22/04/2011 | Yazar: Kaos GL

Askeri savcılığın talebiyle doktor muayenesinden geçirilen askeri okul öğrencilerine 'askerliğe elverişlidir' raporu verildiği öğrenildi.

Gey Soruşturmasındaki Öğrencilere Askerliğe Elverişli Raporu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Askeri savcılığın talebiyle doktor muayenesinden geçirilen askeri okul öğrencilerine 'askerliğe elverişlidir' raporu verildiği öğrenildi. Kendi isteği ile okuldan ayrıldığı, bazılarının ise disiplinsizlik gerekçesiyle okuldan atıldığı belirtilen öğrencilere ne olduğu ise öğrenilemedi. 

Askeri savcılık tarafından yürütülen Deniz Harp Okulu'nda 'gey öğrenciler' olduğuna ilişkin soruşturma delil bulunamadığı gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlandı. Askeri savcılığın talebiyle doktor muayenesinden geçirilen askeri okul öğrencilerine 'askerliğe elverişlidir' raporu verildiği öğrenildi. Kendi isteği ile okuldan ayrıldığı, bazılarının ise disiplinsizlik gerekçesiyle okuldan atıldığı belirtilen öğrencilere ne olduğu ise öğrenilemedi.
 
Zaman gazetesinin haberine göre Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığının yaklaşık 1 buçuk yıldır sürdürdüğü soruşturmada, öğrencilerin tek tek ifadesi alındı. İddiaları yalanlayan öğrencilerin askeri savcılığın talebiyle doktor muayenesinden geçirildiği belirtildi. Askeri okul öğrencilerine 'askerliğe elverişlidir' raporu verildiği öğrenildi. Bu gelişmelerin ardından Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcılığı, 'delil bulunamadığı' gerekçesiyle 32 öğrenci hakkında takipsizlik kararı verdi.
 
Deniz Harp Okulu'nda eşcinsel öğrenciler olduğuna ilişkin haber, “Deniz Harp Okulu'nda cinsel sapkınlık içinde olan öğrenciler bulunduğu ve kendilerine "gey tayfa" denildiği” şeklinde yayınlanmasının ardından, öğrencilerin olaya ilişkin olarak komutanlarıyla yaptıkları iddia edilen görüşmelerin ses kayıtları Vakit Gazetesi’ne ait www.habervaktim.com adresinde yayınlanmıştı.

İhbar üzerine başlatılan soruşturmada takipsizlik alan öğrencilerin bazılarının kendi isteği ile okuldan ayrıldığı, bazılarının ise disiplinsizlik gerekçesiyle okuldan atıldığı belirtildi. Deniz Harp Okulu'nda öğrencilerin eşcinsel ilişki halinde yakalandığı iddiasıyla okul yönetimine bir ihbar mektubu gönderilmişti. 32 öğrencinin isminin yer aldığı ihbarda 'bu öğrencilerin okulda eşcinsel ilişkiye girdikleri' öne sürülmüştü. Bu ihbar üzerine Deniz Harp Okulu Komutanlığı, öğrencilerin ifadesini aldı ve bilgisayarlarında inceleme yaptı. İnceleme sonucunu haber veren Zaman gazetesi bazı öğrencilerin bilgisayarlarında yapılan incelemede gey pornolarına rastlandığını yazdı.

“Eğitim hakkı elinden alınan askeri öğrenciler geri çağrılsın ve cezalar iptal edilsin”

LGBT örgütler, geçen yıl nisan ayında çıkan Deniz Harp Okulu’nda eşcinsel öğrenciler olduğuna ilişkin haberiyle Vakit gazetesini ifşa, hedef gösterme ve ayrımcılık yapmaları için yetkilileri zorlamakla eleştirmişlerdi.
 
Kaos GL Derneği, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği yaptıkları ortak açıklama ile “Askeri Öğrencilere Yönelik Soruşturmalar Durdurulsun!” çağrısı yapmışlardı.
 
Askeri öğrencilere yönelik her türlü cinsel yönelim temelli ayrımcı tutum ve uygulamalara son verilmesinin istendiği çağrıda talepler şöyle sıralanmıştı:
 
“Okuldan atma, cezalandırma, ailelerine söyleme, işsiz bırakma gibi tehdit ve açık ayrımcı uygulamalardan vazgeçilsin. Soruşturmalar durdurulsun. Gey veya biseksüel suçlamasıyla yapılan soruşturmalar sonucunda eğitim hakkı elinden alınan askeri öğrenciler geri çağrılsın ve cezalar iptal edilsin.”
 
İlgili haber:  
  

Etiketler: insan hakları, askerlik
İstihdam