24/02/2020 | Yazar: Oğuz Erışık

Eski belediye başkanının politikaları etkinliğini arttırsa da; tartışmalar onun ayrıcalığı ve temsiliyetinin kapsayıcılığı üzerinde yoğunlaşıyor.

‘Gey olmak yeterli değil’: Buttigieg’in adaylığı LGBTİ+ demokratları böldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avichai Scher, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Demokrat Parti başkan aday adaylarından Pete Buttigieg’in adaylığını ve LGBTİ+ toplumundaki yansımalarını NBC News’a yazdı. Yazıyı Oğuz Erışık KaosGL.org için Türkçeleştirdi:

Pete Buttigieg’in bu ay Iowa Eyaleti’inde düzenlenen ön seçimde delegelerin oy çokluğuyla seçilmesiyle, tarihte ilk kez açık eşcinsel bir aday başkan adaylığı mücadelesini kazandı. Ancak bu durumun LGBTİ+ toplumunun her kesiminde kolektif bir sevince neden olacağını düşünmek yanıltıcı olur.

Şair Alex Dimitrov 3 Şubat’taki seçimlerin ardından “Bir eşcinsel başkan adayının bu denli muhafazakar oluşu sahiden utanç verici.” tweetini attı.

Buttigieg kuşkusuz LGBTİ+ temsilciler ve ülkenin en büyük LGBTİ+ savunuculuk örgütleri de dahil olmak üzere birçok kuir destekçi tarafından sahipleniliyor. Bununla birlikte tarihi adaylığın topluluk içinde yarattığı gerilimler kamuoyuna yansıyor. Her ne kadar Indiana, South Bend’in eski belediye başkanının politikaları etkinliğini artırsa da kendisine yöneltilen eleştiriler güç, ayrıcalık ve LGBTİ+ toplumunun çeşitliliğinin temsiliyeti sorunlarına odaklanıyor.

Orta Yol Mesajı

Buttigieg’in bir hafta sonra Iowa ve New Hampshire’da düzenlenen güçlü gösterileri LGBTİ+ seçmenin bütünü tarafından desteklenmedi. Hatta onlara rağmen gerçekleştiği dahi söylenebilir.

Iowa’da yürütülen anket sonuçlarına göre LGBTİ+ demokratların sadece yüzde 22’si Buttigieg için kampanya yürütmek istediğini söyledi. Bunun yanında Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren’ı tercih edenlerin oranı yüzde 24, Vermont bağımsız adayı Senatör Bernie Sanders’i destekleyenlerin oranı ise yüzde 42.

Des Moines’ten 28 yaşındaki Reid Chandler Buttigieg’le ilgili “İkimizin de eşcinsel olması onu öylesine desteklemem için yeterli değil.” dedi.

Chandler, Buttigieg Iowa’yı ilk kez ziyaret ettiğinde açık bir eşcinsel aday görmenin onun heyecanlandırdığını; ancak sonuçta birçok nedenden dolayı Warren’i tercih ettiğini söyledi.

Chandler “Pete’in ‘orta yol’ mesajının günümüzün politik gerçeklerini karşıladığına inanmıyorum.” diye açıkladı. “O LGBTİ+ toplumunun bütününü temsil etmiyor.”

Iowa’dan da önce, en az iki başka ankete göre LGBTİ+ seçmenlerin büyük çoğunluğu demokratik adaylık yarışında Warren ve Sanders’i destekliyor.

Chandler oyunu ona vermese de eski belediye başkanı ve kıdemli ordu mensubu olan Buttigieg’e saygı duyduğunu ve onun adaylığından ilham aldığını söyledi. Ancak bu düşünce tüm LGBTİ+ toplumu tarafından paylaşılmıyor.

Ülke çapındaki kuirlerden oluşan Pete’e Karşı Kuirler, 30 Ocak’ta bir açık mektup yayımlayarak Buttigieg’e karşı konum aldıklarını ifade etti ve LGBTİ+ toplumunun Pete’den daha iyisini hak ettiğini savundu. Grup, açık mektubun çarşamba günü itibariyle en az 4.000 kişi tarafından imzalandığını bildirdi.

Mektuba göre: “Bazıları eski South Bend belediye başkanı Pete Buttigieg’in açık eşcinsel kimliğinin siyasetteki ilerlemenin kanıtı olduğunu ileri sürüyor; ancak eşcinsel olmak LGBTİ+ toplumunun desteğini kazanmak için yeterli değil.”

