08/05/2015 | Yazar: Kaos GL

Devlet, seçme hakkının önündeki engelleri kaldırmadığı için genel seçimlerde yüzlerce hatta binlerce kadın oy kullanmayacak!

Genel seçimlerde binlerce kadın oy kullanamayacak! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Devlet, seçme hakkının önündeki engelleri kaldırmadığı için genel seçimlerde yüzlerce hatta binlerce kadın oy kullanamayacak!
Kadın Koalisyonu’nun Yüksek Seçim Kurulu’na sığınaklarda ve bakım kurumlarında kalan kadınlar ile engelli kadınlar gibi dezavantajlı grupların seçme hakkı üzerine sorduğu sorular sonucu, binlerce kadının oy kullanamayacağı ortaya çıktı.
 
Sığınaklarda kalan kadınlar oy kullanamayacak
 
Kadın Koalisyonu, sığınaklarda ve kadın konukevlerinde kalan kadınların oy kullanma hakkını güvence altına almak için ne tür önlemler alındığı hakkındaki sorduğu soruda, YSK’nın herhangi bir çalışmasının olmadığı cevabı ile karşılaştı. Bu soru ile 2013 yılında soru önergesine verilen yanıt ile belirtilen, sığınaklarda kalan 1600 kadının oy kullanamayacağı ortaya çıktı.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki bakım kurumlarında bulunan seçmenlerin oy kullanma hakkını güvence altına almak için ne tür önlemler alındığına ilişkin sorusuna ise; YSK, bakım evlerinde kurulacak sandıklarda oy verilebileceğini belirtti. Ancak bu sandıkların gizliliğinin nasıl sağlanacağı, kurumda yaşayan insanların hayatını nasıl etkileyeceği konusunda bilgi vermedi.
 
Mevzuat var, uygulama mekanizması yok!
 
Ortopedik engelliler, görme engelliler, kronik hastalığı olup evde tedavi gören kadın ve erkekler, hastanelerde tedavi gören hastalar ve yakınları/refakatçiler (kadınlar ve erkekler bakımından), okumaz-yazmaz kadınlar, yaşlı kadın ve erkeklerin seçme hakkına ilişkin soruya ise, “Web sitemize bakın” cevabıyla karşılaşan Kadın Koalisyonu, yaptığı web sitesi incelemesinde, yalnızca mevzuata ulaştı. Ancak uygulama ve şikayet mekanizmasına dair cevap bulamadı.
 
TÜİK’in 2012 verilerine göre Türkiye’de 2012 yılında okuma yazma bilmeyen 15 yaş üstü kadın oranı %8,3. YSK’nın mevzuatı dışında bu kadınlara yönelik bir eğitim ve uygulama bilgisi bulunmuyor.
 
Ulaşılabilirliğe dair sorulan soruda ise, web sitesi görme ve işitme engelliler için uyarlanmış olduğu, ancak internete ulaşamayan engelliler için herhangi bir kanal olmadığı görüldü.
 
YSK websitesine yönlendiriyor, sitede veri bulunmuyor
 
Seçmen bilgilendirme kampanyaları ve bütçelerine dair ise, herhangi bir bütçeye ulaşılamadı.
 
Sorulan soruya, “web sitesine bakın!” yanıtı alınmışken, son genel/yerel seçimlerden bu yana seçmen kütük kayıtlarındaki artış oranına (cinsiyet, engellik durumu ve okumaz yazmazlar bakımından) ait bir veriye ulaşılamadı.
 
Kadın Koalisyonu’nun konuyla ilgili incelemeleri ve basın açıklamasının tamamına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
 

    


Etiketler: kadın
İstihdam