22/03/2024 | Yazar: Kaos GL

Gençlik Örgütleri Forumu’nun (GoFor) ve KONDA işbirliği ile hazırlanan Gençlerin Politik Tercihleri Araştırması yayınlandı.

Gençlerin en mesafeli olduğu toplumsal gruplar arasında LGBTİ+’lar yer aldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yapılan araştırmada; Türkiye’de gençlerin yüksek oranının LGBTİ+’lara mesafeli olduğu belirtildi. Araştırmaya göre; gençlerin dindarlık seviyesi arttıkça LGBTİ+ haklarının güvence altına alınmasına ilişkin olumsuz görüşler ortaya çıktı.

Araştırmaya göre; Suriyeli ve Afgan göçmenlerin ardından en mesafeli olunan toplumsal grup; yüzde 47,8 oranla LGBTİ+’lar oldu. Kadınlar, erkeklere göre LGBTİ+’lara kendilerini daha yakın hissettiğini belirtti.  

Araştırmada şu ifadeler yer aldı:

“Hükümet tarafından yürütülen LGBTİ+’lara yönelik yürütülen kampanya ve karşıt yaygın söylemler insanların bu kümeye karşı önyargılarını büyütüyor olabilir. LGBTİ+’ların siyaset içinde varlığının ve temsiliyetinin zayıf olması da bu mesafelerin kırılması önünde önemli bir engel olarak görünüyor.”

Araştırmada; “Desteklediğiniz parti belediye başkanlığı için bu sayacağım profillerden aday koyarsa hangisi veya hangileri yüzünden desteklediğiniz partiye oy vermekten vazgeçersiniz?” sorusuna verilen en fazla yanıt, yüzde 31,1 oranla “LGBTİ+ aday” oldu. Kadınlar, genç ya da LGBTİ+ bir adaya oy vermek konusunda erkeklere göre daha olumlu bir tutum sergiledi. Araştırmada; LGBTİ+ karşıtı söylemlerin toplumda bir karşılığı olduğu vurgulandı.

LGBTİ+ haklarının güvence altına alınmasını düşünenlerin oranı yüzde 22

Araştırmaya göre; LGBTİ+ haklarının güvence altına alınmasını düşünenlerin oranı yüzde 22 oldu. LGBTİ+ haklarının güvence altına alınması gerektiğini düşünen gençlerin büyük bir kısmı Türkiye İşçi Partisi (TİP) seçmeni olduğunu ifade etti.

Araştırmada; LGBTİ+’ların haklarının güvence altına alınması konusunda bir kutuplaşma görüldüğü aktarıldı:

“Kendini ülkücü, milliyetçi, muhafazakar, islamcı ve ulusalcı olarak tanımlayan gençler LGBTİ+ haklarının güvence altına alınmasına neredeyse tamamen karşı gelirken, diğer ideolojiler daha ılımlı bir yaklaşım sergiliyor.”

Rapora ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, din/inanç, siyaset, yerel seçim
İstihdam