07/08/2007 | Yazar: Kaos GL

Kolombiyalıların çoğunlukla silahlı gruplardan kaçmak için sığınma talebinde bulunduğu bilinse de eşcinsel olduğu gerekçesiyle mültecilik hakkı isteyenler de var.

Kolombiyalıların çoğunlukla silahlı gruplardan kaçmak için sığınma talebinde bulunduğu bilinse de eşcinsel olduğu gerekçesiyle mültecilik hakkı isteyenler de var. Peki, bir Kolombiyalı için cinsel kimliği nedeniyle sığınma talebinde bulunmak ne demek? Kolombiya’dan muhabirimiz Özgür Akkoyun’un haberi.

Kolombiyalılar çoğunlukla, silahlı grupların, yaşamları için bir tehdit oluşturması gerekçesiyle başka ülkelere sığınma talebinde bulunuyorlar. Ancak birçok Kolombiyalının eşcinsel olduğu için sığınma talebinde bulunduğu pek de bilinen bir gerçek değil. Eşcinsel Kolombiyalıların gözünde, hükümetlerinin korumacı politikalarındaki zayıflığından dolayı sığınmacı konumuna düşmek oldukça yaygın bir durum. Peki, bir Kolombiyalı için cinsel kimliği nedeniyle sığınma talebinde bulunmak ne demek?

Bogota'da dünyaya gelen ve şu anda Quenns, New York'ta yaşamakta olan ve eşcinselliğinden dolayı sığınma talebinde bulunanlara avukatlık hizmeti sağlayan Camilo Perdomo "Gerekli evrakları hazırlamak bir ay sürmekte. Kişi buraya vardığında, ziyaret süresinin dolması beklenmektedir. Takip eden yıl içerisinde sığınma talebinde bulunulmaktadır ve 45 gün içerisinde olumlu ya da olumsuz bir sonuç çıkmaktadır" diyor.

Amerika’ya yerleşmeden önceki adım olan sığınma talebi süreci boyunca gereken hukuki yardımı sağlayabilecek avukat için 2000$ - 30000$ gibi bir bedel ödemek gerekiyor. Hiç şüphesiz, bütün bürokratik işlemler Amerika'ya göç etmeyi aklına koymuş herhangi biri tarafından yapılabileceği için avukatlardan yardım almak çok da gerekli değildir.

Kolombiyalı eşcinsellerin bu durumu hakkında Perdomo, "Bir kişi kendisiyle aynı cinsiyetten olan insanlardan hoşlandığını fark ettiğinde veya HIV pozitif olduğu gerçeğiyle yüzleştiğinde Amerikan Hükümeti 'Vah zavallı, ona yardım edeceğim' demekte" açıklamasında bulunuyor.

Amerika’da sığınma talebi davalarına bu konuda uzmanlaşmış olan 54 ayrı mahkeme bakıyor. George Washington Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılmış olan bir araştırmaya göre, Kolombiya vatandaşları Kuzey Amerika'ya en fazla göç talebinde bulunan ilk 5 millet arasında.

Kolombiyalı eşcinsellerin New York'ta kurdukları bir organizasyon olan COLEGA'dan Andrés Duque hiçbir şeyin göründüğü kadar kolay olmadığı tespitinde bulunuyor. Duque şimdiye kadar eşcinsellik dolayısıyla göçmenlik talebinde bulunmuş Kolombiyalılara ait 100'e yakın dava ile karşılaşmış ve 1996'da bu davalarda yardımcı rol üstlenmeye başladığı Clinton Hükümeti Dönemi'nde Kolombiya'daki durum üzerine pek bir şey bilinmediğini belirtiyor: "Buradaki göçmen mahkemeleri dünyanın pek çok ülkesindeki eşcinsellerin durumu hakkında çok fazla bir şey bilmiyordu. Bu tip davalara politik sığınma gözüyle bakılıyordu. Bugün durum daha da çetin.

Üstelik bu ülkede bile Kolombiyalıları rahat bırakmayan homofobi ile ilgili durumlar da söz konusu. Dava sonucu davaya bakan hakime ve sığınma talebinde bulunan kişiyi temsil eden göçmen bürosu yetkilisine göre değişmekte. Homofobik olan bazı yetkiler ve hakimler var. Hatırlıyorum da bir keresinde askerdeyken tehdit edilen Kolombiyalı eşcinselle ilgili bir dava vardı. Hakim kişinin gey gibi görünmediğini ve bu yönünü ülkesinde de kolaylıkla saklayabileceğini söyledi."

Eşcinsel olduğu için sığınma talebinde bulunan Kolombiyalılara ait kesin bir rakam bulunmamakta. Geçen sene yaklaşık 50 Kolombiya vatandaşının sığınma hakkı elde ettiği bilinmekte. 2005 yılı boyunca da 323 Kolombiyalı Amerika’dan sınır dışı edildi.

Kolombiya hükümeti ise buna karşılık hiçbir şey yapmıyor. Kolombiya New York Başkonsolosu Francisco Noguera konuyla ilgili "Normalde sığınma talebinde bulunanlar avukatlarından çok iyi tavsiyeler almaktalar. Yapılan ilk tavsiye Amerika'dan daha iyi yaşam koşullarına kavuşmak için yardım talebinde bulunmamaları" açıklamasında bulundu.

Kolombiya gibi eşcinsel örgütlenmelerini ve varlığını yeni kabul etmeye başlamış bir ülkede sığınma olayı politik, gerilla ya da paramiliter baskılar yüzünden değil cinsel yönelim gibi özel ve kişisel bir durumdan dolayı gerçekleşmekte.

Özgür Akkoyun - Kolombiya
Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam