22/04/2024 | Yazar: Eylem Esen Arabacı

Mersin’de Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdunda kalan Yusuf, KYK yurdunda LGBTİ+ olarak yaşadıklarını ve mücadele pratiklerini KaosGL.org’a anlattı.

“Genel ahlak bahane edilerek yurttan atılmaya çalışıldım ve akabinde yurttan ayrıldım” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

KYK yurtlarında meydana gelen olaylarla birlikte, öğrencilerin barınma problemleri ve yurtlarda yaşadıkları zorluklar gündemde. Aydın’daki bir yurtta asansör halatlarının kopmasıyla birlikte bir öğrenci hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen KYK yurtları için ülke genelinde öğrenciler eylemlere başlayarak, karşılaştıkları zorlukları ifade etti. Ancak problemlerin görünürlük kısmında LGBTİ+ öğrenciler yine gündem dışında bırakıldı. Buna rağmen; LGBTİ+’lar, yurtlarda yaşadıkları tüm şiddet ve zorbalığa rağmen ülkenin dört bir yanında yükselen KYK eylemlerinde yer alarak, sıra arkadaşlarıyla dayanışmalarını sürdürdüler. Süreç durulduğunda eylemlerde yer alan LGBTİ+’lar kimlikleri sebebiyle kaldıkları yurtlarda tehdit edildi, eşyaları çöplere atıldı ve fobiye maruz bırakıldı. Yaşanan tüm bu süreçlerde LGBTİ+’lar psikolojik ve fiziksel şiddetle örülmüş, nefretle sıvalanmış KYK yurtlarında barınmaya çalıştı ve hala barınmaya çalışıyor.

KYK eylemlerinin hareketli olduğu Mersin’de KYK yurdunda kalan Yusuf, yaşadıklarını KaosGL.org’a anlatarak, mücadele pratiklerinden bahsetti.

Senin bu süreçlerde deneyimlediğin şeyler neler oldu? Ne kadar zamandır KYK yurdunda kalıyorsun?

Geçtiğimiz yıl, yeniden üniversiteye başlama kararımla birlikte KYK yurtlarında barınmaya başladım. LGBTİ+’ların sürekli olarak kriminalize edildiği bir ülkede yaşamak zor, ama sosyalist veya yurtsever lubunyaların yurtlarda barınması çok daha zor bir hal alıyor. Özellikle Zeren eylemleriyle birlikte sürekli olarak barındığım yurtta terörize edildiğim bir durum söz konusu olmuştu. Gittiğim her eylemden, basın açıklamasından sonra hakaretler peşi sıra birbirini kovalayıp durdu. Bazı durumlarda şaka yapıyoruz diyerek ağza alınmayacak hakaretler ediliyordu. Bu durumu hiç aşamadık ama yumuşatmak için bilinçlendirme konuşmaları yapıyorduk.

“Genel ahlak bahane edilerek yurttan atılmaya çalışıldım”

KYK yurtlarında karşılaştığın problemlerden biraz bahseder misin? Bir lubunya olarak buralarda yaşadığın sorunlar neler?

Çok şanslı saydığım bir süreçti benim için ilk deneyimlerim. Bulunduğum yurtta benden başka lubunyalar vardı ve varlıklarını bilmek bile son derece sevindiriciydi. Aynı şekilde Arjen ve Veda isimli trans iki oda arkadaşım vardı. Bir dönemi iyilik halini koruyarak kapatmayı başardık ancak geri döndüğümüzde kendimizi bile korumaya fırsatımızın olmadığını fark ettik.  Artık bize karşı gittikçe artan bir fobi vardı, örgütlü bir bilinçle ilerleyen bir fobiydi bu. Öğrenciden memura, memurdan yurt müdürüne herkes bize karşı bilenmiş, görünür olmamızdan rahatsızlık duyuyordu.

Bilinçli bir şekilde sürekli olarak şikâyet ediliyorduk ve ben haftada en az iki kere sözlü savunma için idareye çağrılıyordum. Her defasında güvende olmadığımızı dile getirmeme rağmen dikkate alınmadık ve oda arkadaşım Arjen belirli zaman aralıklarında iki kere fiziksel şiddete uğradı. Bu şiddet sonucunda yine cezalandırılan bizler olduk ve şartları çok kötü olan, milliyetçi öğrencilerin yoğunluklu olduğu bir KYK yurduna gönderildik. Orada da işler istediğimiz gibi gitmedi. Arjen okulu bıraktı barınma sorunundan dolayı, Veda başka bir yere sığındı, ben de bir süre genel ahlak bahane edilerek yurttan atılmaya çalışıldım ve akabinde atılmadan yurttan ayrıldım.

