21/02/2024 | Yazar: Kaos GL

Gençlik Örgütleri Forumu, AKP’nin yerel seçim beyannamesini 9 başlıkta inceledi.

GoFor, AKP’nin seçim beyannamesini inceledi: Aile vurgusu, beyannamenin tümüne hakim Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor), AKP’nin yerel seçim beyannamesini inceledi. Yerel yönetimlere ilişkin yaklaşımı içeren beyannameyi gençlik hakları kapsamında 9 ayrı başlıkta ele alan GoFor, “Toplumsal Cinsiyet, Genç Kadınlar ve Genç LGBTİ+’lar” başlıklı bölümde AKP’nin seçim beyannamesinde genç kadınlara ve genç LGBTİ+’lara yönelik herhangi bir beyanın bulunmadığına dikkat çekti:

“Beyanname metninde genç kadınlara ve genç LGBTİ+’lara yönelik herhangi bir beyan bulunmamaktadır. Genç kadınların ve LGBTİ+’ların temel haklar ve özgürlüklerin yanı sıra örgütlenme özgürlüğü, sağlık kurumlarına erişim, işsizlik, derinleşen yoksulluk, eğitime erişim, ulaşım vb. konulardaki sorunları ve talepleri düşünüldüğünde, bu görmeyişin ideolojik boyutu ve yaratacağı katmanlı problemler açığa çıkmaktadır.”

“Ak Parti, LGBTİ+’lara karşı nefret söylemlerini devlet düzeyinde sürdürmekte”

GoFor’un incelemesine göre AKP’nin seçim beyannamesinde aile vurgusu, metnin tümüne yansıdı:

“Metnin tümüne hakim olan aile vurgusu ve aileci bakış açısı içerisinde gençler, kadınlar, genç kadınlar ve genç LGBTİ+lar, yalnızca ailenin bir uzantısı olarak ele alınmakta halihazırda ekonomik, sosyal ve özel alanda dezavantajlı durumda olan genç kadın ve LGBTİ+’ların yaşadığı sorunlar görmezden gelinmektedir. AK Parti iktidarı, uzun süredir, bir yandan genç kadınları güvencesiz çalışma, aile içi şiddet, eşitsizlik üçgenine sıkıştırırken bir yandan LGBTİ+’lara karşı nefret söylemlerini devlet düzeyinde sürdürmekte.  Aileci bakış açısı ve eşlik eden politikalar, devlet eliyle sürdürülen bu yaklaşımın ortak çıkış noktasını oluşturmaktadır.”

“LGBTİ+’ların yaşadıkları sorunları dikkate alan bir yerel yönetim elzem”

GoFor’un incelemesinde AKP’nin seçim beyannamesinin genç kadınları ve LGBTİ+’ları görmezden geldiği vurgulandı. İncelemede şu ifadeler yer aldı:

“Oysa, genç kadınlar ve genç LGBTİ+’ların siyasi ve toplumsal hayatta eşitlik, şiddet, yoksullaşma, güvencesiz çalışma, ev içi emeğin ve bakım yükünün genç kadınlara bırakılması, ulaşım, sağlık ve eğitime erişim, psikososyal destek başlıklarında yaşadığı sorunlar derinleşmekte. Devlet politikalarının, toplumsal kutuplaşma ve şiddetinin yansımasını hayatlarında birebir hisseden genç kadınlar ve LGBTİ+’ların yaşadıkları sorunları dikkate alan, farklılaşan sorunlara farklılaşan çözümler üretebilen, politika üretme mekanizmalarına birinci elden dahil olmaları için alan açan bir yerel yönetim bu dönem için elzemdir.”

İncelemeye ulaşmak için tıklayın


Etiketler: insan hakları, kent hakkı, siyaset, yerel seçim
İstihdam