına sıklıkla rastlamaktayız. Dolandırıcılık olaylarında mağduriyeti telafi etmek zor olabildiği için ve daha fazla kişinin mağdur olmasının önüne geçebilmek amacıyla, bu bilgilendirme notunu hazırlama kararı aldık.

Anılan dolandırıcılık vakaları, genel olarak aşağıdaki yöntemlerle gerçekleşmektedir: Dolandırıcılar, date uygulamaları aracılığıyla mağdurlarla iletişime geçmekte ve telefon numaralarını alarak Whatsapp üzerinden iletişimi sürdürmektedir. Mağdurlardan çıplak fotoğraflar veya cinsel içerikli konuşmalar talep etmekte ve ardından  kendilerini reşit olmayan biri olarak tanıtarak iletişimi kesmektedirler.

Tam burada hatırlatmak gerekir ki, bir yetişkinin 18 yaşından küçük biriyle, diğer bir deyişle bir çocuk ile romantik veya cinsel ilişkilenmesi, çocuk istismarıdır. Bu kapsamda Türk Ceza Kanunu’nun 103. maddesi “Çocuğun Cinsel İstismarı” suçunu, 104. maddesi “Reşit Olmayanla Cinsel İlişki” suçunu, 105. maddesinin bir kısmı ise cinsel taciz suçunun çocuklara karşı işlenmesini düzenlemekte ve suç olarak tanımlamaktadır.

Olayın devamında kendisini çocuğun avukatı olarak tanıtan dolandırıcılar; mağdurlara suç işlediklerini, kendisi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirterek ve sahte bir uzlaştırma evrakı görseli göndererek veya telefonla arayarak uzlaşma sağlanması halinde soruşturma dosyasının kapanacağını söylemektedir. Ancak ödenen paraların ardından dolandırıcılar, farklı bahanelerle daha fazla para istemeye devam etmekte ve ayrıca mağdurları ailelerine ifşa etmekle tehdit etmektedir. Bu, yasa dışı yollarla elde edilen kişisel verilerle mümkündür.

Bu nedenle, bazı mağdurlar kimliklerinin ailelerine ifşa edilme korkusuyla karşı karşıya kalmaktadır. Dolandırıcıların, tüm bu verileri, yasa dışı yollarla ele geçirmesi ve yukarıda sayılan yollarla özel hayatın ifşasının gerçekleştirmesi, suç teşkil etmektedir.

Bu dolandırıcı gruplar hakkında suç duyuruları yapılmasına rağmen, kimliklerinin tespit edilmesi zor olabilir. Ayrıca, mağdurlar ailelerine ifşa edilme korkusuyla destek mekanizmalarına başvuramamakta ve adli süreçler işletmekten çekinmektedir.

Tüm bu sebeplerle, dolandırıcılık mağduriyetinin engellenmesinin en etkili yolu, önleme mekanizmalarını harekete geçirmek ve birbirimizi haklarımız konusunda bilinçlendirmektir. Bu nedenle, bu bilgi notunu hazırlama ihtiyacı hissettik.

Burada bilinmesi gereken en önemli hususlardan biri yukarıda anılan hiçbir suç tipinin, uzlaştırma kapsamında olmayan suç tiplerinden olmalarıdır. Bu nedenle bu suçtan yargılanan şüpheli/sanıklara, adli kurumlar tarafından uzlaştırma yoluna başvurulması teklif edilemez. Bir diğer husus ise uzlaştırmaya tabi suçlar için gerçekleştirilen uzlaştırma teklifleri, resmi kanallar üzerinden gerçekleştirilir.

Savcılık tarafından avukatların sizi cep telefonunuzdan araması gibi bir durum söz konusu değildir ve resmi kurumlar, böyle bir yolun işletilmesi için sizinle Whatsapp üzerinden iletişime geçmezler.

Karşınızdaki kişinin gerçekten bir avukat olup olmadığını anlamak için, kayıtlı olduğunu iddia ettiği baronun levha kayıtlarında, size verdiği ismin varlığını kontrol edebilirsiniz. Ancak dolandırıcılar genellikle halihazırda var olan bir avukatın ismini verdiklerinden ötürü, levhada karşınıza çıkan avukatın levhaya kayıtlı iletişim bilgilerinden, o avukat ile iletişim kurarak, sizi arayan kişinin aynı avukat olup olmadığını teyit edebilirsiniz.

Bir yandan da sizin hakkınızda bir soruşturma açıldığı iddia edildiğinden, ikametgahınızın bulunduğu/suçun işlendiği iddia edildiği yer savcılık ön bürolarına giderek, T.C. kimlik numaranız ile hakkınızda açık bir soruşturma olup olmadığını, var ise içeriklerini ve dosya numaralarını karşılaştırarak hakkınızda açıldığı iddia edilen dosyanın gerçekliğini teyit etme imkanınız bulunmaktadır.

Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak veya danışmak isterseniz bizimle hukuk@genclgbti.org mail adresi aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz.”


Etiketler: insan hakları, yaşam, nefret suçları
İstihdam