Ülkede gün geçtikçe derinleşen bir barınma krizi var. Bayram Sokak’ta yaşananlar son günlerde hepimizin gündeminde. Peki barınma krizinde LGBTİ+ öğrenciler neler yaşıyor?

Çevremde var olan lubunya öğrencilerin büyük bir çoğunluğu KYK yurdunda barınamıyor. Bu yüzden de eve çıkmak zorunda kalıyor. Bu çok ciddi bir sorun, çünkü, eve çıkan lubunyaların sabit bir geliri yoksa ya bir iş bulup çalışıyor ya da çarka çıkmak zorunda kalıyor. Trans öğrencilere iş verilmediği için de ikinci seçenek daha olası bir ihtimal haline geliyor. Okuldan uzaklaşıyor ve istemediği bir hayata doğru eviriliyor yaşamı.

“Barınma sorunu yaşamamak için yapılması gereken şey feragat etmek oluyor”

Bu problemler sarmalında yurtta barınabilme pratiklerin neler? Ya da barınabiliyor musun?

Feragat etmek… Erkek öğrenci yurtlarında kadın olarak veya non-binary olarak yaşamak ciddi bir problem. Giyimin, yürüyüşün ve hatta yemek yemen bile bir problem haline geliyor. Barınma sorunu yaşamamak için yapılması gereken şey feragat etmek oluyor bu durumda. Ben açık kimlikli olarak yaşamaktan vazgeçmedim, vazgeçmeyeceğim de… Ama herkesin aynı güce, iradeye sahip olmadığını biliyorum, görüyorum.

Ama şunu belirtmekte fayda var; gönderildiğim ikinci yurtta barınmak zorunda olduğum için bazı pratikler geliştirmiştim. Kahvaltıya ve akşam yemeğine kimse yokken gitmek, yurt giriş saatinden sonra öğrencilere görünmeden girmek gibi. Duş alanları ortak olduğu için duşa da herkes uyuduktan sonra girmeyi tercih ediyordum.

“Buradayız, varız ve hep beraber çok güzel, çok güçlüyüz.”

Mersin’de lubunyaların dayanışma kurabileceği bir dernek ya da dayanışma ağı var mı?

Mersin’de lubunyaların dayanışma kurabilecekleri alanlar var. Bize çeşitli dernek ve örgütler çok fazla yardımcı olmuştu. Kampüs Cadıları, Muamma LGBTİ+ Derneği ve İHD Mersin Şubesi bize çok yardımcı oldular. Özellikle KYK yurtlarında barınan ve sorun yaşayan Mersinli trans kadınların yazıp destek alabileceği birkaç yer daha var; Mor Dayanışma, Kampüs Cadıları, Mersin Kadın Platformu, Günebakan Kadın Derneği, 7 Renk LGBTİ+ Derneği, Muamma LGBTİ+ Derneği… Bu alanlar hep varlığını hissettiğim, omuz omuza mücadele ettiğim öznelerin var olduğu alanlar.

Senin eklemek ya da değinmek istediğin, kendin gibi yurtlarda barınmaya çalışan lubunya sıra dostlarına iletmek istediğin bir şey var mı?

KYK yurtlarında yaşamanın zor olduğunu biliyorum ama birlikte mücadele edersek bu zorlukları tek başına sırtlamak zorunda olmayabilirsin canım lubunyam. Buradayız, varız ve hep beraber çok güzel, çok güçlüyüz.

genel-ahlak-bahane-edilerek-yurttan-atilmaya-calisildim-ve-akabinde-yurttan-ayrildim-1

*Bu haber, Avrupa Birliği’nin maddi desteği ile hazırlanmıştır. İçerik tamamıyla KaosGL.org’un sorumluluğu altındadır ve Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmak zorunda değildir.


Etiketler: insan hakları, eğitim, barınma, beda
İstihdam