Mektup Buttigieg’i herkes için bütüncül sağlık sigortası’na karşı çıktığı, polise alternatif yaratma konusunda bir planı olmadığı, öğrenci kredi borçlarının iptalini desteklemediği ve bunun gibi birçok konuda eleştirmeye devam ediyor. Bunlar her ne kadar LGBTİ+ toplumuna özel politikalar olmasa da Pete’e Karşı Kuirler’e göre topluluk bu sorunların bir kısmından doğrudan ve dolaylı olarak etkileniyor.

Kolektif şu anda kimseyi desteklemiyor. Grup temsilcilerine göre politikaları kuirlere ve ötekileştirilen diğer topluluklara zarar veren tek aday Buttigieg değil. Ancak grup üyeleri Buttigieg’e karşı konuşmayı seçiyorlar çünkü kuirler olarak seslerinin duyulayacağına inanıyorlar.

Grubun Illinois, Nevada ve Washington, D.C. temsilcileri bir e-mailde “Bizler Pete’a karşı olan LGBTİ+’lar olarak özgün bir konuma sahibiz” dedi. Grup, Buttiegieg’in birlikte hareket etmek için uğraş verdiği siyah seçmenlerin Buttigieg’in politiklarını desteklemediği için “homofobik” olarak adlandırıldığını söyledi.

Buttigieg kampanyası, adayın, etkinliklerini protesto eden Pete’e Karşı Kuirler aktivistlerine saygılı bir şekilde yaklaştığını söyledi. Kampanya ayrıca Buttigieg’in LGBTİ+ platformunda barınma, cezai adalet ve HIV/AIDS gibi sorunların üzerine eğilen bir politika önerileri listesi hazırladığına işaret etti.

54 yaşındaki Buttigieg destekçisi ve California West Sacramento Belediye Başkanı Christopher Cabaldon’a göre Buttigieg’in politikaları onun Amerikalılarının büyük çoğunluğu için neyin en iyi olduğuna dair çıkarımları ile şekilleniyor. LGBTİ+’lara zarar veren güç mekanizmalarını koruma arzusu ile değil.

Eşcinsel ve Filipin kökenli bir Amerikalı olan Cabaldon kuirlerin ve beyaz olmayanların çok çeşitli politik görüşlere sahip olduğuna işaret ederek Buttigieg’in eleştirilerini geri püskürtüyor.

“Benim de parçası olduğum bu toplulukların büyük bir çoğunluğu Buttigieg’in politikaları üzerine ortak bir görüşe sahip değil. Ancak bazıları hepimizin uzlaşması gereken bir dizi ilke olduğunu iddia ediyor.”

“Sağlık hizmetlerinin finanse edilmesi konusunda aynı fikirde olmamamız bizi daha az eşcinsel veya kuir yapmaz.” diye ekliyor.

‘Asimilasyoncu bir eşcinsel’?

Diğer eleştiriler Buttigieg’in kimliği ve algılanan değerleri üzerinde yoğunlaşıyor.

California, Santa Barbra’dan 31 yaşındaki Han Koehle hâlâ kararsız. Ancak non-binary olan ve nötr cinsiyet zamirleri kullanan Koehle kime karşı olduklarını biliyor. Koehle’un karşı konumu Buttigieg’in kimliğinin, ki bu kimlik 2015’de yönelimini açıklayana dek heteroseksüel geçinen, beyaz, natrans, orta sınıf bir adam, onun dünya görüşünü şekillendirdiğine ilişkin inancı ile ilgili.

Koehle facebookta paylaşılan bir açık mektupta “O, topluluğumuzun ötekileştirilmiş ve ezilen üyelerinden ziyade görece güçlü eşcinsellerin hetero toplumda yaşamalarına izin verilmesini istiyor.” yazdı. “Yoksul beyaz olmayan LGBTİ+’ları gözden çıkarmaya hazır” diye ekledi.

Koehle, Buttigieg’in “asimilasyoncu bir eşcinsel” olarak göreli ayrıcalığının onun politik ve felsefi fikirleri ile birbirine derinden bağlı olduğunu söyleyenler arasında.

NBC’deki bir röportajda Koehle, Buttigieg’in “ayrıcalığı”na mahpusların oy kullanma hakkının iyileştirilmesi gerektiğine inanmamasını ve Chick-fil-A’nın gey karşıtı tarihi ile ilgili güçlü bir duruş sergilemek yerine ılımlı yorumlar yapmasını örnek gösteriyor. (Buttigieg geçen yıl, hazır yemek zincirinin politikalarını onaylamadığını ancak tavuklarını sevdiğini ve onlarla köprü kurabilmeyi umduğunu söyledi.)

Koehle “Kuirler toplum dışına itiliyor. Birçok konuda güçlü bir şekilde mücadele etmiş olan ve bunu politikalarına yansıtacak birini arıyorum. Yoluna Chick-fil-A ile yan yana devam etmeyi düşünen birini değil.”

