03/03/2017 | Yazar: Seçin Tuncel

Af Örgütü’nün, sosyal hizmet uzmanları için hazırladığı LGBTİ’lere yönelik ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin üç aşamalı eğitici eğitimi LGBTİ çocukların haklarına odaklandı.

Gökkuşağı Aile Grubu sosyal hizmet uzmanları ile buluştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Af Örgütü’nün, sosyal hizmet uzmanları için hazırladığı LGBTİ’lere yönelik ayrımcılıkla mücadeleye ilişkin üç aşamalı eğitici eğitimi LGBTİ çocukların haklarına odaklandı.

Af Örgütü’nün, sosyal hizmet uzmanları için hazırladığı LGBTİ’lere yönelik ayrımcılıkla mücadele eğitici eğitiminde 1 Mart Çarşamba günü “Gökkuşağı Aileleri Grubu” atölyesi düzenlendi. LGBTİ çocukların haklarına ve sosyal hizmet alanının LGBTİ çocukları nasıl gördüğüne odaklanan atölyede, Gökkuşağı Aileleri Grubundan Nedime Anne, Kaos GL’den Seçin Tuncel, Umut Güner ve Pembe Hayat’tan Buse Kılıçkaya konuşmalar gerçekleştirdi.

“Özgürlük alanlarının çoğalması hepimizi iyileştirir”

Atölyenin ilk konuşmacısı Nedime Anne,  LGBTİ çocukların “gelişimlerini seyretmek değil desteklemek” gerektiğini ifade etti. Nedime Anne bu desteğin nasıl olması gerektiğini şöyle anlattı: “Onun gelişimini önemsemek, onun önündeki taşları kaldırmak gerekir. Ebeveyn olarak onu korumak, onun kişiliğine müdahale ederek değil onu güvenli ortamda tutarak desteklemek.”

Homofobinin oldukça normalleştirildiği bir toplumda, herkes tarafından içselleştiği bazen kendilerinin bile bir kısmını alt ettiği halde bir yerde takılabildiğini; bu sebeple çocukları korumaya çalışırken homofobi tuzağına düşmemek gerektiğini hatırlattı.

LGBTİ çocuklar için mücadele etmenin özgürlük alanlarını genişlettiğini hatırlatan Nedime Anne, özgürlük alanın çoğalmasının herkesi iyileştireceğini ekledi.  

"Heteronormatif olmayan sosyal hizmet LGBTİ çocukları destekler"

Kaos GL’den katılan Seçin Tuncel ve Umut Güner, LGBTİ çocukların farklı yaş dönümlerinde yaşadığı farklı sorunlara odaklandı.

Ayrıca mevcut sosyal hizmet politikalarının LGBTİ çocukları nasıl değerlendirdiği tartışıldı. LGBTİ çocukları ancak heteronormatif olmayan bir sosyal hizmet modelinin özgürleştireceği vurgulandı.            

“Trans çocuğa destek olmak yetmez, diğer çocuklara LGBTİ olmanın kötü bir şey olmadığını anlatmak zorundayız”                             

Pembe Hayat Derneğinden Buse Kılıçkaya aile ve toplumun trans çocuklarla kurduğu ilişkiye değindi.

Kılıçkaya, trans bir çocuğa farklı davranmamak gerektiğini, diğer çocukların hayatlarını kolaylaştıracak problemleri nasıl çözüyorsak trans çocuklarında hayatını kolaylaştıracak çözümleri benzer yöntemlerle kurmak gerektiğini ifade etti.

Trans çocuğun, diğer çocuklarla iletişimi zor olduğunda diğer çocukların da kapasitesinin güçlendirmesi ve onlara farklı olmanın kötü bir şey olmadığını, LGBTİ olmanın, trans olmanın kötü bir şey olmadığını anlatmak gerektiğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü tarafından düzenlenen eğitici eğitimi Cuma gününe dek devam edecek. 


Etiketler: insan hakları, aile
2024