21/12/2010 | Yazar: Bulut Öncü

Türkiye’de ilk kez uygulanan Adrese Büyüteç Projesi'nde gençler, üniversite medikolarından gençlik merkezlerine, Yurt-Kur’dan gençlik mec

Türkiye’de ilk kez uygulanan Adrese Büyüteç Projesi'nde gençler, üniversite medikolarından gençlik merkezlerine, Yurt-Kur’dan gençlik meclislerine kadar birçok kurumu izliyor ve sorunlara çözüm önerileri üretiyor.

Türkiye’de ilk kez uygulanan Adrese Büyüteç Projesi'nde gençler, kendilerine hizmet vermekle yükümlü olan kamu kurum ve kuruluşlarını gözlemleyerek, yetkililerin tutumunu ve verilen hizmetlerin kalitesini değerlendiriyor. 2010 yılında başlayan projede, üniversite medikolarından gençlik merkezlerine, Yurt-Kur’dan gençlik meclislerine kadar birçok kurum mercek altına alınıyor, sorunlara çözüm önerileri de üretiliyor.

Avrupa Birliği ve NED (National Endowment for Democracy) tarafından finanse edilen, Gençlik Çalışmaları Birimi ve STK Eğitim ve Araştırma Birimi’nin desteklediği Adrese Büyüteç Projesi, Kars’tan İzmir’e, Kilis’ten Kocaeli’ne kadar 15 ilde Toplum Gönüllüsü gençler tarafından uygulanıyor. 2010 yılının başında başlayan proje kapsamında gençler, yetkililerin tavırları ve kendilerine verilen hizmetlerin kalitesi hakkında geniş bir rapor hazırlıyor. Bu projenin sonunda gençler bir yandan organize edecekleri panellerle gençleri bilgilendirmeyi hedefliyor; diğer yandan ise karar alıcılara sorunlarını ve sorunlar hakkındaki önerilerini aktararak çözümün bir parçası olmak istiyor.

Çalışma hakkında görüştüğümüz Adrese Büyüteç Projesi Koordinatörü Gökdağ Göktepe, “Bu projede gençler kendilerine hizmet veren kamu kurumlarını izliyor. Kurumlara giderek birebir hizmet alıyor ve süreci gözlemliyorlar. Deneyimlerini de raporluyorlar. Aynı zamanda var olan hizmetlerin de farkına varıyorlar. Amacımız gençlerin katılımcı demokrasiyi deneyimlemesini sağlamak” dedi.

SADECE ELEŞTİRMEK YERİNE, DEĞİŞTİRMEYE DE ÇALIŞIYORUZ
Projede yer alan gençlerden Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi 3. Sınıf öğrencisi Simge Sönmez ise Türkiye’de ulusal bir gençlik politikasının olmadığını belirterek, “Bu proje ile hem gözlemliyor hem de var olan haklarımızı öğreniyoruz. Mesela yönetmelik gereği üniversite medikoların her öğrenciye senede bir kez check-up yaptırma zorunluluğu var. Fakat bunun uygulamada yapılmadığını görüyoruz" dedi. Elde ettikleri verileri bir araya getirerek, tartıştıklarını belirten Sönmez, "Biz sadece eleştirmiyoruz. Sorunlar hakkında çözümler de üretiyoruz” dedi.

KARS’TA GENÇLİK MECLİSİ’Nİ KURDUK
Batman doğumlu İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Rengin Ergül de engellilerin gençlik merkezlerine ulaşımının çok zor olduklarını belirterek “Aynı zamanda ekip çalışmasını da öğreniyoruz. Sadece kötü örnekler yok, iyi örneklerle de karşılaşıyoruz. Kars’taki arkadaşlarımız kendi şehirlerinde gençlik meclisinin olmadığını gördüler. Bu konuyu Kars’taki belediye yetkilileri ile paylaştık ve bu arkadaşlarımız gençlik meclisini kurdular. Çok da iyi çalışmalar yapıyorlar” dedi.

HİÇ KİMSEYE CİNSİYETİ ÜZERİNDEN FARKLI MUAMELELER YAPILMAMALI
Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Yörük Kurtaran ise bu projenin bir araştırma değil pratiğe yönelik bir çalışma olduğunu belirtti. Kurtaran “Kanunda yazılanlar ile pratikte uygulananlar çok farklı. Örneğin birçok yurtta kız ve erkek öğrencilerin yurda giriş-çıkış saatleri farklı. Kadınlar yurtlara erkeklere göre daha erken alınıyor. Hiç kimseye cinsiyeti üzerinden farklı muameleler yapılmamalı” dedi. Edindikleri deneyimleri ve bilgileri tüm kurum ve kuruluşları paylaşmak için proje sonunda bir sonuç kitapçığı hazırlayacaklarını belirten Kurtaran, bu kitapçığın daha sonra bu tarz bir projeyi uygulamak isteyenlere rehber niteliğinde olacağını söyledi.

PROJENİN FİLMİ DE YOLDA
Proje kapsamında yapılan etkinliklerin, toplantıların, eğitimlerin ve kurum ziyaretlerinin görüntüleri kayda alınıyor. Neslihan Öztürk tarafından hazırlanan filmde gençler hem deneyimlerini paylaşıyor, hem de konunun uzmanları açıklamalarda ve tavsiyelerde bulunuyor.

2011 yılının Nisan ayında tamamlanacak projenin önümüzdeki yıllarda da yapılması planlanıyor.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam