20/04/2022 | Yazar: Kaos GL

“Benim çevremde evine polis baskını düzenlenmeyen veya gözaltı geçirmeyen pek kimse kalmadı. Her şeye rağmen, Rusya’yı terk etmek de kolay değil.”

Gökkuşağıyla savaş: LGBTİ+ toplumu Rusya’yı terk ediyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Savaş başladıktan sonra Türkiye’ye gelen gazetecilerden Dima Barchenkov, Rusya’da LGBTİ+ hareketine baskıları, savaştan sonra artan göçü ve kendi deneyimini MLSA’ya yazdı:

“Benzer şekilde bugün binlerce LGBTİ+ birey ülkeden ayrılıyor. Onlarca yıllardır hakları ihlal ediyor, ama insanları göç etme seviyesine getiren olay sadece Ukrayna savaşı olabildi. Putin iktidarının genel insanlık dışılığı yani. Elbette, artık sadece en bilinenlere değil, neredeyse tüm aktivistlere, yönelik olarak sürdürülen baskı. Savaşın başlaması ile iktidar, tüm muhalefete karşı yürüttüğü savaşını da sertleştirdi. Örneğin, benim çevremde evine polis baskını düzenlenmeyen veya gözaltı geçirmeyen pek kimse kalmadı. Her şeye rağmen, Rusya’yı terk etmek de kolay değil. Aktivistlerin büyük bir kısmı varlıklı insanlar değil. Dolayısıyla, ülkeden çıkanların ve genelde LGBTİ+ bireylerin kalan tek umudu Rusya’nın dışında bir hayata entegre olmaya uğraşan insan hakları kuruluşları. Halihazırda Rusya’dan kaçan LGBTİ+ bireylerin hiç kimsesi yok.”

Yazıya ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, medya, yaşam, dünyadan
İstihdam