27/12/2008 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

Gey Grevi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

ABD’de seçimlerle birlikte eşcinsel evliliğini düzenleyen yasanın iptaline karşı ‘Day Without a Gay’ organizasyonu ile bir günlük iş bırakmak için ‘gey grevi’ çağrısı tartışmalara yol açtı. Kıvanç Tanrıyar, Kaos GL için çevirdi.

ABD’de seçimlerin ardından eşcinsel evliliğini destekleyenlerden bazıları bir günlük grev çağrısında bulundular. Amaç ülkenin gey ve lezbiyen desteğine ne kadar dayandığını göstermek. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik bunalımda iş durdurmaya teşvik etmenin akıllıca olup olmadığı da sorgulanıyor.

‘Day Without a Gay’i organize edenler eylemin özellikle Uluslararası İnsan Hakları Günü ile çakışmasına özen gösterdiler ve eylemi Latin Amerikalı göçmenlerin yaptıkları iş durdurma eylemlerinden model alarak düzenlediler. Ayrıca insanları gönüllü çalışmaya ve para harcamamaya teşvik ediyorlar.

Batı Hollywood’da komedyen ve bireysel eğitimci olan eylemin organizatörü Sean Hetherington fikri erkek arkadaşı Aaron Hartzler ile bulmuş, birkaç öfkeli gey hakları aktivistinin bu sene gey evliliğine izin veren kararı tersine çeviren Prop 8’e karşı California seçmenlerini tümgün grev çağrısını internette okuyunca.

Çift insanları mühürlenmiş cüzdanlarla boş boş evde oturmaya bırakmaktansa topluma hizmet çağrısında bulunurlarsa daha etkin ve insanları daha az kamplara ayırıcı olacağını düşünmüş.

‘Eğer bir insan topluluğu bilinci getirecekse hepimiz boykottan yanayız,’ dedi Hetherington. Çarşamba gününü şehir içindeki bir okulda geçirmeyi planlıyor. ‘Ekonomiden alırsınız ve başka yollarla verirsiniz.’

‘Day without a Gay’ web sitesi Kasım ortasından bu yana 100.000 kere ziyaret edilmiş.
Hartzler ve Hetherington’ın organizasyondaki yaklaşımı pozitif de olsa, geçen ay birçok şehirde kalabalıkları çeken sokak gösterileri düzenleyenlerden bazıları konsepte sıcak bakmıyor ve geyleri iş bırakmaya çağırmanın en iyi ihtimal pratik olmaktan uzak en kötü ihtimal üretkenlik karşıtı olduğunu söylüyorlar. Ekonomik bunalımda işverenlerin özellikle de geylerin iş durdurmaya gitmesini ne kadar anlayışla karşılayacakları sorgulanıyor.

Witeck-Combs Communications adlı gey ve lezbiyen pazarı üzerine uzmanlaşmış olan Washington’daki bir halkla ilişkiler firması bu sene gey ve lezbiyen tüketicilerin yıllık 700 milyar $ harcadığını tahmin eden bir çalışma yayımladı.

Bir günlük grev çağrısının başarısını tahmin etmenin güç olduğu iddia ediliyor çünkü gey çalışanlar birçok alanda hizmet veriyorlar.

Hetherington ‘Day Without a Gay’i tasarlarken dikkatli olduklarını ve fikri ‘A Day Without a Mexican’ (‘Meksikalı Olmadan bir Gün’) filminin adından geldiğini ve kafiyeli olduğu için hoşuna gittiğini, kimsenin dışlanmış ya da tehdit edilmiş gibi hissetmeyeceğini söylüyor.

Özellikle üniversite öğrencilerinin sınıflarından çıkmamalarını desteklediğini ve finallerine girerlerse davaya ihanet etmiş olmayacaklarını vurguluyor. Ayrıca yararlanılması gereken fırsatları da sıralıyor – Kongre üyelerine federal gey hakları kanunu hakkında mektup yazmak, grev günü hakkında internet sitelerine bilgi vermek – gey evliliği destekleyen ama işi kaçıramayacak olanlar için.

Eylem ve gelişmeler için: www.daywithoutagay.org

Kaynak: [[cbs5.com|http://cbs5.com/local/day.without.gay.2.882748.html]]



Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret