06/06/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Genç LGBTİ+ Derneği, danışma hattına son bir ayda sıklıkla yapılan benzeri başvuruların ardından uyarıyor: Lubunya tanışma ve partnerlik ağları üzerinden dolandırıcılık artıyor.

Genç LGBTİ+ Derneği, hedefine LGBTİ+’ları alan dolandırıcıya karşı uyarıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: John Holmes / HRW

Genç LGBTİ+ Derneği, danışma hattına son bir ayda sıklıkla yapılan benzeri başvuruların ardından uyarıyor: Lubunya tanışma ve partnerlik ağları üzerinden dolandırıcılık artıyor.

Dernek gönüllüsü Barış Azar, lubunya tanışma ve partnerlik ağı üzerinden tanıştığı kişileri dolandıran çetenin işleyişini şöyle anlatıyor:

“Geçmiş dönemlerde de benzer durumlarla karşılaştık ancak son zamanlarda çok sayıda benzer başvuru aldık. Dating uygulamaları üzerinden lubunyaları hedef alan bir kişi ve avukatı planlı şekilde hareket ediyor.

“İletişim kurduğu kişilerin numarasını alan dolandırıcı WhatsApp uygulaması üzerinden nude fotoğraflar talep ediyor sonra da geçmiş mesajları silip bu fotoğraflar üzerinden kişiler hakkında şikâyetçi oluyor.

“Kişi uzlaştırma sürecinde avukatı aracılığıyla mağdurlardan para talep edip davayı geri çekme teklifinde bulunuyor. Bize ulaşan danışanların aktardığına göre benzeri şekilde onlarca kişi aynı yöntemle dolandırılmış. Yine danışanlardan aldığımız bilgilere göre, bazı kişilerin talep edilen parayı ödemeyip hakkındaki suçlamaya karşı geldiğini ve kişiden şikâyetçi olduğunu ama çok fazla kişinin de fotoğraflarının ifşalanması ya da sicil kaydına işlenmesi korkusuyla talep edilen parayı ödemek zorunda kaldığını öğrendik.”

Dating uygulamalarını daha güvenli kullanmak

Barış Azar benzer durumlar için uyarıyor:

“Dating uygulamalarını kullanırken güven vermeyen kişilerle telefon gibi kişisel bilgilerin paylaşılmaması, güven ilişkisi kurulmadan fotoğraf paylaşılmaması, fotoğraf paylaşırken kişinin kim olduğunu belli etmeyecek, konumu belirtmeyecek fotoğrafların paylaşılması güvenlik için alınabilecek önlemlerden yalnızca bir kaçı.

“Lubunyalar olarak sosyal çevremizde dating uygulamalarını kullanıcılara zarar vermek amacıyla kullanan profilleri yaygınlaştırmak ve birbirimizi bu konuda uyarmak da yapabileceğimiz bir başka şey. Benzeri bir durumla karşılaşan kişiler bize hukuk@genclgbti.org adresinden ulaşarak hukuki danışmanlık alabilirler.”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam