16/09/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin Eskişehir’de İranlı mülteci LGBTİ+’larla bir arada düzenlediği karikatür atölyesinde üretilen çalışmaları sizin için derledik.

“Gökkuşağı renklerinde çok büyük bir ailem var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin Eskişehir’de İranlı mülteci LGBTİ+’larla bir arada düzenlediği karikatür atölyesinde üretilen çalışmaları sizin için derledik.

Kaos GL Derneği’nin 13 Eylül Cuma günü Eskişehir’de İranlı mülteci LGBTİ+’larla bir arada düzenlediği karikatür atölyesinde üretilen “ayrımcılığı hicvet” temalı karikatür üretmekti. Sizi katılımcıların ayrımcılığı nasıl mizaha dönüştürdüğü ile baş başa bırakalım.

Mahsa: Çünkü…

“Bir ara kendi ülkemdeyken İngilizce dersi verdiğim bir çocuk vardı. O çocuğun babası bana ısrarla, ‘Sen niye yalnızsın, niye evli değilsin’ diye soruyordu. Ben de bir gün dayanamayıp, ‘Çünkü senin karını senden daha çok beğeniyorum, bu sebeple erkeklerle birlikte olmuyorum diye yanıt verdim.’”

Adel: Mutluyum çünkü kimliğimi biliyorum

“Burada benimle alay eden psikoloğumla diyaloğumu çizdim. İlk görüşmemizde bana ‘Sen hastasın, tedavi olman gerekiyor’ dedi. Ne yazık ki 12 defa gittim, ilaçlar verdi bir takım. Bana, ‘Sadece kendini inandırmak istiyorsun, evlenirsen iyi olursun’ filan diyordu ki sanırım bunu hepinize söylediler. Ben onun karşısında kendimi gökkuşağı olarak çizdim orada bir taraftan seviniyor bir taraftan üzülüyorum.  Mutluyum çünkü kimliğimi biliyorum ama doktorun sözlerinden dolayı üzgünüm. Ama bu hikâye mutlu sonla bitti çünkü doktora kulak asmadım ve kimliğimle mutluyum.”

Hippogrif: Televizyonda öpüşen lezbiyen bir çift var…

“Televizyonda öpüşen lezbiyen bir çift var ve televizyonu izleyen heteroseksüel bir çift. Kadın karakter TV’de öpüşen kadınlara bakarak, ‘Bunlar da dünyayı bozuyorlar, kötü şeyleri yayıyorlar. Bir kaç gün sonra da birbirlerini aldatacaklar. Eee tabi aldatılmak istemiyorsan eşini iyi seçeceksin’ diyor. Ama bilmiyor ki o sırada eşi telefonda, onu aldatıyor.”

Elmira: Bacalar…

“Eskişehir’deki AVM’nin önündeki iki bacadan biri bu. Oldukça yüksek bir şey. Erotik bir espri yapmak istedim.”

Tannaz: Neden sadece cinsiyet kimliklerine bakıyorsunuz?

“Bu çizimde 2 trans var, sokakta yürüyorlar. Herkes onlara bakıp bir şeyler söylüyor: ‘Ölmelisiniz, kıyamet alameti bunlar, bu kadın erkeklere bu erkek kadınlara benziyor, bunlar niye böyleler of, erkekler hamile olabiliyor mu?...’ Fakat birisi de uzakta ağlıyor ‘onlar da bizim gibi insan yaşamaya hakkı neden sadece cinsiyet kimliklerine bakıyorsunuz.’ Bir başkası da ağlayan kişi için ‘yazık annesi 9 ay bunun için zorluk yaşamış’ diyor.

Mahiya: Hangi yönelim…

“Buradaki 5 parmakla 5 kişiyi anlatmak istedim. LGBTİ+ bireyler bu kişiler. Sonuncusu bir bebek ve hangi yönelimle doğacağını bilemiyoruz.”

Raşa: Aile kıyameti

“Çalışmanın adı aile kıyameti. Baba anneye, anne çocuğa, çocuk da benzer şiddeti oyuncağına uyguluyor. Oyuncak da ‘suçum ne’ diyor. Aile ilişkileri gerçekten böyle ne yazık ki.”

Asal: İnsanım…

“Biri cinsel yönelimimi sorduğunda cevabım ben bir insanım oluyor. Onu çizmek istedim.”

Mehza: Askerlik…

“Bu benim trans bir erkek. Pasaport almaya gittiğimde oradaki memur askerlik yapıp yapmadığımı sordu ama yapmadığımdan oldukça emin. Askerlik yaptığım belgeyi ortaya koyunca şoka girdi.”

Mahsam: Kelebeğe dönüştüm

“Dünkü acımı çektim ve bugünkü tatlı halimi çizmek istedin. Dünkünde ailem var, bir LGBTİ’yim ama bir maske altında, işkenceler var... Bir kalp ama büzüşmüş bir şekilde sadece siyah ve beyaz. Duymamam, konuşmamam gerekiyor. Konuşma hakkım yok. Bu benim kendi ülkem.”

“Ama bugünüm ben bu maskeyi attım artık homofobik politikaların ötesine geçebildim, kelebeğe dönüştüm, uçabiliyorum. Gökkuşağı renklerinde çok büyük bir ailem var, çok farklı insanlar var burada ve hep bir aradayız.”

Karvan: Yanan yemek…

Sık sık başıma geliyor. Biz sevgilimle vakit geçirirken yemeği yaktık. Erotik bir şeyler çizmek istedim.

Hüseyin:

İki eşcinsel dolaştığında şehirde insanlar yan yan bakıyorlar. Ama baktıklarını bize çaktırmak istemiyorlar yine de son adıma dek baka baka yürüyorlar, onu çizmek istedim.

Bir diğer çizimimde tüm sorunların üzerinden mutlu bir güne yürüyoruz.

Ve bu sonuncusu beyana saygıyı anlatıyor.

R: Haklarıma özgürlük istiyorum

Benim geçmiş hayatım. Bu kız yaşamak istiyor ama karşılaştığı homofobi nedeniyle bir doktora ihtiyacı var.

Bu da ikinci çizimim, haklarımıza özgürlük istiyorum.

İlgili haber:

Eskişehir’de mülteciler heteroseksizme karşı çizdi

“Süper kahramanım yok, süper kahraman benim!”

İranlı mülteciler homofobi, bifobi ve transfobiye karşı çizdi

En mutlu gün: “İnsan haklarının önemsendiği ve herkes için kabul olduğu gün”

Yalova’da mülteciler heteroseksizme karşı çizdi

 


Etiketler: insan hakları, mülteci
İstihdam