28/07/2023 | Yazar: Aslı Alpar

LGBTİ+ olduğunuz için son anda, anlaşmak üzere olduğunuz kiranın bedelinin artması durumunda neler yapabilirsiniz.

Gidecek yerim mi var: Ev sahibi cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğinizden ötürü kirayı anlaşma sırasında arttırabilir mi? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kiralamak istediğiniz ev için ev sahibiyle buluştunuz, kira sözleşmesini imzalamak üzeresiniz. Ücret dahil her konuda anlaşmıştınız ancak ev sahibi sizi gördükten sonra kira için daha yüksek bir meblağ istedi. LGBTİ+’ların sıklıkla yaşadığı bir ayrımcılık biçimi olan bu durumu LGBTİ+‘ların barınma hakkı ihlallerini ve bu ihlallere karşı çözümleri konuştuğumuz Gidecek yerim mi var yazı dizisinde ele almak istedik.

Av. Kardelen Yılmaz’ın hazırladığı, 17 Mayıs ve Kaos GL derneklerinin yayımladığı “Kiracı hakları ile ilgili bilgi notu” bu sık karşılaşan ayrımcılık için neler yapılabileceğini anlatıyor:

“LGBTİ+’lar için, kira miktarının anlaşma esnasında artırılması gibi durumlar sıkça yaşanmaktadır. Özellikle translar, ev kiralamak istediklerine çok fazla kira bedelleri ile anlaşmak zorunda kalmaktadır. İlanda daha düşük görünen kira bedelinin emlakçı ve ev sahibi tarafından daha fazla söylenmesi ve bu bedelin altına inilmemesi halinde, ayrımcı muamele uygulandığına, evi kiralamak isteyen diğer kişilere göre fazla kira bedeli talep edildiği ve ayrımcılık yapıldığı vurgusu yapılabilir, bu gerekçeyle başvuru yolu denenebilir.”

Hukuki danışmanlık almak için

Cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliğinizden ötürü yaşadığınız barınma hakkı ihlali için LGBTİ+ derneklerinden ücretsiz hukuki destek alabilirsiniz. Bu destekleri 17 Mayıs Derneği, Hevi LGBTİ+ Derneği,  Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği ve Genç LGBTİ+ Derneği’nden alabilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, barınma
İstihdam