11/03/2011 | Yazar: Kaos GL

Sistemin ve hâkim tıbbın anormal, patolojik ve hasta ilan ettiği LGBT’ler de 13 Mart Pazar günü hem piyasalaşmaya hem de patolojikleştirilmeye hayır demek için gök

Gökkuşağı Bayrakları ‘Çok Ses Tek Yürek’ İçin Dalgalanacak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sistemin ve hâkim tıbbın anormal, patolojik ve hasta ilan ettiği LGBT’ler de 13 Mart Pazar günü hem piyasalaşmaya hem de patolojikleştirilmeye hayır demek için gökkuşağı bayraklarıyla alanlarda olacak.

Türk Tabipler Birliği, 13 Mart’ta Ankara’da “Çok ses tek yürek” sloganıyla miting düzenliyor.
 
Sistemin ve hâkim tıbbın anormal, patolojik ve hasta ilan ettiği LGBT’ler de 13 Mart Pazar günü sağlık emekçilerinin “Çok Ses Tek Yürek” olma çağrısına cevaben hem piyasalaşmaya hem de patolojikleştirilmeye hayır demek için gökkuşağı bayraklarıyla alanlarda olacak.
 
Hekimlerin, sağlık alanının tüm bileşenleriyle birlikte yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek üzere düzenlediği miting için Kaos GL, “Başka Bir Dünya Herkes İçin Sağlık Hakkı Talebinden Geçer” diyerek çağrıda bulundu.

Kaos GL yaptığı açıklamada, “sistemin ve hâkim tıbbın anormal, patolojik ve hasta ilan ettiği LGBT’ler olarak 13 Mart Pazar günü sağlık emekçilerinin “Çok Ses Tek Yürek” olma çağrısına cevaben hem piyasalaşmaya hem de patolojikleştirilmeye hayır demek için gökkuşağı bayraklarımızla alanlarda olacağımızı ilan ediyoruz.” diyor.
 
Başka Bir Dünya Herkes İçin Sağlık Hakkı Talebinden Geçer…

Sağlık en temel insan hakkı olan yaşam hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bağlamda sağlık hakkına erişim, bireyin etnik kökenine, dinine, diline, cinsiyetine, cinsel yönelimine, yeteneklerine, yaşına ve sınıfına bakılmaksızın sağlık hizmetlerinden yararlanmasını ifade eder. Diğer yandan sağlık ekonomik, toplumsal ve siyasal süreçlerden bağımsız olarak ele alınamaz. Nitekim egemen sistemin yok saydığı, görmezden geldiği yahut görünmez olmaya mahkûm ettiği insanların ölümlerinin ve hastalıklarının temelinde eşitsizlik, ayrımcılık, adaletsizlik, yoksulluk, sömürü ve şiddet vardır. 
 
Herkes için sağlık mücadelesi küresel kapitalizme, kapitalizmin sağlıkta reform adı altında sağlığı özelleştirme/piyasalaştırma/ticarileştirme girişimlerine karşı mücadele etmekten geçtiği kadar yaşamın tüm çeşitliliğini savunmaktan ve zenginleştirmekten de geçer. Kadınların, LGBT’lerin (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans) ve egemen erkekliğin dışındaki erkeklerin sağlıkları, hetero-patriarkal kapitalizmin belirlediği toplumsal cinsiyet rejimi yüzünden ağır bir biçimde zarar görmektedir. Herkes için sağlık hakkı talebi insanların satın alma gücüne göre değil ihtiyaçlarına göre sağlık bakımından yararlanmaları için mücadele yürütürken küresel kapitalizmin aynı zamanda cinsel eşitsizlikleri derinleştirdiği gerçeğini görmek zorundadır.

Başka bir dünya inşa ederken sağlığı da sesleri hemen hiç duyulmayanların, ötekileştirilenlerin, dışlananların, dışarıda bırakılanların perspektifinden yeniden yapılandırmak gerekir. Böylesi bir çaba sağlık alanında tüm karar alma süreç ve mekanizmalarına emekçilerin, ezilenlerin ve sistemin ayrımcılığa tabi tuttuğu her türlü kesimin katılmasıyla mümkün olur. Bu minvalde sağlıkta piyasalaşmaya, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı toplumsal muhalefete düşen görev ortak bir mücadele hattı örebilmektir.
 
Bu doğrultuda sistemin ve hâkim tıbbın anormal, patolojik ve hasta ilan ettiği LGBT’ler olarak 13 Mart Pazar günü sağlık emekçilerinin “Çok Ses Tek Yürek” olma çağrısına cevaben hem piyasalaşmaya hem de patolojikleştirilmeye hayır demek için gökkuşağı bayraklarımızla alanlarda olacağımızı ilan ediyoruz.
 
Nerede buluşulacak:

13 Mart 2011 Pazar günü saat 10:00'dan itibaren Ankara Garı önünde toplanılmaya başlayacak, yürüyüş saat11:00'de Gar önünden başlayıp Sıhhıye'ye kadar sürecek ve miting burada yapılacak konuşmalarla sonlanacak.

Çok Ses Tek Yürek
Türkü Söyleyerek Haydi 13 Mart'ta Ankara'ya

Hekimlerin “Çok ses tek yürek, hep birlikte türkü söyleyerek” adıyla miting çağrısı için bir video hazırladı. TTB’nin hazırladığı videoda Av Mevsimi filminde Cem Yılmaz’ın “Hayde” türküsünü söylediği sahne bu kez hekimler tarafından canlandırılıyor.
 
 

Etiketler: insan hakları
İstihdam