55 yaşındaki Jackie Thomas Palm Springs’te yaşayan siyah bir kadın ve on yıllardır LGBTİ+ hak savunuculuğu mücadelesinde aktif rol oynamış. Thomas, California’lı Senatör Kamala Harris’in adaylığının düşmesinden bu yana birincil demokratik yarışta kararsız olduğunu; fakat şu anda kısmen de olsa kimliği dolayısıyla Buttigieg’e sıcak baktığını söyledi.

Thomas: “Tüm adaylar arasında ötekileştirilmenin, dışarıdan bakılmanın nasıl bir şey olduğuna dair en iyi bakış açısına sahip olan aday o.” dedi. “Afro-Amerikalılar Pete ile sandığımızdan daha fazla ortak şey paylaşıyorlar.” diye ekledi.

Ayrıca Chick-fil-A ile ilgili yorumlarını takdir ettiğini söyledi.

“Buna bayıldım. Aslında bu söylemi ona karşı durup bir düşünmemi sağladı; çünkü dürüsttü. Dürüstlüğü hiçbir zaman duymazsınız. Her şey ağız dalaşına girmekten ibaret değil.”

‘Eşcinseller kuir olmak zorunda değil’

Son birkaç on yıl içinde kuir kelimesi olumsuz anlamını yitirerek kendini heteroseksüel, natrans veya her ikisi olarak tarif etmeyenleri ifade eden bir tanıma dönüştü. Fakat bazılarına göre terim bir tanımlayıcının ötesinde, politik çağrışımları olan bir kavram. Bu fikri benimseyenlere göre ise Buttigieg grubun bir parçası değil.

Koehle açık mektubunda “Mesele Pete’in yeterince kuir olmaması ile ilgili değil. Pete hiç kuir değil.” diye yazdı.

“Şemsiye bir terim olan kuir sadece bir dizi toplumsal cinsiyet ve cinsellik anlamına gelmenin ötesinde heteroseksizm ve cisseksizme başkaldırmayı ve onu alaşağı etmeyi öneren çok özel bir politik anlayış.” diye ekledi. “Eşcinseller kuir olabilir; ancak eşcinseller kuir olmak zorunda değil.”

21 yaşındaki Washington, D.C. sakini Maddie Schumacher Sanders’i destekliyor ve Buttigieg’in Iowa ve New Hampshire’daki güçlü gösterilerinin onu hayal kırıklığına uğrattığını; çünkü politikalarının “kuir” olmadığını söylüyor. .

Non-binary olan ve cinsiyetsiz zamirler kullanan Schumacher “Pete’i bir aday olarak hiçbir zaman sevmedim; çünkü o yenilikçi değil ve milyarderlerden para alıyor.” dedi. “Eğer ilk kuir aday etrafında toplanabilseydik harika olurdu.” diye ekledi.

Buttigieg ve kocası Chasten geçen Mayıs ayında TIME dergisinin kapağını kapladığında

bazı LGBTİ+’lar onların ne kadar “heteroseksüel” sunulduğuna dair eleştiriler getirmişti.

Yale profesörü ve yazar Greta LaFleur Los Angeles Kitap İncelemeleri’nde “Bu fotoğraf çok fazla şey ile ilgili; ancak en belirgin özelliği onun heteroseksüelliği. Bize ilk eşcinsel “first family”nin aslında heteroseksüel olabileceğini düşündürüyor.” dedi.

Bununla birlikte, diğerleri, belirli bir şekilde giyinmenin veya hareket etmenin “yeterince gey” olarak kabul edilmesi gerektiği düşüncesine karşı çıkmakta.

Tennessee yazarı Skylar Baker-Jordan Aralık ayında The Independent’ta ilk eşcinsel başkan adayının yeterince gey olmadığı düşüncesinin homofobik olduğunu düşündüğünü söyledi. “Bu bakış açısına göre eğer kendini New York, San Francisco veya Los Angeles’ta yaşayan çok aşklı bir kuir olarak tanımlamıyorsanız, yani açıkçası stereotipik bir gey değilseniz eşcinselliği doğru şekilde yerine getirmiyorsunuz demektir.”

Bazıları Buttigieg’in “kuir” cazibesini sorgularken diğerleri kendini kuir sözcüğü ile tanımlamamasını eleştirdi. Palm Springs aktivisti Thomas terimin kucaklanıp kucaklanmadığının bir çeşit turnusol testi olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi.

Thomas: “Bu kelimenin birçok kez değiştiğini gördüm. Kullanıp kullanmamak kişisel bir tercihtir” dedi.


Etiketler: yaşam, siyaset, dünyadan
İstihdam