17/02/2017 | Yazar:

Maud Fernhout cinsiyet stereotipleri üzerine çalışan bir fotoğrafçı.

‘Gerçek’ erkekler nasıl ağlar? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Maud Fernhout cinsiyet stereotipleri üzerine çalışan bir fotoğrafçı. Bunu “‘gerçek’ kadınlar nasıl güler” ve “‘gerçek’ erkekler nasıl ağlar” adlı çalışmalarında görüyoruz.

Herkes şöyle bir cümle duymuştur ‘erkek ol’ ya da ‘erkekler ağlamaz’. Bu tarz stereotipleri fotoğraf sanatıyla sarsmaya çalışan bir sanatçı Maud Fernhout. Kadın-Erkek arasındaki sınırları kaldırıyor ve “‘gerçek’ kadınlar nasıl güler” başlıklı ilk çalışmasında bunu tekrar gözden geçiriyor:

“Ben gülen kadınları fotoğraflamayı seçtim. Çünkü medyada, mankenler neredeyse hiç gülmez. Hatta biz de kahkahalarla güldüğümüz fotoğraflar paylaşmayız. Her ne kadar insanlar bayıldıklarını söyleseler de biz nefret ederiz. Kırışıklıkların bizi çirkin göstereceğini düşünürüz ve elimizle ağzımızı kapatırız. Ancak bu proje ve projedeki kadınlar bu duruma ‘hayır!’ dedi. “Hayır, bu çirkin ya da garip değil! 

“Aslında erkeklerle de aynı şeyi yapmayı istedim fakat onların gülme konusunda aynı şekilde bir mağduriyetleri olmadı. Ben de onları ağlatmayı seçtim.”

Bu proje için 19 yaşında birçok genç Utrecht Üniversitesi’nde bir araya geldi:

“Biz kitle iletişim araçlarıyla büyümüş bir nesle aitiz. Ergenliğimiz süresince bunlarla beslenmiş ilk nesiliz ve aynı zamanda bu stereotipleri analiz etme ve umarım ki onları reddetme yetisine sahibiz.” 

“‘Gerçek’ erkekler nasıl ağlar” projesi için, birçok erkek onun önüne oturup duygularını açığa çıkardılar: Hemen hemen bütün erkekler bu stereotipleri hissetti ve yabancı birinin karşısında ağlama konusunda genellikle sıkıntı çektiler. Bu yüzden ben de onlara bir bardak çay ikram edip konuşarak, onları rahatlatmaya çalıştım. Her çekim farklıydı. Fakat çoğunlukla, hem ciddi hem de duyguda olmak için, bazen müzik dinledik, bazen film izledik ya da sessizce oturduk, bazen de genel anlamda onlara dokunan bir konu hakkında konuştuk.

“Son çare olarak, soğan kestim! Bazen nemli gözlerinden yaş akmasına sebep oldu diğer zamanlarda başka şeyler düşünmelerine neden oldu. İki ya da üç kez, bence bu onlara ağlamak için bir sebep verdi. Fakat tüm durumlarda, gözlerinde hislerinin samimi olduğunu ve projenin verdiği mesajı destekleyen bir duygu görebiliriz. İşte bu benim için en önemli şeydi.”

Gülen kadınları ve ağlayan erkekleri çektikten sonra, Maud Fernhout şimdi cinsel saldırılar üzerine bir fotoğraf çalışması yapmak istiyor ve bunu cinsel saldırıdan sağ kurtulanlara adayacak. Genç sanatçı LGBT haklarıyla ilgili bir çalışma da yapmak istiyor.

Job (18)

Bana göre ağlamak güçsüzlük göstergesi değil. Ağladığımda, kendi hislerimi kabul edebiliyorum ve devam edebiliyorum. Bu beni güçlendiriyor.

Aditya (19)

Eskiden ağlamadığım için kendimi güçlü görürdüm. Fakat şimdi ağlayamadığım için kendimi güçsüz görüyorum.

Maurits (19)

Duvarımda duran tek alıntı en sevdiğim diziden;

Q: Acıttı mı?

A: Evet, güzelce.

Bu iki cümle bana ağlamanın hiç de zayıflığın göstergesi olmadığını gösteriyor. Ağlama anı zayıflığın göstergesinden ziyade birinin duygusunu sahiplendiğini gösteriyor. Kabullenirsen bu güçlü olmanın bir göstergesi ve kutlanmalı.

Bram (19)

Büyük oğlanlar ağlar. Yani ağlamak için doğmuşuz kalan hayatımızda ağlamak için neden korkalım ki.

Gijs(19)

Ağlamak yapabildiğimiz en güzel duygusal dışavurum şekillerinden biridir. O zaman ağlamak için korkmamalıyız. Ancak bunu çok sık yapmamalı onun güzelliğini korumak için.

Florian(19)

Kişisel olarak ağlamada bir anlam görmüyorum. Bir rahatlama olduğunu anladım. Fakat mücadeleyi tercih ederim.

Kevin (19)


Etiketler: kültür sanat
İstihdam