04/12/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

18. Gezici Film Festivali’nin bu yılki Dünya Sineması bölümünde Sırbistan-Hırvatistan-Makedonya-Slovenya ortak yapımı Parada (Onur Yürüyüşü) adlı komedi film, izleyicileri Sırbistan’daki 2010 Eşcinsel Onur Yürüyüşü’ne götürüyor.

Gezici Filmlerde ‘Onur Yürüyüşü’ Var Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
18. Gezici Film Festivali’nin bu yılki Dünya Sineması bölümünde Sırbistan-Hırvatistan-Makedonya-Slovenya ortak yapımı Parada (Onur Yürüyüşü) adlı komedi film, izleyicileri Sırbistan’daki 2010 Eşcinsel Onur Yürüyüşü’ne götürüyor. 30 Kasım - 6 Aralık tarihleri arasında Ankara’da, 7-10 Aralık tarihleri arasında Sinop’ta gerçekleşecek festivalin gösterimleri Ankara’da Kızılay Büyülü Fener Sineması ve Alman Kültür Merkezi’nde, Sinop’ta ise Deniz Sineması’nda yapılacak.
10 Ekim 2010 yılındaki Sırbistan Eşcinsel Onur Yürüyüşü’nü konu alan film, gerçek bir hikâyeyi eğlenceli bir dille sunuyor. Holiganlar tarafından engellenmeye çalışılan ve polis koruması eşliğinde gerçekleşen yürüyüşte sayıları 6000 olduğu düşünülen holiganlardan yalnızca 250’si tutuklanmıştı. Parada filminde ise eşcinsel eylemcileri milliyetçilerin ve neo-Nazilerin saldırısından korumak için Sırp, Müslüman, Boşnak, Kosovalı Arnavut ve Hırvat savaş gazileri vardır.
 
Sırbistan’da 2009 yılında iptal edilen yürüyüşün ardından gelen uluslar arası baskılar sonucu 2010’daki yürüyüşe izin verildi. Ne var ki, yürüyüş öncesindeki yaygın nefret söylemi takipsiz kaldı. Parada filminin bu yıl Ermenistan’da yapılmak istenen gösterimi ise filme gelen tepkilerden dolayı engellendi.  
 
Kaos GL Derneği de Parada filminin Çarşamba günü saat 21:00’daki gösterimine Ankara’daki tüm homofobi ve transfobi karşıtı sinemaseverleri davet ediyor.
 
Parada, Salı 21:00 ve Çarşamba 21:00’da Büyülü Fener 3. Salon’da gösterilecek.

Adres: Meşrutiyet Caddesi, Hatay Sokak, No:18. 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam