15/01/2024 | Yazar: Kaos GL

Ankara 9. İdare Mahkemesi, ODTÜ Yurt Yönetmeliği’nin “genel ahlakı” koruyan hükmünün iptaline karar verdi.

“Genel ahlakı” koruyan ODTÜ Yurt Yönetmeliği mahkeme tarafından hukuka aykırı bulundu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen rektörlüğün üniversitenin web sitesinde tuttuğu yönetmeliğin pek çok maddesi Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Ünikuir’in haberine göre; mahkeme, Üniversite Senatosunun 2022’de yürürlüğe soktuğu, yurtlarda yaşayan öğrencilerin her türlü davranışından suç çıkarılabilecek Yurtlar Yönetmeliğinin iptaline karar verdi. Yönetmelikte yer alan “genel ahlak” ya da “sosyal medyadan üniversite yöneticilerine hakaret” gibi kapsamı belirsiz ve öğrencilerin yurtlardaki geleceğini, tümüyle ODTÜ Rektörlüğüne ve Yurtlar Yönetimine bırakan maddeler iptal edildi.

10 maddenin 30’a yakın bendi iptal edildi

Mahkeme verdiği kararda, disiplin suçlarının tespitinin idareye bırakılması durumunda keyfi uygulamalara gidebileceğinin altını çizdi. Kararın gerekçesinde yaptırıma maruz kalacak öğrencilerin hangi eylemlere karşı hangi cezaları alacağını bilmesi gerektiğine ilişkin ifadeler yer aldı.

ODTÜ Yurt Yönetmeliği’nin iptali talebiyle birden fazla öğrenci davacı olmuştu. Davalar sonucunda söz konusu yönetmelik hakkında 2023 Nisan’ında yürütmenin durdurulması kararı çıkmıştı.

Yönetmeliğin hukuka aykırı olduğuna ilişkin karar çıkan bu davada ise mahkeme doğrudan yönetmeliğin kaldırılması yönünde hüküm vererek yönetmeliğin 10 maddesinin 30’a yakın bendini iptal etti.

“Genel ahlaka” ilişkin yönetmelik hükmü iptal edildi

Mahkemenin kararıyla beraber; “yurdun içerisinde genel ahlaka aykırı davranışta bulunmak”, “sosyal medyadan üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak” gibi gerekçelerle öğrenciler cezalandırılamayacak.

Bununla beraber; her maddenin sonunda yer alan ve suçu tanımlamaktan ziyade ucu açık hale getiren “Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak” hükümleri mahkemenin kararıyla kaldırıldı. Yönetmelik, yurt yöneticisince belirlenmiş yerlerden başka yerlere izinsiz yazı, afiş ve görseller asmayı uyarı ile cezalandırmayı hüküm verirken; “yasalara ve ilgili düzenlemelere aykırı biçimde” yurtlarda bayrak asmanın, sembol kullanmanın, marşlar söylemenin ve “ideolojik resim” taşımanın yurttan çıkarılma nedeni olduğunu söylüyordu. Bu madde de mahkeme üyelerinin oy birliği ile kaldırıldı.


Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam