15/07/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

Tunceli ‘de faaliyet gösteren Tıram* Gençlik Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği 1. Gençlik Festivali başladı. Kaos GL’den gençler de festivalde.

Gençler Dersim’de Festivalde Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Tunceli ‘de faaliyet gösteren Tıram* Gençlik Kültür Sanat Derneği’nin düzenlediği 1. Gençlik Festivali başladı.
 
Ankara, İstanbul, Mersin, Tunceli, Diyarbakır ve Mardin’den gelen gençlerin katılımıyla yapılan festivale, Kaos GL Derneği, Toplum Gönüllüleri, Çocuklara Aynı Çatı Altında (ÇAÇA) Derneği. Bilgi Üniversitesi öğrenci çalışmalarından Kısa Dalga Gençliğinden gençler katıldı. Etkinlik çeşitli aktivitelerle 17 Temmuz’a kadar devam edecek. Festival İsveç Alevi Kültür Merkezi ve Olof Palme Vakfı desteğiyle yapılmakta.
 
“Dersim 1938” isimli belgesel gösterimi ile başlayan festivalin açılış konuşmasını İsveç Alevi Kültür merkezinden Gün Şahin yaptı. Şahin; 2010 yılında başlayan bu festivalde Dersim’de gençlerin gidebilecekleri kültür merkezi, sinema ve tiyatro olmadığı için kültürel faaliyetlerle gençleri desteklemeyi amaçladıklarını söyledi.
 
“Dersim 1938” belgeselinde zamanın tanıklıkları vardı. Belgeselde insanların hala bu konuda konuşmaktan ne kadar çekindiklerini hala devletle başlarının derde gireceği endişesini yaşadıkları gördük. Filmdeki Dünya Ana’nın dilinden Kürtçe şu sözler dökülüyordu “Biz eskiden Cem tutardık, misafir ağırlamaktan mutlu olurduk. Aşiretler bir araya gelir kardeşlik yemini ederdik. 38’de yaptıkları geçip gitmedi, kimim kimsem kalmadı”. Bir başkası “Biz unutmak istiyoruz yaşananları ama devlet bize unutturmuyor” diyordu.
 
Festivalde ayrıca Kaos GL gönüllüleri de bir atölye yaptı. LGBT tarihi hakkında ve Kaos GL nedir, ne yapar konusunda bilgilendirme yapıldı. LGBTT ne demektir, toplumsal cinsiyet nedir konuşuldu ve LGBT deneyimleri anlatıldı. Kaos GL’nin düzenlemiş olduğu atölyeye ilgi yoğundu.

*Türkçe; köz, kor

Etiketler: kültür sanat
nefret